Osijek
DJEČJI VRTIĆ OSIJEK

Odgojitelji: Ravnateljica nam ne dopušta stručno usavršavanje
Objavljeno 4. veljače, 2016.
Ravnateljica: Baš suprotno, još ih potičem i dajem im službeno vozilo

U redakciju Glasa Slavonije stiglo je anonimno pismo kojim se nezadovoljni odgojitelji ustanove Dječjeg vrtića Osijek obraćaju javnosti kako bi upozorili na, kako kažu, “nagomilane probleme koji počinju eskalirati sukobima unutar kolektiva, a tome pridonosi politika koju provodi ravnateljica Svjetlana Takač”. Navode primjer kada su se nedavno potukle dvije djelatnice u jednom vrtićkom objektu, intervenirali su njihovi supružnici, no sve je, piše u pismu, zataškano.

- Žao mi je što se na ovakav način rješavaju problemi. Ako odgojitelji imaju problema, neka mi se jave, sve ćemo zajedno riješiti. Uvijek sam otvorena za razgovor - kaže ravnateljica Takač, a vezano uz spomenuti sukob djelatnica, kaže da ništa nije zataškano, nego je problem riješen u skladu sa zakonom.

Na primjedbu u pismu kako “ravnateljica prisiljava odgojitelje da dijele uplatnice za plaćanje vrtića roditeljima, a roditelji se moraju potpisati da su uplatnice primili”, ravnateljica Takač odgovara kako je“točno da odgojitelji dijele uplatnice roditeljima”.

- Ne radi se o prisili. Takva je praksa u cijeloj Hrvatskoj jer je to jeftinije i brže. To su nam savjetovali kolege iz drugih gradova. U suprotnom bismo morali slati uplatnice poštom - napominje Takač, osvrnuvši se i na optužbe kako ne dopušta odgojiteljima da se stručno usavršavaju, idu na radionice, seminare, predavanja i stručne skupove izvan Osijeka, čak ni na one obvezne u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje: “To jednostavno nije točno. Na usvaršavanja odgojitelji idu redovito i to službenim automobilom, a dobiju i dnevnice. Štoviše, osobno ih potičem da idu na usavršavanja, a to sam činila i dok sam bila savjetnica u Agenciji za odgoj i obrazovanje”, odgovara Takač.

Nadalje, u “anonimki” stoji i da “ravnateljica prisiljava odgojitelje na čišćenje sobe, pranje tepiha, zavjesa i igračaka, jer u mnogim vrtićima nedostaju spremačice, ona ih ne želi primiti, a odgojiteljima prijeti opomenom i premješta ih u druge vrtiće”. Takač na to kaže da imaju manjak spremačica, jer neke su na bolovanju, no, ističe, u nekim su vrtićima zanemarili čišćenje, što je, zbog zdravlja djece, nedopustivo.

Odgojitelji su zbunjeni i novim kurikulumom, jer nemaju podrške u njegovom provođenju. “U izradi kurikuluma aktivno je sudjelovalo 49 odgojitelja i stručna služba. Doista mi nije jasno zašto se meni obraćaju”, kaže ravnateljica.

Prigovora na račun ravnateljice bilo je i oko provođenja integrirano stranog jezika (engleskog i njemačkog) za koje odgojitelji moraju imati određeni stupanj stranog jezika. “Svi smo se prilikom zaposlenja izjasnili o znanju stranog jezika, a sada nas se dodatno prisiljava na polaganje većeg stupnja. Naše znanje istovremeno se omalovažava, za svoj rad ne dobivamo nikakvu naknadu ni stimulaciju, iako roditelje taj program košta 100 kuna više”, stoji u pismu.

- Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta traži određeni stupanj znanja, a ne ja osobno. Omogućili smo svima da se besplatno educiraju, samo je trebala dobra volja. A što se onih 100 kuna tiče, takvu je odluku donijela prije 15 godina tadašnja ravnateljica Marijana Bučanac, i od tada ta odluka nije mijenjana - zaključuje naša sugovornica. V. Latinović

PROBLEM SU I GARDEROBE

“Problem su i garderobe koje su od jeseni svi vrtići morali maknuti s hodnika u prostore ispred sobe. Hodnici sada zjape prazni, na njih se ništa ne može staviti, a djeca se sada moraju igrati u skučenim sobama koje ne odgovaraju pedagoškim standardima o broju djece i kvadraturi prostora”, žale se odgojitelji. Ravnateljica Takač odgovara da je takvu promjenu zahtijevao inspektor zaštite na radu, u skladu s važećim pravnim propisima.

Najčitanije iz rubrike