Osijek
STROJARSKA TEHNIČKA ŠKOLA U EU PO ZNANJE O NOVIM TEHNOLOGIJAMA

Učenici izvrsno obavili praksu u Dublinu - dobili preporuke i ponude za posao
Objavljeno 3. veljače, 2016.

Petnaest učenika Strojarske tehničke škole, koji se školuju za zanimanja automehaničar, automehatroničar i tehničar za vozila i vozna sredstva, vratilo se iz Dublina, gdje su dva tjedna obavljali praktičnu nastavu.

Ponosni su ne samo oni već i njihovi nastavnici, jer ovi mladi ljudi ne samo da su izvrsno obavili praksu u Dublinu već su dobili preporuke svojih irskih poslodavaca, a neki od njih i ponude za posao.

- Riječ je o projektu pod nazivom 'U EU po znanje o novim tehnologijama', koji se realizira u sklopu Erasmus+ programa, ukupne vrijednosti 36.000 eura. Osnovni je cilj projekta stručna praksa u Irskoj, a uz to upoznavanje s drugom kulturom i usavršavanje stranog jezika. S učenicima su u pratnji bila dva naša nastavnika, sve je proteklo u najboljem redu i u cijelosti smo zadovoljni provedbom projekta. Tu mislim na putovanje, boravak, stručnu praksu, zadovoljstvo njihovih poslodavaca. Uz to, najbolji od njih dobili su ponude za posao - kaže Ivan Adrić, ravnatelj Srojarske tehničke škole.

Dodaje još da ovo nije prvo stručno usavršavanje njihovih učenika u inozemstvu, ali je prvi put da su učenici bili smješteni u obiteljima. I dobro su se snašli, što su nam potvrdili i učenici. Zlatko Matić ističe da ga je irska obitelj jako lijepo primila, a s engleskim jezikom nije imao problema.

- Stanovali smo u prekrasnoj i mirnoj četvrti, a autobus kojim smo putovali na posao nalazi se gotovo ispred kuće. Radili smo od 9 do 17 sati, a zatim više od dva sata putovali do naših domaćina. Slobodnog smo vremena imali za vikend, kada smo razgledali Dublin i okolicu - kaže Zlatko Matić.

Tomislav Nađ zadovoljan je stručnom praksom u Dublinu. Radio je servis na novim automobilima prije prodaje, a poslodavac i zaposlenici tvrtke u kojoj je radio bili su ljubazni i cijenili njegovu želju za radom i učenjem. Stoga su mu ponudili posao, iako on prvo želi potražiti posao u Hrvatskoj. I Marka Tukaru, budućeg automehaničara, irski je poslodavac pozvao da dođe raditi za njega kada završi školu u Osijeku.

- Bilo je jako lijepo, stekao sam nova znanja i iskustva i upoznao nove tehnologije. Već treći dan pustili su me da radim sam, a radio sam sve što i drugi majstori. Napisali su mi pismo preporuke i ponudili mi stalni posao - ne krije zadovoljstvo Marko Tukara.

Vesna LATINOVIĆ
IRSKI POSLODAVCI HVALILI MLADE OSJEČANE

Nastavnici u čijoj su pratnji učenici išli u Dublin, dipl. ing. Danijel Kovačević i dipl. ing. Davor Bičvić, također nisu krili zadovoljstvo. Voditelj projekta Danijel Kovačević kaže da su zadovoljni prije svega ponašanjem učenika i njihovim radom u irskim tvrtkama.

“Učenici su odlazili na praksu samostalno, koristeći javni prijevoz, u tvrtkama su bili vrijedni i unaprijedili su svoje znanje, a kada smo ih obilazili, poslodavci su ih hvalili”, kaže Kovačević.

Njegov kolega Davor Bičvić dodaje kako su iskustva vrlo pozitivna i iznad svih očekivanja.

“Naši su učenici pokazali da smo ih dobro učili u školi, dokazali su da su samostalni, a poslodavci u Irskoj dali su im pisma preporuke, a nekima i ponudu za posao. Ipak, nadam se da će ih većina odlučiti otvoriti privatnu tvrtku u Osijeku”, kaže Bičvić.

Možda ste propustili...

PETAK I SUBOTA

Pomozite, darujte krv

KAD SE MALE RUKE SLOŽE - SVE SE MOŽE

Stambeni kontejner za baku Koviljku je stigao

Najčitanije iz rubrike