Novosti
ZBOG POVEĆANE KONCENTRACIJE AFLATOKSINA

S tržišta se povlači ljuta
crvena paprika tvrtke Šafram
Objavljeno 4. veljače, 2016.

Zbog povećane koncentracije aflatoksina s hrvatskog se tržišta povlači tucana ljuta paprika tvrtke “Šafram”. Ministarstvo poljoprivrede zaprimilo je obavijest Ministarstva zdravlja o nalazu mikotoksina Aflatoksina B1 u nedopuštenim koncentracijama u ljutoj tucanoj paprici tog proizvođača. S tržišta se povlače Šafram Paprika tucana ljuta – 35 grama, Lot 005515, roka uporabe 30. listopada 2017., te Šafram Paprika tucana ljuta – 50 grama, Lot 005515, roka uporabe također 30. listopada 2017. godine.

“Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja zabranila je promet i daljnju upotrebu predmetnog proizvoda, naredila povlačenje proizvoda iz maloprodaje, neškodljivo uništavanje povučenog proizvoda, te obavještavanje potrošača o razlozima povlačenja”, stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Iako se aflatoksini često spominju u proteklih nekoliko godina, malo građana uopće i zna što su oni.

- Aflatoksin je toksični i kancerogeni spoj koji se jednim dijelom u organizmu metabolizira u hidroksilirani oblik aflatoksin M1 - pojašnjavaju u Inspecti, osječkoj kontrolnoj kući koja se bavi kontrolom kvalitete robe i sirovina u silosima, skladištima i teretnim lukama. Opseg kontrole Inspecta također obuhvaća ispitivanja i laboratorijske analize poljoprivrednih proizvoda, žitarica, uljarica, kao i hranu i hranu za životinje, šećernu repu, tla i mineralna gnojiva...

Kako doznajemo iz tvrtke Pliva, aflatoksin je proizvod plijesni Aspergillus flavus, koja se vrlo često razvija u područjima vlažnih i toplih klima.

- Plijesan koja sintetizira aflatoksin često se nalazi i u spremnicima, kontejnerima, utrobama brodova, silosima za skladištenje namirnica, primjerice, zrna žita, voća, nekih vrsta povrća, orašastih plodova, kave, kakaovaca, začina... Izloženost aflatoksinima dovodi do smanjenja imunološkog odgovora organizma, a posebno mijenja osjetljivost prema virusima čineći organizam osjetljivim i podobnim za razvoj brojnih viroza - navode u Plivi.

Zbog visokih temperatura te visoke relativne vlage zraka, prošle godine slavonska je tvrtka Inspecto pojačala kontrolu kukuruza i mlijeka i pri tome otkrila aflatoksin. Ta je tvrtka obavila ispitivanja na više od 650 uzoraka na prisutnost mikotoksina. Većina ispitanih uzoraka bila je u granicama Uredbe Europske komisije o najvećim dopuštenim količinama kontaminata u hrani za ukupni aflatoksin u kukuruzu koji se sortira ili drukčije fizikalno obrađuje prije uporabe za prehranu ljudi, ili kao sastojak hrane. “Ostatak ispitanih uzoraka je u granicama dopuštenim prema Pravilniku o nepoželjnim tvarima u hrani za životinje”, naveli su iz tvrtke Inspecta, i dodali da takva slika upozorava na potrebu pojačane kontrole kukuruza, ali i mlijeka. Mikotoksin DON nađen je u vrlo niskim koncentracijama, osim kod kukuruza koji je ostatak roda 2014. godine.S.Lacić

ZAUSTAVLJEN OTKUP MLIJEKA

Zbog aflatoksina 2013. godine bio je zaustavljen otkup mlijeka. To je bio golem udarac proizvođačima koji su tada radili uz nisku otkupnu cijenu mlijeka. Od toga se većina mljekara još uvijek nije oporavila.