Dome slatki dome
64. SVJETSKO ORNITOLOŠKO PRVENSTVO

Nakon 18 godina zlato opet u Osijeku
Objavljeno 4. veljače, 2016.
Našu zemlju u Portugalu je predstavljalo 16 izlagača s 97 ptica

U portugalskom gradu Matosinhosu ove je godine održano 64. svjetsko ornitološko prvenstvo.

Na prvenstvu je bilo prijavljeno 21.883 ptice od 2739 izlagača iz 23 zemlje. Našu zemlju predstavljalo je 16 izlagača s 97 ptica od kojih je čak 17 ptica osvojilo nagradu. Među nagrađenim pticama našla se i ptica jedinog osječkog izlagača Dražena Dokletala iz Višnjevca koji je u natjecateljskoj skupini agapornis rozenkolisa u violet boji osvojio 1. mjesto s 90 bodova. To je njegova druga medalja sa svjetskih natjecanja, prvu je osvojio prije čak 18 godina, točnije 1998. u nizozemskom gradu Zutphenu, i to također zlatnu medalju koja je tada ujedno bila i prva zlatna medalja osvojena za Hrvatsku. To su i jedine zlatne medalje sa svjetskih natjecanja koje su došle u Osijek.

Prijevoz ptica do Portugala Hrvatski ornitološki savez je organizirao u suradnji sa Slovenskim ornitološkim savezom, te je put trajao 48 sati, a za neke ptice i više. Dokletalove ptice su iz Osijeka krenule na put u četvrtak u 10 sati, a stigle u Portugal u subotu oko 16 sati. Kada su ptice krenule na put, izlagači su bili u telefonskim kontaktima i komentirali je li uopće trebalo slati ptice na tako dalek put, te došli do zaključka da bez obzira na to osvoje li nešto naše ptice na prvenstvu moramo ih sami nagraditi ako prežive tako dalek put. A dogodilo se ne samo da su sve ptice preživjele nego su došle na natjecanje u odličnom stanju, što se može zahvaliti odličnim transporterima u kojima su putovale, u kojima su mogle jesti i piti te naravno slovenskim konvojerima koji su se brinuli o pticama na putu.

Dražen se aktivno uzgojem ptica bavi od 1988. godine, a natjecati se počeo 1993. godine i od tada je najuspješniji izlagač osječkog društva, te jedan od najuspješnijih izlagača Hrvatske. U ovom njegovom hobiju pomaže mu cijela obitelj. Kaže da ne bi uspio bez njihove podrške jer ovaj hobi iziskuje puno slobodnog vremena koje većinom provodi s pticama.

Najuspješnija zemlja na prvenstvu je bila Španjolska, koja je imala izloženih 5107 ptica, a osvojila je 191 zlatnu medalju, 224 srebrnu medalju i 253 brončane medalje. Nakon Španjolske slijede Portugal s 4297 izloženih ptica i osvojenom 191 zlatnom medaljom, 224 srebrne medalje i 253 brončane medalje i treća je Italija s 4292 izložene ptice koje su osvojile 123 zlatne medalje, 163 srebrne medalje i 223 brončane medalje.(J.Kn.)

21.883

ptice prijavljene su na prvenstvo

NAGRADE ZA HRVATSKU

Osim Dokletala nagrade za Hrvatsku su osvojili još sljedeći izlagači:

l ALEN PALMIĆ IZ LOVRANA 3. mjesto

l ALFRED KRSTULOVIĆ IZ SPLITA 2. mjesto

l ANDREJ GREGUŠ IZ DUBROVNIKA 3. mjesto

l JASMIN BRKOVIĆ IZ DUBROVNIKA 2. mjesto

l JOSIP KRESINA IZ ŽMINJA 1., 2. i 3. mjesto

l MILORAD MALATESTINIĆ IZ RIJEKE 2. i 3. mjesto

l SRĐAN PERIŠ IZ SPLITA dva 1. mjesta i jedno 2. mjesto

l ŽELJKO KRNČEVIĆ IZ ŠIBENIKA 3. mjesto

SUTRA IZLOŽBA MALIH ŽIVOTINJA “OSIJEK 2016”

Udruga za uzgoj, selekciju i zaštitu malih životinja Osijek organizira Međužupanijsku izložbu malih životinja “Osijek 2016”, koja će se održati na streljani Pampas, Šandora Petefija bb u Osijeku. Izložba će za posjetitelje biti otvorena u petak, 5. veljače, od 18 do 20 sati; subotu, 6. veljače, od 8 do 20 sati i u nedjelju, 7.veljače, od 8 do 13 sati. Na izložbi se očekuje četrdesetak izlagača s područja Slavonije i Baranje s oko 300 izloženih eksponata. Od životinja moći će se vidjeti ukrasni golubovi, kunići, ukrasna perad, papige, kanarinci, egzotične ptice...Udruga je u suradnji s Dječjim vrtićem Sunčica organizirala izložbu dječjih likovnih radova o temi male ukrasne životinje za svih pet vrtićkih grupa, a diplomama i medaljama nagradit će najbolje ocijenjene radove.(J.Kn.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike