Kultura
SURADNJA ZAGREBAČKOG ARHEOLOŠKOG MUZEJA I GRADA BELOG MANASTIRA

Prva belomanastirska arheološka izložba 17. veljače u Centru za kulturu
Objavljeno 5. veljače, 2016.

BELI MANASTIR - Baranja je prepuna lokaliteta koji jasno svjedoče da je života u regiji između Dunava i Drave bilo tisućljećima prije Krista. Mnogi od njih još su neistraženi, a predmeti s onih istraženih 'razbacani' su diljem svijeta. Rijetko koji je javnosti pokazan u samoj Baranji. Na lijepu su ideju došli u zagrebačkom Arheološkom muzeju, koji će u suradnji s Centrom za kulturu i Gradom Belim Manastirom u predvorju kino dvorane organizirati izložbu na kojoj će biti predstavljen dio rezultata arheoloških istraživanja lokaliteta Novi Čeminac - Jauhov salaš.

- Lokalitet je otkriven terenskim pregledom, a definiran probnim rovovima koji su prethodili radovima na trasi buduće autoceste A5, na dionici Beli Manastir - Osijek. Istraživanja su na tom položaju provođena tokom 2014. i 2015. - kaže dr. sc. Jacqueline Balen iz Arheološkog muzeja u Zagrebu, koordinatorica i suautorica izložbe, napominjući kako je istraživanjima otkriven i definiran velik broj arheoloških struktura koje pripadaju različitim razdobljima i kuturama, od pretpovijesti do kasnog srednjeg vijeka.

Pronalasci datiraju od 3. tisućljeća pr. Kr. do 5. st. Upravo ovi 'najmlađi', nastavlja, bit će središnji dio izložbe jer je riječ o predmetima iz grobova i naselja iz vremena seobe naroda, prvi takvi nalazi pronađeni in situ u Hvatskoj, koji su ponukali istraživače na proširenje istraživanog područja kako bi se dobio što bolji uvid u život populacije istočnih Germana koja je nastanjivala položaj Jauhov salaš u 5. st.

- Bit će izloženo 48 manjih predmeta iz grobova, većinom izrađenih od željeza i keramike, i to vrlo brzo nakon njihovog pronalaska - priča Balen, napominjući kako izložbom nastoje pokazati izuzetno bogatstvo i raznolikost arheološke baštine Baranje, s naglaskom na lokalitet Novi Čeminac - Jauhov salaš. Izložba JASA (Jauhov salaš) bit će otvorena od 17. veljače i moći će se pogledati do 31. ožujka.I.Getto

SREDNJOVJEKOVNA NOŠNJA

Cilj izložbe je napraviti koncizan presjek svakodnevnog i zagrobnog života populacija koje su živjele na tom položaju kroz sva definirana arheološka razdoblja, i to kroz originalne predmete, plakate, fotografije, 3D rekonstrukcije kuća i nošnje srednjovjekovne žene, koja prikazuje nalaze pronađene u jedom od grobova. U četiri će vitrine biti obrađen i restauriran arheološki materijal pronađen u pretpovijesnim i antičkim objektima te srednjevjekovnim kućama i grobovima. Suradnici na izložni su mladi Baranjci, od kojih su neki i radili na lokalitetu.

Bit će predstavljen dio rezultata arheoloških istraživanja lokaliteta Novi Čeminac - Jauhov salaš

Najčitanije iz rubrike