Regija
14. GRANIČARSKO I ŠOKAČKO SILO

U Zagrađu čuvaju stare običaje graničarskih sela
Objavljeno 2. veljače, 2016.

ZAGRAĐE – Okićeni i uređeni stolovi starim i autohtonim jelima, većina gostiju odjevena u narodne nošnje, ne samo graničarskog dijela nego i ostalih nošnji iz kraja iz kojeg gosti dolaze, odlika je svakog do sada, pa i ovog, 14. Graničarskog i šokačkog sila u Zagrađu. U dvorani Kod Franje okupilo se i ove godine dosta “svita”, djevojke su se dobro uredile, neke nose ruvo još od svojih baka, a neke su si uz pomoć baka i majki nešto i same uradile u zlatovezu, heklanju, šivanju. Djevojke u najljepšim nošnjama u pratnji gizdavih snaša budnim okom pratili su dotjerani momci, Šokci na ovom silu.

Na sijelo u Zagrađe došli su u nošnji pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, predsjednik županijske Skupštine Marijan Aladrović i saborski zastupnik Franjo Lucić. Oni su se kratkim govorima obratili okupljenima i zaželjeli da se svi dobro zabave. Svake godine prije blagovanja posebno se uređuju stolovi u nekom od običaja, bilo svetkovine, bilo radnih običaja. Posebno uređeni stol bio je ove godine stol mladih iz KUD-a Orljava iz Pleternice koji su se poslužili bajkom o Ivici i Marici. Napravili su dugu stazu od komadića slanine i kobasice, a na kraju puta napravili slasnu kućicu, koristeći kobasice, kulen, šunku, slaninu i ostale suhomesnate slavonske delicije te poderane gaće, ukusne slavonske slane lepinje. Odlično uređeni stol napravili su i domaćini iz Zagrađa, koje je predvodio Igor Ančurovski, koji su uz autohtone delicije na svoj stol donijeli i janje netom pečeno na ražnju. Oni su istaknuli i lentu koju je njihova članica osvojila na natjecanju najljepše djevojke za udaju na Etno susretima Požeštine koje organizira tjednik Kronika požeško-slavonska. Grupa starijih građana Pleternice i Zagrađa uredila je stol pod nazivom „Lakomi četvrtak“ na koja su iznijeli stara jela seljačkog domaćinstva, s kojima su htjeli aludirati kako se puno i dobro jelo četvrtkom, jer je u petak uvijek slijedio post.

Održan je i izbor za najljepšu Šokicu, a ove godine to je bila Mihaela Galović iz Zagrađa i ajšokca, a titulu je ponio Ivan Kesić iz Požege. Sve je zabavljalo odličan TS Posega iz Požege.(AGM Kruna)

Možda ste propustili...

ZASELAK KOJI NI GOOGLE “NE PREPOZNAJE”

Zvjerinjak makadamom na glasovanje do Svetoblažja

CRVENI KRIŽ: MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE

OŠ Bilje i Medicinska škola Osijek pobijedili

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

Najčitanije iz rubrike