Regija
DOSTA PRIČE O PROBLEMU, RJEŠAVAJTE GA!

Brođani se sedam godina
guše zagađenim zrakom
i na rubu su strpljenja
Objavljeno 28. siječnja, 2016.

SLAVONSKI BROD - Samo u proteklih sedam dana mjerne postaje u Slavonskom Brodu zabilježile su 30 prekoračenja vrijednosti sumporovodika i lebdećih čestica koje su trostruko prelazile dozvoljene dnevne prosjeke. To je još jedan povod za jučerašnju presicu Eko integrala, krovne ekocivilne udruge koja već sedam godina u ime građana muku muči boreći se protiv onečišćenja zraka u ovome gradu, prije svega zbog prekosavske Rafinerije, a rješenja se još uvijek ne naziru.

- Na vrh glave nam je konstatiranje stanja. Već sedam godina nastojimo da se problem počne rješavati suštinski - kazao je tajnik Ante Nikolaš, podsjetivši da je zbog visoke vrijednosti emisije štetnih plinova Slavonski Brod po kvaliteti zraka već šestu godinu u II. kategoriji. Onečišćenje na granici opasnog, posebice od početka ove godine, zasigurno utječe na zdravlje građana. Prema standardima Svjetske zdravstvene organizacije, prekoračenje koncentracije lebdećih čestica može utjecati na zdravlje ljudi - naglašava i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo BPŽ Ante Cvitković.

Premda dosadašnja praćenja kvalitete zraka pokazuju da je prekosavska rafinerija dominantni zagađivač, iz Republike Srpske stižu demantiji predsjednice Vlade RS Željke Cvijanović i ruskog vlasnika, Optima grupe. Navode kako Rafinerija ima ekološku dozvolu entitetskog ministarstva ekologije te kako su stvarne mete napada hrvatskih parlamentaraca (Picula, Petir...) ruski vlasnici Rafinerije. Iz uprave tvrtke pak odgovaraju kako je Rafinerija bila u remontu te nije radila od 16. prosinaca do 27. siječnja ove godine pa su sve optužbe o zagađenju neutemeljene. Navode da je staro vakuumsko postrojenje, koje je označeno kao glavni rafinerijski zagađivač, obustavljeno 2013. godine i nije do danas pokretano. Posjećaju da je na razini dvaju ministarstva formirana radna grupa zadužena za izradu katastra zagađivača, koja bi trebala otkloniti sumnju u Rafineriju kao jedinog zagađivača.

U otvorenom pismu upućenom svim državnim institucijama predsjednik Eko integrala Peter Tot-Đerđ među ostalim navodi kako proteklih godina Rafinerija nafte Brod nije smanjila intenzitet ni način rada te traži da Saborski odbor za zaštitu okoliša utvrdi zbog čega se ne provode njihovi kao i dosadašnji zaključci Povjerenstva za praćenje kvalitete zraka u Slavonskom Brodu vezani uz isti problem. “Također tražimo uvid u plan rekonstrukcije i u sve zahvate koji su obećani, a nisu provedeni”, naglašava Tot-Đerđ. Dodaje kako su problem pokušali internacionalizirati preko europarlamentaraca, koje će pozvati u Brod, da zajedničkim snagama s Vladom, predstavnicima lokalnih vlasti i civilnog sektora osiguraju kontinuitet aktivnosti za mijenjanje stanja u ovome gradu, u kojemu, kaže, nema suradnje ni između gradskih i županijskih vlasti kada je riječ o zagađenom zraku. Podsjećaju da nije izrađen akcijski plan, niti je između RH i RS potpisan sporazum o poštovanju ekoloških normi, što je već davno naredio saborski Odbor za zaštitu okoliša. M. Radošević

Grad pisao Oreškoviću

“Problem može riješiti samo Vlada RH uz pomoć Europe”, smatra gradonačelnik Mirko Duspara, navodeći kako je nedavno tvrtka Janaf dogovorila transport milijun tona nafte za potrebe Optima grupe, točnije za Rafineriju Brod, što samo potvrđuje ulogu države u rješavanju ovog problema. Zbog toga je i iz gradske uprave upućen dopis premijeru Oreškoviću, od kojega se očekuje žešće hvatanje u koštac s problemom onečišćenog zraka u Slavonskom Brodu.

Možda ste propustili...

PRIGODOM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE BIZOVAC

U OŠ radionica “Igranje poezije”

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

Najčitanije iz rubrike