Autoglas
ODLAZAK LEGENDE: SVE JE POČELO 1948. GODINE

Defender nakon 68 godina ide u mirovinu
Objavljeno 2. veljače, 2016.
Posljednji proizvedeni primjerak dobio je ime Defender 90 Heritage Soft Top

Od kada se Land Rover Defender pojavio na tržištu, sada davne 1948. godine, proizvedeno je više od dva milijuna vozila. Ta će brojka tu i stati jer Defender kakvog ga pamtimo odlazi u povijest.

Tako je nakon punih 68 godina završena proizvodnja Defendera, jednog od najpoznatijih automobila svih vremena koji nije birao kontinent jer su ga voljeli svi avanturisti, oni u obje Amerike, pa do Afrike (gdje je dobio nadimak “kralj Afrike”), Europe, Azije i Australije. Sada su iz uprave kompanije poručili kako je vrijeme za potpuno novog nasljednika.

Inspiracija britanskim dizajnerima i inženjerima za kreaciju Defendera bilo je američko vojno vozilo Jeep. Nakon godinu dana intenzivnog rada Defender je prvi put javnosti pokazan na amsterdamskoj autoizložbi 1948. godine. Tada još nije bilo imena Defender, jer su prve serije dobile ime 1, 2 i 3. Prvi su primjerci imali aluminijsku karoseriju, što je razumljivo zbog viška aluminija koji se koristio za izradu vojnih aviona, a bili su pogonjeni 4-cilindarskim dizelskim motorom obujma 2500 ccm. Zanimljivo, ovaj je motor osim nafte mogao koristiti i - palmino ulje! Vrlo brzo ovaj automobil je zbog svoje robusnosti, iznimne kvalitete i neprijepornih terenskih sposobnosti, postao vozilo spasilačkih službi, istraživača, poljoprivrednika, vojske i policije. Zovu ga i “nepoderivo vozilo” jer još 70 % Defendera radi.

Land Rover, koji je sada u vlasništvu Tata Motorsa, organizirao je oproštajno okupljanje u tvornici u Solihullu, gdje su se oko posljednjeg Defendera okupili bivši i sadašnji zaposlenici koji su desetljećima sastavljali legendarni terenac. Posljednji proizvedeni primjerak dobio je ime Defender 90 Heritage Soft Top i ostat će među kolekcijom u izložbenom prostoru kompanije Jaguar Land Rover.

Milan BUGARIĆ
Dolazi nasljednik

Defendera više nema, ali za radnike Land Rovera nema straha za posao. Defender će dobiti potpuno novog nasljednika koji se očekuje 2018. godine. On će se proizvoditi u nekoliko karoserijskih oblika, s najmanje dva različita međuosovinska razmaka. Osnovne konture karoserije ostat će u duhu originala, ali će s novim modelom kompanija pokušati privući i one kupce kojima je stari Defender bio malo grub.

Možda ste propustili...

TALIJANSKA POLICIJA POHVALILA SE SA NOVIM "KONJEM U SVOJOJ ERGELI"

Lamborghini Urus za policajce

ODLIČAN POTEZ ORGANIZATORA VRHUNSKE UTRKE

Hrvatski rally veterani na WRC-u

CX-80 UDOBNOST, PRAKTIČNOST I SVESTRANOST

Nova perjanica Mazde sa 7 udobnih sjedala