Dome slatki dome
EKOLOŠKI SUPSTRAT

Uzgoj cvijeća uz hydrotonske granule
Objavljeno 4. veljače, 2016.

Hydroton, dobijen od gline, potpuno je ekološki supstrat. Dobijen formiranjem gline u kuglice, a potom pečenjem iste na 1200°C u visokim pećima. U ovom procesu se glinena kuglica širi kao kokica i postaje šupljikava. Hydroton kuglice su lagane, tvrde, i mogu se iznova koristiti – lako se peru i steriliziraju za ponovno korištenje. Glinene kuglice (expanded clay) su pH neutralne i kao supstrat nemaju nikakve hranljive elemente u sebi. Kuglice se lako otapaju i ne zadržavaju nepotrebne količine vode. Time stvaraju visoke količine kisika dostupne korijenovu sustavu. Iz ovih razloga glinene se kuglice najčešće koriste u “Flood & Drain” sistemima, a takođe i u proizvodnji ruža.

Primjena:

Za dekoraciju - glinene kuglice se stavljaju kao gornji sloj preko zemlje gdje svojim izgledom uljepšavaju izgled posađenog cveća. Također, taj gornji sloj kuglica pomaže u zadržavanju vlage i sprječava zemlju od isušivanja.

Izvadite gornji sloj zemlje i stavite sloj glinenih kuglica debljine tri do šest cm. Za bolje zadržavanje i oticanje vode glinene kuglice miješaju se sa zemljom. Kuglice zadržavaju višak vlage i vraćaju je biljci kad je to potrebno. Preporuka je miješati zemlju s Hydrotonom u odnosu 9:1.

Ove u potpunosti ekološke proizvode možete naći pod različitim trgovačkim nazivima i za različitu primjenu, primjerice zeolit za primjenu u cvjećarstvu i vrtlarstvu ili za izradu filtera za akvarije te kao materijal/podloga za kućne ljubimce. Ekspandirana glina i hydroton granule dolaze u različitim oblicima, uglavnom za primjenu kao ukras u cvjećarstvu i slično. (J.Kn.)

Možda ste propustili...

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

DIZAJN: KOMFOR UZ MALE ZAHVATE

Pripremite se za ugodno opuštanje

Najčitanije iz rubrike