Regija
IZLOŽBA VUKOVARSKOG I ŽUPANJSKOG MUZEJA

Podsjetnik na običaje istočne Slavonije u doba poklada, korizme i Uskrsa
Objavljeno 1. veljače, 2016.
Izložba će biti otvorena do 20. ožujka

ŽUPANJA – U sklopu 49. Šokačkog sijela, u Pastoralno-kulturnom središtu Župe mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji preksinoć je otvorena izložba pod nazivom “Tradicijski običaji u vrijeme poklada, korizme i Uskrsa u Vukovarsko-srijemskoj županiji s posebnim osvrtom na Srijem”. Izložbu su zajednički organizirali Zavičajni muzej Stjepana Grubera u Županji i Gradski muzej Vukovar. Prošle je godine bila postavljena u Vukovaru, a sada je dodatno obogaćena nošnjama i drugim detaljima iz županjskog kraja.

– Lani je nastala ideja o pripremi izložbe o korizmenim i uskrsnim običajima, a s obzirom na to da je u Županji Šokačko sijelo, mi smo nadodali malo i poklada, tako da obuhvaćamo jedan proljetni ciklus običaja - kazala je ravnateljica županjskog Muzeja Janja Juzbašić, koja je zahvalila svima koji su dali svoj doprinos u pripremi izložbe.

Poklade su burno razdoblje koje odiše veseljem, zabavama, druženjem, nakon čega počinje razdoblje korizme i pokora u kojoj se prisjećamo Isusove patnje i mučeničke smrti na križu. Prikazan je i običaj na Cvjetnicu kada bi se ukućani umivali u vodi natopljenoj cvijećem. U Velikom tjednu, na Veliku srijedu, četvrtak i petak odrasli su šarali šibe, a djeca su ih nosila u crkvu na šibanje. Na Veliki četvrtak navečer vezala su se zvona sve do Velike subote navečer. Dvanaest mladića odjevenih u narodnu nošnju čuvalo je Isusov grob. Ljudi su dolazili, ljubili križ i darivali ga novcem i jajima. Na Veliki petak najstrože je bio zabranjen bilo kakav rad, bojila su se jaja. Na Veliku subotu svetila se vatra i voda i pripremalo jelo za Uskrs. S Uskrsom počinje novo svečano razdoblje i za taj blagdan čuvalo se najljepše, najnakićenije i najsvečanije ruho, koje je također prikazano na izložbi. Kristovo uskrsnuće daje nadu i vjeru u novi vječni život, a ono je temelj kršćanstva i najveća nagrada čovjeku vjerniku.

Zadovoljstvo kvalitetnom suradnjom sa županjskim Muzejom iskazala je i Ruža Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar koji ove godine obilježava 70. obljetnicu postojanja. Pohvalila je aktivnosti i napore djelatnika Zavičajnog muzeja Stjepana Grubera u vrijednom skupljanju i prezentiranju muzejske građe. Posebno je zahvalila ravnateljici Janji Juzbašić na velikoj pomoći u pripremi stalnog postava etnografske baštine u vukovarskom muzeju, jer je prikupljanjem građe i svojim stručnim znanjem dala veliki doprinos u obnovi i popuni potpuno nestale muzejske građe i predmeta.

- Ovakva događanja imaju posebnu vrijednost zato što se prenose vrijednosti tradicijske kulture sa starijih na mlađe - ustvrdila je Marić. Ukazala je na veliko značenje djelovanja KUD-ova u okupljanju mladih, prenošenju znanja i očuvanju tradicijskih običaja i baštine. Jer mladi, uključeni u različita kulturno-umjetnička društva, jamstvo su da se tradicijska kultura ovoga kraja neće zaboraviti. Izložbu je otvorenom proglasio predsjednik Komisije za kulturu Grada Županje Zvonimir Stjepanović, pohvalivši plodonosnu suradnju dvaju muzeja, a prigodan program izveli su i članovi HKDG-a “Dunav” iz Vukovara.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Osnovan Muzej Cvelferije

Juzbašić je s velikim zadovoljstvom otkrila da je osnovan Muzej Cvelferije, izrazivši nadu da će jedna etnologinja dobiti mjesto u Cvelferiji i pomoći njoj i drugim etnolozima u Vukovarsko-srijemskoj županiji da što bolje i više istraže tradicijsku kulturu toga kraja.

- Cvelferija je posebno područje. Puno toga smo spasili u poplavi i sada ćemo sve to skupa još istraživati uz pomoć naše nove kolegice za koju se iskreno nadamo da će doći u Cvelferiju - poručila je Juzbašić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike