Dome slatki dome
ORHIDEJE SE IZUZETNO LAKO UZGAJAJU U KUĆI

Tropske ljepotice vole mnogo vlage
Objavljeno 4. veljače, 2016.
Pretjerano zalijevanje jedan je od najčešćih razloga zašto orhideje propadaju

Orhideje se izuzetno lako uzgajaju u kući, unatoč uvriježenom mišljenju da su ove biljke osjetljive.

Važno je samo odabrati odgovarajuću sortu, pa je za početnike najbolje da se odluče za najčešću i najjednostavniju vrstu orhideja, Phalaenopsis, koja se najčešće i nudi u cvjećarnicama.

Najbolji položaj za orhideju je istočni prozor, ali zimi treba birati mjesto na kojem ima dovoljno svjetlosti. Ne smiju se izlagati direktnom suncu, ali da bi cvjetala, mora imati mnogo svjetla. Orhideje će cvjetati čak i ako stoje ispod običnih neonki. Mjesto na prozoru treba dobro provjeriti jer ne smije biti previše hladno. Nije dobro ni ako se daska nalazi iznad radijatora, jer orhidejama nikako ne odgovara suh zrak.

Orhideje su tropske biljke i potrebna im je vlažna sredina. To znači da im je idealno mjesto u kupaonici u kuhinji. Međutim, to vrijedi samo za prostorije koje imaju prozor. Ako orhideja nije u prostoriji s visokom vlagom, pokraj nje se može postaviti tanjur napunjen vodom dovoljno širok da bi voda koja isparava došla i do listova. Međutim, cvjetni lončić ne smije biti u vodi. Povećana vlažnost postiže se i kada se grupira više orhideja.

Pretjerano zalijevanje jedan je od najčešćih razloga zašto orhideje propadaju. Orhideje se zbog toga sade na posebnu podlogu koja se brže suši i kroz koju voda lakše prolazi. Ta podloga sadrži više zraka, a orhidejama je on prijeko potreban. Za podlogu se najčešće koristi mljevena kora ili mahovina.

Lišće orhideja briše se vodom i krpom. Voda mora odstajati preko noći u istoj prostoriji da bi bila iste temperature. Nježnim brisanjem uklanja se prašina i prljavština s lišća i smanjuje mogućnost pojave štetnika.

Većina orhideja cvjeta jednom godišnje. Ako ne cvjeta, treba provjeriti ima li dovoljno vlažnosti.

Međutim, većinu orhideja treba potaknuti da cvjetaju, a najčešće - izraženom razlikom u dnevnoj i noćnoj temperaturi. Noću se premjeste na temperaturu do 15 stupnjeva u rujnu i listopadu. Dendrobium orhideje zimi treba premjestiti u hladniju prostoriju. (J.Kn.)

Cattleya - savršena orhideja

Cattleya je rod koji sadrži 42 vrste orhideja koje rastu od Kostarike do Južne Amerike. Cattleye su litofiti, što znači da rastu i na stijenama. Ove orhideje zajedno sa svojim hibridima predstavljaju temelj savršene slike orhideja koja danas postoji. Cattleye cvatu u različito doba godine ovisno o vrsti te vole izloženost svjetlu južnog ili zapadnog prozora. Direktno sunce izbjegnite zavjesama. Glede humusa, upotrebljavajte klasičnu mješavinu za epifite (korijenje paprati, borova kora, stiropor). Vlaga zraka mora biti od 70 do 80 posto ako su temperature više od 20 C. Prskajte ju mekom vodom vrlo često (svaka 2 dana) posebice za visokih temperatura. Zalijevajte ih svaka tri dana za vrijeme rasta, no pazite da se supstrat posuši između zalijevanja. Zimi zalijevajte jednom tjedno. Pazite da ne zalijevate Cattleye vodom iz vodovoda jer loše reagiraju na karbonate. Kako bi cvale, morate im osigurati 4 do 5 C razlike između dnevne i noćne temperature. Pazite na višak vode i manjak prozračivanja jer isto dovodi do pojave crne plijesni lišća.

Dendrobium - omiljeno rezano cvijeće

Dendrobium je rod orhideja kojih ima oko 1200 vrsta. Od svih rodova orhideja ova je najrasprostranjenija. Postoje biljke koje narastu od 5 cm, ali i do 2,4 m visine. Neke vrste cvatu samo jedan dan, a neke i po osam do deset mjeseci. Orhideje ovog roda često razvijaju pseudogomolje koji završavaju u stabljikama dužine do 30 cm. Kratki ovalni listovi rastu po cijeloj dužini stabljike. Rastu brzo tokom ljeta, no uzimaju si dugu pauzu tokom zime. Cvjetni izdanci rastu iz pseudogomolja razvijenog tokom prethodne godine.

Dovoljno svjetla je bitno za zdrav rast i cvjetanje, ali ni Dendrobium ne voli direktnu sunčanu svjetlost. Idealna temperatura prostora u kojem uzgajate orhideje je od 16 do 30 C. Niže temperature mogle bi izazvati otpadanje listova. Prilikom aktivnog rasta biljke treba održavati vlažnima, no u svakom slučaju između zalijevanja dopustite da se korijen biljke osuši. Nakon što potpuno izrastu cvjetne stapke, svoju biljku zalijevajte manje kako biste potaknuli cvjetanje. Redovito treba vlažiti listove za topla vremena.

Dendrobium je jedna od rijetkih orhideja koja cvate i iz starih pseudolukovica kao i iz novih. Grana može imati i više od dvadeset cvjetova, što ovu orhideju čini omiljenim rezanim cvijećem.

Možda ste propustili...

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

Najčitanije iz rubrike