Magazin
GORAN ALEKSIĆ, JEDAN OD NAJPOZNATIJIH ČLANOVA UDRUGE FRANAK

Vjerujem da će u sljedećih mjesec dana konverzije biti provedene
Objavljeno 30. siječnja, 2016.

Bili ste na razgovoru s ministrima Marićem i Šprljom. Rekli ste da ste zadovoljni, znači li to da se mogu očekivati neke pozitivne promjene za dužnike?

- Mi svakako vjerujemo u to. Novi pomaci moraju se dogoditi, jer još uvijek postoji određeni broj nepravilnosti u radu banaka koje se moraju riješiti u sljedećem rezdoblju.

Znači li taj susret i nove razgovore na tu temu?

- Svakako. Mi ćemo komunicirati i dalje, pripremamo i šire izvješće o svemu onome što se pojavljuje u kreditima kao nezakonito, s prijedlozima rješenja kako to maknuti i izbjeći u budućnosti. I nadamo se da će sve to što ćemo poslati ministrima naići na plodno tlo te da ćemo konačno zatvoriti tu stranicu, kada je o radu banka riječ.

Kolike su šanse da se u svemu tome riješi i pitanje preplaćenih kamata?

- Može se reći kako postoji dobra namjera da se to riješi. Ministar pravosuđa je glavna osoba za taj dio posla. Vidjet ćemo kako stvari idu s tužbama na terenu, kako se tužbe rješavaju u privatnim procesima. Kada se vidi da tu stvari potencijalno idu u pozitivnom smjeru na sudovima, postojat će veća mogućnost da se to onda riješi i zakonski.

Što vam je u cijeloj toj priči još ostalo najspornije kada je o konverziji riječ i kako ona, prema vašim informacijama, napreduje na terenu?

- Vjerujem da će u sljedećih mjesec dana sve konverzije biti provedene. Najspornije oko konverzija su simulacije koje su u eurima o kreditima primijenjene na način kako se u tim kreditima kamata kretala, a ona se, prema našem mišljenju, kretala na nezakonit način. Jer su sva povećanja kamata u euro kreditima nezakonita jer su ih banke radile svojim jednostranim odlukama, a pravomoćnom presudom je utvrđeno da je takav način promjene nezakonit. Druga stvar je da su nezakonito određene fiksne marže u kreditima u eurima pa su potom takve uglavljene u naše anekse. I mi smo to morali potpisati, i simulacije, i anekse, inače ne bismo mogli dobiti konverziju. To se treba riješiti u sljedećem razdoblju i za kunske, i za kredite u erima. No, mi smo u aneksima potpisali da to za nas vrijedi i to će se pojaviti kao problem i morat će se riješiti kada se bude rješavala metodologija za fiksnu maržu, a vjerujem da hoće. I da će se novi reobračun morati raditi i u tim simulacijama.(I.BOŠNJAK)

Možda ste propustili...

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim

NATO - 75 GODINA: OBLJETNICA PROSLAVLJENA I U HRVATSKOJ

Temelji sigurnosti jučer, danas i sutra

Najčitanije iz rubrike