Novosti
PULJANKU U IRSKOJ NAPAO NJEZIN PAS I TEŠKO JOJ OZLIJEDIO OBJE RUKE

Osječani prikupljaju pomoć za operaciju Paole Šahović
Objavljeno 3. veljače, 2016.

Vezani članci

OSJEČANKA SUTRA PUTUJE U CORK, K NAPADNUTOM MUŽU

Moj je muž Denis i dalje u komi, ali irski su liječnici optimistični

Kad je prošloga tjedna, nakon četiri dana putovanja u kavezu u dom Erika Kostešića i Paole Šahović u irskom gradiću Michelstownu stigao njihov ljubimac Thor, koji godinama s njima živi u Puli, križanac labradora i američkog staforda, sreći vlasnika psa nije bilo kraja. No, četverodnevni put očigledno je na psu ostavio traga pa je iz čista mira izgrizao Paoline ruke, a pas je naposljetku zbog toga uspavan. Zbog velikih ozljeda Paola je prošla nekoliko operativnih zahvata, no njezin dečko Erik nada se najboljem.

- Liječnici su zadovoljni i vjeruju da će s desnom rukom biti dobro. Transplantirali su joj mišić u ruku i sanirali rane, a zbog lijeve je isto čeka operacija i tu će biti dosta komplicirano. Rekli su da će oporavak lijeve ruke trajati bar godinu dana, a namjeravaju transplantirati mišiće i umetnuti plastični dio kosti kako bi nadomjestili smrskanu. Vjerojatno neće moći imati cjelovit pokret ruke, no nadamo se da će biti sve u redu - ispričao nam je Erik, demantirajući napise u medijima kako je mješanac labradora i američkog staforda u šetnji s Paolom vidio mačku te da ih je Paola razdvajala. Do neočekivanog napada, kaže, došlo je vjerojatno zbog traume u transportu koja je, kako neslužbeno doznajemo, organizirana preko jedne mađarske kompanije. Na upit zbog čega nakon dolaska u Irsku pas nije stavljen u karantenu, Erik kaže:

- Irska nema karantenu za pse koji dolaze iz zemalja članica Europske unije. Da je drukčije, pas bi bio u karanteni bar mjesec dana, no kako je Hrvatska u EU, do toga svega nije došlo. Moram naglasiti da Thor nije bio maltretiran i da je bio s nama svaki dan i imao sve uvjete poput bilo kojeg drugog psa kojeg vlasnici obožavaju. U Gardi imaju njegovu putovnicu, no sad to nije važno jer je eutanaziran. A što je doživio u transportu, rekao nam je veterinar, vjerojatno nikada nećemo znati - kaže Erik.

Osječani koji žive u Corku, ali i ostali tamošnji Hrvati, počeli su prikupljati pomoć za Paolinu plastičnu operaciju koja će najvjerojatnije uslijediti. Erik vjeruje da će plastična operacija biti dosta skupa i stoga je zahvalan svima koji su odlučili pokrenuti akciju i pomoći.

Da se novac skuplja potvrdila nam je i Osječanka S. I. (podaci poznati redakciji), koja kaže da su, kad je u pitanju pomoć, naši ljudi ondje jednako složni kao u Hrvatskoj.

– Svi smo se skupili i uplaćujemo novac, tko koliko može. Treba pomoći, ne samo Paoli, nego i svima kojima je pomoć potrebna. Isto smo postupili i kod supruge prebijenog Denisa Mandića - kaže nam Osječanka S. I.M.Mihelić

KAKO POMOĆI

Svi koji žele pomoći Paoli Šahović mogu to učiniti na devizni račun Erika Kostešića na broj: IE63AIBK93616210380078

DENISA MANDIĆA LIJEČNICI POČELI BUDITI IZ KOME

Liječnici pretučenog Osječanina Denisa Mandića počeli su polako buditi iz kome. Potvrdila nam je to u utorak njegova supruga Ivona, nadajući se da će buđenje uspješno završiti za nekoliko dana. “Rekli su da to može potrajati nekoliko dana, no sve ću znati kad u srijedu krenem tamo. Još jednom hvala svima na pomoći, a moram naglasiti da me opet kontaktiralo hrvatsko veleposlanstvo i rekli su mi da će mi osigurati prijevoz iz Dublina do Corka. Nadam se najboljem”, poručila je Osječanka Ivona Mandić.