Regija
DVD ŽUPANJA LANI JE IMAO 57 INTERVENCIJA

Rade s dotrajalim vozilima, mladi
vatrogasci odlaze u inozemstvo
Objavljeno 1. veljače, 2016.

ŽUPANJA - Tijekom 2015. godine članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Županja imali su 57 intervencija, od čega 40 na gašenju požara te velik broj tehničkih intervencija nakon prometnih nesreća. To su podaci koji, prema riječima zapovjednika DVD-a Županja Zlatka Jemrića, itekako upozoravaju.

- Nažalost, i sam početak 2016. godine bilježi vatrogasne intervencije i u prometu i na gašenju požara - dodaje Jemrić, i podsjeća kako su početkom siječnja intervenirali nakon prometne nesreće na autocesti A3, u trenutku dok je cijeli taj kraj, pa tako i prometnice, bio prekriven snijegom.

- A onda je 19. siječnja u noći izbio požar na gospodarskom objektu obitelji Oršolić, u Ulici baruna Trenka. Na intervenciju smo izišli vrlo brzo, no s obzirom na razmjere požara pozvali smo u pomoć i industrijski DVD Sladorana, s kojim inače dobro surađujemo - prisjeća se zapovjednik.

I predsjednik DVD-a Županja Mladen Mikić dodaje kako su izišli sa 16 vatrogasaca i da je vatrogasno navalno vozilo, koje su dobili na korištenje od Ministarstva gospodarstva, u toj situaciji potvrdilo kako im je oprema iznimno važna.

- Ovo vatrogasno vozilo nije u našem vlasništvu, dobili smo ga na korištenje, ali nam je izuzetno važno - pojašnjava Mikić.

S obzirom na to da DVD Županja pokriva i područje autoceste A3 od Babine Grede do Bajakova, županjski vatrogasci izlaze i na tehničke intervencije pa im je, naglašava zapovjednik Zlatko Jemrić, iznimno važna suradnja i s vatrogasnim društvima iz susjednih općina.

- No i kod nas se u društvu osjeća problem nedostatka mladih, jer koliko god želimo da nam se pridruže mladi članovi, zbog egzistencije odlaze iz Županje - sa žaljenjem ističu županjski vatrogasci. Dodaju kako je, dok je u osnivanju bila Javna vatrogasna postrojba, zanimanja bilo, no kada je riječ o dobrovoljnom vatrogastvu, tu se pojavljuje problem.

- Naša tri člana koja su prošla osposobljavanje, obuku i bili zainteresirani za vatrogastvo, morali su otići trbuhom za kruhom u inozemstvo. Takvih priča, na žalost, izgleda da će biti sve više - upozoravaju iz DVD-a Županja.

No, ipak bez obzira na probleme s pomlađivanjem postrojbe i unatoč lošem, dotrajalom voznom parku te problemima s opremom, na budućnost rada DVD-a Županja gledaju s optimizmom.

- Kada bi se u obnovu vozila, odnosno, nabavu novijih od ovih kojima raspolažemo, zajednički uključili svi, počevši od Grada Županje, koji nam već itekako pomaže, do Županije i države, situacija bi sigurno bila mnogo bolja - zaključuju županjski dobrovoljni vatrogasci. M. Lešić Omerović

Možda ste propustili...

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

Najčitanije iz rubrike