Osijek
PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Računalo zamijenili planinarskim
štapom, sobu slavonskim gorjem
Objavljeno 24. siječnja, 2016.
Učenici su se okrijepili grahom, kobasicama i slaninom, kruhom i masti te kolačima

Subota, 23. siječnja, bila je prohladan, ali vedar i sunčan dan. Ugodno vrijeme, idealno za planinarenje. Upravo na taj dan organiziran je izlet iznenađenja planinarske sekcije Dumina osječkog Planinarskog društva Zanatlija.

- Dumina je naziv naše nove sekcije, kojoj je cilj okupljati učenike osnovne i srednje škole, otkrivati im tajne planinarenja i boravka u prirodi, kako bi i oni postali planinari. Inicijativu za osnivanje Dumine dala je naša aktivna članica Ksenija Vilić, a ovo je prvi izlet koji organiziramo ciljano za tu skupinu mladih planinara - kaže Vladimir Pavičić, predsjednik Planinarskog društva Zanatlija.

Ksenija Vilić, učiteljica u OŠ Franje Krežme, animirala je svoje učenike, a profesorice Jela Knežević (1. gimnazija - opća) i Tihana Pavičić (2. gimnazija - jezična), svoje gimnazijalce. Tako su put Našica i Krndije krenula dva autobusa puna osječkih učenika, jedan osnovaca, a drugi srednjoškolaca.

- Kad sam pitala učenike što rade vikendom, odgovorili su mi da gledaju televiziju, ili provode vrijeme uz mobitel i kompjutor. Predložila sam im da se umjesto toga prošetaju slavonskim gorjem i ugodno se iznenadila njihovim odazivom - kaže prof. Pavičić.

Izlet je počeo u Zoljanu, u predjelu Vranović, ujedno 1. KT (kontrolna točka) Našičkog planinarskog puta. Na putu smo obišli kućicu sa spremnikom Našičkog vodovoda, arhitektonski oblikovanu u duhu početka 20. stoljeća, kao i izvor našičkog vodovoda iz 1905. godine kod sela Seona. Tu, na izvorištu Seona, nalazi se prihvatna kućica, na njoj je kip svetog Ivana Nepomuka, zaštitnika od vodene stihije. Obje su kućice osječki učenici “markirali” kao zgodna mjesta za fotografiranje.

Još je uzbudljivije bilo, poput starih Rimljana, hodati Rimskom cestom, koja je, u doba antike, spajala Mursu (Osijek) i Valis Aureu, Zlatnu dolinu, u čijem je srcu grad Požega.

Nakon gotovo tri i pol sata duge šetnje kroz Krndiju, uz vodiča Željka Petrovića, stigli smo u selo Gazije, a potom autobusima do planinarske kuće Tivanovo. Tamo je bilo vrijeme za odmor i planinarski ručak u prirodi, a na jelovniku su bili grah, pečene kobasice i slanina, kruh i mast, kruh i marmelada, kolači. Nije izostala ni glazba uživo u planinarskoj kućici.

Vesna LATINOVIĆ
PRVI ŽIG U PLANINARSKOM DNEVNIKU

Na izletu u nepoznato planinare početnike čuvali su, za svaki slučaj da se tko ne izgubi, pripadnici HGSS službe. Svi su učenici dobili planinarske dnevnike, u kojima je žigom zabilježen njihov prvi planinarski izlet. Zadovoljni izletom iznenađenja, organiziranim pod motom: “Umor nestaje, zadovoljstvo ostaje”, učenici su izrazili želju da nastave s ovim zdravim i lijepim hobijem. Prvi sljedeći planirani izlet su Papučki jaglaci u ožujku.

Možda ste propustili...

OKUPILI SE NEKADAŠNJI UČENICI 4. ECS

Povratak u Emšu pedeset godina nakon mature

ANTUNOVAC EDUTECH EXPO

Obrazovanje kao na dlanu

EKONOMSKA ŠKOLA, 4.D I 4.E

Četvrt stoljeća mature

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana