Dome slatki dome
HEIMTEXTIL 2016: NAJNOVIJI TRENDOVI U SVIJETU TKANINA

Okružujemo se stvarima koje nas opuštaju
Objavljeno 4. veljače, 2016.
Danas je više nego ikada prije izražena potreba za mirom, tišinom, ravnotežom i autentičnošću

I ove je godine sajam Heimtextil u Frankfurtu ponudio najnovije trendove u svijetu tkanina, boja i dizajna. Danas je više nego ikada prije izražena potreba za mirom, tišinom, ravnotežom i autentičnošću. Reakcija je to na gužvu, stres i globalizaciju. Naš dom sve više postaje oaza koja nam je toliko potrebna, okružujemo se stvarima koje nas opuštaju. Osjećaj dobrobiti i ugode ključan je za stil života u skoroj budućnosti.

U skladu s tim potrebama slogan ovogodišnjeg sajma bio je “welness 4.0” kojim se identificiraju četiri ključna trenda u svijetu tekstila. Sve je usmjereno k boljoj kvaliteti života, većem osjećaju ugode i opuštanja. Znanost i tehnologija značajno utječu na realizaciju ovih zahtjeva, kako u svijetu namještaja, tako i tekstila.

Zaštita

Zaštita - jednostavan dizajn, neopterećen detaljima. Mogao bi se definirati kao domaći stil koji nudi fizičku i mentalnu zaštitu, opuštanje i ugodu. Paleta boja za ovu smjernicu odražava koncepciju čistoće i lakoće.

Dizajn zaštite možemo povezati s pojmovima poput čistoće, lakoće, mekoće i udobnosti. To su zavjese ili zidne obloge u prirodnim predivima te svijetlim bojama prirode. Od materijala su prisutni vuna, flanel, pamuk, lan. Primjer ovog trenda su i drvene rolete, rolete s cvjetnim uzorcima ili geometrijskog dizajna s različitim stupnjevima transparentnosti koje osiguravaju fleksibilne razine osvjetljenja u prostoriji i kontroliraju učinke svjetlosti i sjene.

Energiziranje

Energiziranje - vrlo energična smjernica koja povezuje ljude i tehnologiju. U ovom trendu svjetlost ima veliku ulogu, jer se koristi kao materijal za izradu nematerijalnih oblika. Paleta boja varira između slabih i jakih kontrasta.

Ovaj trend obuhvaća inovativne materijale, fluorescentne tonove, blještavilo i kaleidoskopske uzorke. On pretvara domove u laboratorije budućnosti. Zavjese i tkanine pružaju dojmljive naglaske sa svojim teksturama i zasićenim bojama. 3d zidne obloge s metalnim odsjajem su također dio ovog trenda. On koristi i simbole digitalnog svijeta, kombinira ručni rad, estetiku i tehnološke inovacije.

Njega

Njega - ovo je održiva i ekološka vizija dobrobiti, gdje se povezuju prirodni materijali s dalekovidnim dizajnom. Dominantne boje su zelena i zemljani tonovi.

Ovaj trend je fokusiran na zaštitu i očuvanje prirode. Koristi ekomaterijale, posteljinu u prirodnim bojama i uzorcima, kukičane tkanine s retromotivima i intenzivnim bojama, bijeli i prirodni tonovi sastavni su dio ovog trenda. Zidne obloge su od kamena, drveta ili s biljnim motivima.

Obogaćenje

Obogaćenje - trend koji unosi modu u dizajn interijera i gdje bogatstvo i dekorativni elementi odražavaju našu kulturnu prošlost, a u isto vrijeme nas usmjeravaju prema budućnosti. Zasićene boje, metalik naglasci i kultni uzorci utjelovljuju ovu fuziju utjecaja s Istoka i Zapada. Obogaćenje je trend za one koji vole dramatičan postavke, luksuz, dramu i bogatstvo u svojim domovima.

Pune, zasićene boje, kao što su boja šljive i grimizna kombiniraju se s metalnim naglascima zlata, mjedi i bronce. Tu ćemo naći elegantne, luksuzne tkanine i klasične ukrase od baršuna, svile i lana. Baršun se pojavljuje u dubokim, zasićenim bojama poput crvene, ljubičaste i azurnoplave. Jacquard tkanje sa sjajnim, svjetlucavim akcentima, uzbudljiv na dodir i impresivan za gledanje, ručni vez, klasične tkanine poput pamuka, lana, svile, izrađene prema najvišim standardima... sve je dio ovog trenda.

Uronite i vi u novi svijet tkanina i učinite dom svojom oazom mira.

Izabela Galović Ninić, dipl. ing.arh.

Baršun

se pojavljuje u dubokim, zasićenim bojama poput crvene, ljubičaste i azurnoplave

Možda ste propustili...

LIFESTYLE H: RANILICA ZA DIJETE

Udobnost, sigurnost i praktičnost u dizajnu

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

VIŠE VOLI VRUĆINU NEGO HLADNOĆU

Begonija ima više od 1800 vrsta

Najčitanije iz rubrike