Regija
U ĐAKOVU ODRŽANA DESETA, JUBILARNA ŠOKAČKA VEČERA

Šokci zabljesnuli u ljepoti duše i narodnog ruha
Objavljeno 1. veljače, 2016.

Opet su Šokci pokazali koliko bogatstvo duše i narodnog ruha prenose s generacije na generaciju. Preksinoć je u svečanoj dvorani Nikolina u Đakovu održana deseta, jubilarna Šokačka večera u organizaciji Udruge Šokaca Đakovštine, a brojni su zaljubljenici u tradiciju otvorili ormare, ladičare, šifonjere i iz njih izvukli šamije, zlatare, šalange i štreplje, bila ruva, kako bi što gizdaviji došli na to, cijele godine čekano, šokačko druženje.

Organizator je svojim gostima pripremio izuzetno bogat program, a tradicionalno, održan je izbor najljepše nošnje. Prema odluci tročlanog stručnog žirija najljepšu žensku nošnju imala je Valentina Budimir iz Novog Grada, Matej Dorić iz Svilaja nosio je najljepšu mušku nošnju, a najljepši par i nošnji bili su Mateja Holjevac i Krešimir Fabijančić iz Trnave i Novih Perkovaca. Prema odabiru Udruge Šokaca najljepše nošnje imali su Marija Damjanović i Marko Mihalić. Nagrade za najbolje, odnosno žensku, mušku i nošnju u paru, osigurao je pokrovitelj Grad Đakovo, odnosno gradonačelnik Zoran Vinković te je dodijeljeno ukupno četiri mala zlatnika s likom J. J. Strossmayera. Nagrade je uručio zamjenik gradonačelnika Đakova Mirko Ćurić.

Uz Grad Đakovo, brojni su pokrovitelji pomogli održavanje ove večere svojim doprinosom, na čemu su članovi Upravnog odbora zahvalili priznanjima, kao i Kulturno-umjetničkim društvima s kojima surađuju. Uz tortu, šampanjcem su nazdravili i sebi na desetljetnom opstanku, a priznanja su dodijeljena i zaslužnim pojedincima. Goste je tijekom večeri zabavljao TS Strossmayer, a održane su i Šokačke karaoke gdje je pobjednica bila Ivanka Perković. Valja još napomenuti i kako je organizirana tombola, prva nagrada bio je televizor.

– Opet se budi stara mati Slavonija, vadi se ruvo iz bakinih škrinja, selom se čuje pjesma široka, otegnuta „Pjevaj majko ratara i bekrija“, kazala je pozdravljajući goste predsjednica Udruge Šokaca Đakovštine Katica Bošnjaković pozdravljajući između ostalih i gosta koji je na Šokačku večeru došao čak iz Australije, čiča Marka!

Bošnjaković je nabrojila i aktivnosti kojima se Udruga bavi, manifestacije koje organiziraju te zahvalila svima koji potpomažu njezin rad. Gost večeri bio je KUD Berislavić, iz Novog Grada, a večeri su nazočili i saborski zastupnici Branimir Glavaš, Josip Salapić te zamjenik župana osječko-baranjskog Dragan Vulin. M.MUŠKIĆ

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike