Kultura
PREDSTAVLJEN NAGRAĐENI ROMAN “JAKOBOV SAN”

Autorica iz Cerne Ljubica Biljan predstavila svoje prvo prozno djelo
Objavljeno 25. siječnja, 2016.

ZAGREB - U Hrvatskom školskom muzeju u Zagrebu uz nazočnost mnogobrojnih gostiju predstavljen je roman “Jakobov san” autorice Ljubice Biljan iz Cerne kod Županje, dobitnice književne nagrade Albatros za 2015. godinu.

Uz autoricu Ljubicu Biljan i ravnateljicu muzeja Branku Manin, skupu su se obratili i članovi prosudbenog povjerenstva Darija Žilić i Božidar Prosenjak te Miljenko Muršić, urednik Biblioteke Albatros. Odlomke iz romana “Jakobov san” čitala je Iva Kraljević, studentica glume na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, program na gitari izveo je Vid Kotarski, učenik 4. razreda Srednje glazbene škole pri Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok.

Ljubica Biljan rođena je 1972. godine. Studirala je i apsolvirala pravo u Zagrebu, a diplomirala u Osijeku. Živi u Cerni, slikovitom mjestu blizu Županje. Udana je i majka dviju kćeri. Radi kao pravnica. Njeno prvo objavljeno djelo, roman “Jakobov san”, nastalo je kao plod intelektualnog, duhovnog i literarnog sazrijevanja.

“Osvrnemo li se oko sebe, vidjet ćemo nemali broj osoba, koje samo izgledom djeluju odraslo, a zapravo su napola djeca, nedorasla i nespremna shvatiti i prihvatiti život u punini njegove pojavnosti i zato su dobrim dijelom upućena i oslonjena na pomoć sredine u kojoj žive, najčešće neke osobe koja se za njih samozatajno žrtvuje. I tu je ono svjetlo na kraju tunela prema kojem nas okreće autorica”, ulomak je iz osvrta Božidara Prosenjaka.

Hrvatski školski muzej jedini je specijalizirani muzej za područje školstva u Hrvatskoj. Otvoren je davne 1901. godine, a svoj stalni postav otvorio je na Svjetski dan učitelja, 5. listopada 2000., u kojem je izloženo oko 1000 eksponata koji govore o školstvu od druge polovine 19. do početka 20. stoljeća. U sastavu Muzeja nalazi se i Pedagoška knjižnica Davorina Trstenjaka. (D.Kć.)

Možda ste propustili...

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

Najčitanije iz rubrike