Magazin
TJEDNI OSVRT

Pobuna otpisanih “ministara”
Objavljeno 30. siječnja, 2016.
Iako se doznaje da Karamarko nezadovoljne planira uhljebiti u javna poduzeća i agencije, oni će mu ipak raditi o glavi

Uz ministre koji su već dobrano zagazili u skandale valja spomenuti i one koji su se spominjali kao ministri, ali su vrlo brzo otpisani, pa čak i oni koji su kvalitetniji od imenovanih. Jednostavno, a neshvatljivo, pojedinci su zamijenjeni gorima. Bez mjesta u Vladi ostali su i ljudi s kojima je prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i osobni prijatelj. Neke nije htio Most, a za neke se šef HDZ-a nije borio.

Primjerice, general Damir Krstičević bio je najozbiljniji kandidat za ministra obrane. Karamarko ga je povukao iz realnog sektora, oformio je HDZ-ov Odbor za obranu i nosio listu u X. izbornoj jedinici. Bio je odan HDZ-u, ali je izbačen iz kadrovske križaljke. Naprosto je prodan. Perspektivni ekonomist Tomislav Ćorić nametnuo se kao ozbiljan kandidat za ministra financija, ali ga nije htio Most smatrajući da nema dovoljno iskustva, što je HDZ mirno prihvatio. Gotovo sigurnog kandidata za ministra zdravlja Antu Ćorušića nije htio ni Most ni premijer Tihomir Orešković. Ćorušić je toliko bio razočaran odbijenicom mandatara da je odmah dao ostavku na mjesto predsjednika Odbora za zdravstvo, ustvrdivši: “Smjestili su mi vlastiti kolege, mostovci i Liječnička komora”. Nakon što ni Anja Šovagović nije imenovana za ministricu kulture, profesor Jure Zovko, potpredsjednik HDZ-ovog odbora za kulturu, podnio je neopozivu ostavku jer “vrh stranke nije prepoznao stručnost i kvalitetu Odbora”. Karamarko je navodno ni jednom nije nazvao. Iako se doznaje da šef HDZ-a nezadovoljnike planira uhljebiti u javna poduzeća i agencije, oni će mu ipak raditi o glavi.

Što se Mosta tiče, izvisio je i njihov ekonomski strateg Ivan Lovrinović. Dok je lideru Boži Petrovu trebao obećavao mu je mjesto ministra. A žrtvovao je i Juru Martinovića za ministra pravosuđa. Tako je uvrijeđeni Lovrinović i glasovao protiv nove vlade Domoljubne koalicije i Mosta, obrazloživši da su “gospodarski program sveli na obične teze bez rokova”. No, ipak je dodao: “Moje glasovanje protiv Vlade ne znači kraj suradnje s Mostom, javno ću se ispričati ako Vlada za mjesec, ili tri, pokaže dobre poteze”. Podsjetimo, Lovrinović je izazvao šok svojim govorom u Saboru u kojem je postavio pitanje izbornog legitimiteta Vlade i ustvrdio da su kreatori gospodarskog programa zapravo inozemni bankari te da to više nema veze s onim što je Most predstavio biračima. Sporazum između Mosta i Domoljubne koalicije nazvao je prigodnim papirom bez uporabne vrijednosti, na temelju kojeg se nitko neće moći pozivati na odgovornost, jer u njemu nije naveden ni jasan program ni rokovi njegova provođenja.

Piše: Damir GREGOROVIĆ

Možda ste propustili...

TEMA TJEDNA: SUPERIZBORNA PRVA TREĆINA

Do nove vlade prije europskih izbora

POSLJEDNJE UTOČIŠTE: TURIZAM I DAN NAŠEG PLANETA

Dom je tamo gdje je zemlja

Najčitanije iz rubrike