TvObzor
NESVAKIDAŠNJA HRVATSKO-ARGENTINSKA GLAZBENA SURADNJA

Athenas i RiM snimili duet
Objavljeno 29. siječnja, 2016.

Iako se iz gospela (točnije, gospel music) odavno rodio više-manje bezbožni rhythm & blues i soul, a u krajnjoj konzekvenciji i ništa čedniji rock 'n' roll (kao i sve kasnije njihove izvedenice), taj popularnoglazbeni žanr, utemeljen na afroameričkom načinu slavljenja Gospodina pjesmom, usklikom i pokretom, preživio je sve mode, čeone i bočne udare, i evo ga, živa i zdrava, i u 21. stoljeću.

I ove su godine objavljene nominacije za diskografsku nagradu Grammy koje se odnose na gospel i suvremenu kršćansku glazbu. Iako je suvremeni showbiz odavno krenuo ćudorednim stranputicama, još uvijek postoje džepovi kršćanskog “otpora”, ponajviše u Sjedinjenim Državama, poznatima po uvijek tinjajućem vjerskom žaru najrazličitijih, mahom protestantskih, entuzijasta.

Nama u Starome svijetu, naročito u njegovu istočnom dijelu, u kojem je o ideološkom antireligioznom čistunstvu odlučivala svemoguća Partija (još uvijek se sjećamo hajke na pjesme vjerskog nadahnuća s albuma “October” skupine U2, koje su, voljom vlastodržaca, naglavačke izbačene iz radijskog etera, ili nedužne dobrotvorne pjesme “Do They Know It's Christmas?”), teško je shvatiti da bi nekome, izvan crkve i sakristije, palo na pamet pjevati o Bogu i k tomu objaviti to na nosaču zvuka i ponuditi za izvođenje u radijskom eteru. Suvremena kršćanska glazba, proistekla iz hippyjevskog Isusova pokreta (Jesus movement, članovi tog gibanja nazivani su Jesus people i Jesus freaks) 60-ih, nevjerojatno je vitalan fenomen s mnogo podžanrova, poput kršćanskog rocka, popa, alternative ili hip-hopa, pa čak i kršćanskog punka, hardcorea i metala! Godišnje se samo u SAD-u (u latinoameričkim zemljama suvremena kršćanska glazba također je jako zastupljena) okrene gotovo milijarda dolara.

Dogodila se ovih dana nesvakidašnja suradnja argentinske pjevačice kršćanske glazbe Athenas i hrvatskog duhovnog sastava RiM, koji vode sestre Ružica i Maja Nedić. Iako međusobno udaljene 11.550 kilometara i nikada se nisu uživo vidjele, one su zajedno snimile pjesmu “Vida en Ti – Život moj si Ti”. Susret se, dakako, dogodio u virtualnom prostoru Facebooka, a u međusobnom upoznavanju poslužili su i snimci objavljeni na YouTubeu. Riječi i glazbu napisala je Athenas, a aranžman i produkciju Jonatan Narvaez, u čijem je studiju Athenas snimila vokalne dionice na španjolskom. Sestre Nedić su u Zagrebu u studiju Ante Gele snimile hrvatske dionice te prateće vokale na španjolskom. Na sličan način nastao je i videospot koji se može vidjeti na YouTubeu. Ljubav prema duhovnoj glazbi povezala je glazbenike s čak triju kontinenata. Svoj svirački doprinos dala su i dva Amerikanca, Cristian Borneo (iz legendarne kršćanske rock-skupine Petra) te bas-gitarist Gary Lunn (iz skupine White Heart i član sastava Dolly Parton), koji djeluju u Nashvilleu. Bolju priču ne bi ispričao ni Robert Altman!

Piše: Draško CELING

U snimanju pjesme “Vida en Ti – Život moj si Ti” sudjelovali glazbenici iz Buenos Airesa, Zagreba i Nashvillea

Možda ste propustili...

SATIRIČNA KOMEDIJA “IZA KULISA”

Jedinstven prikaz pandemije putem umjetnosti

PRIKAZIVANJE HVALJENE HRT-OVE SERIJE OČEKUJE SE NA JESEN

Počelo snimanje druge sezone “Dnevnika velikog Perice”

JOLE KAO GOST PANELIST U ‘’TKO TO TAMO PJEVA?’’

Atmosfera me potpuno obuzela, stvarno sam uživao

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: TOMISLAV MARIĆ - TOMA

Nekad treba izići iz zone komfora da bi se pomaknule neke osobne granice

2

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

3

NA NOVOJ TV SVE JE SPREMNO ZA PRAĆENJE IZBORNOG DANA

Bogat program i prva procjena rezultata