Zdravlje
LJEKOVITI PLODOVI PRIRODE

Kivi je zamjena za aspirin
Objavljeno 25. siječnja, 2016.
Tri kivija dnevno sprečavaju grušanje krvi, odstranjuju povišene masnoće te pomažu u liječenju kardiovaskularnih bolesti

Kivi (Actinidia sinensis - chinensis- L.) pripada obitelji aktinidija (Familiae actinidiaceae). Naziva se još aktinidija, na engleskom kiwifruit, njemačkom Kiwi, francuskom kiw, talijanskom kiwi i kineskom Yang Tao. Prirodni je antioksidans, antitrombotik, antipiretik, diuretik, febrifug i sedativ.

Kivi ime dobiva zbog sličnosti ploda s paperjastom smeđom pticom - kivi. Domovina kivija je Kina, odakle se širi cijelim svijetom. U Novi Zeland dolazi 1906. godine pod imenom guščje bobice, no tamo i dobiva današnje ime kivi.

Riječ je o dvodomnoj biljci penjačici koja može dosegnuti i do sedam metara dužine, širokih listova i jake stabljike. Plod je mesnat, jajastog oblika, smeđe boje te dlakavog kožnog omotača. Za uzgoj kivija rabi se muška i ženska biljka zbog oprašivanja, a cvate u travnju i svibnju. Cijela biljka ima neugodan miris, a plod je ukusan i aromatičan. Uzgaja se plantažno te u okućnicama. Bere se list i plod. Plod se koristi za jelo i izradu raznih proizvoda od sirupa do rakija.

Preventiva arteriosklerozi

Danas nam znanost preporučuje konzumaciju dva do tri ploda kivija kao dobru preventivu za očuvanje kardiovaskularnog sustava ili kao zamjenu za aspirin. Ova količina kivija reducira gustoću krvi, sprječava grušanje krvi te je prorjeđuje, a ujedno regulira i odstranjuje povišene masnoće (kolesterol, trigliceride i sl.). Smatra se da ima vrlo slično djelovanje kao i aspirin u liječenju kardiovaskularnih bolesti. Kivi smanjuje mogućnosti i sprječava indicije infarkta miokarda te liječi povišenu masnoću u krvi, regulira gustoću krvi, pojavu arterijskih plakova - naslaga, tj. arteriosklerozu krvnih žila, kataraktu, makularnu degeneraciju, divertikulozu i debljinu.

Ima antioksidativno i antitrombotično svojstvo, što se pripisuje sastojcima: polifenolimu, luteinu te vitaminu C i E. Ti sastojci u konačnici smanjuju rizik od mogućih kardiovaskularnih poremećaja, štite naš DNA sustav od štetnog djelovanja slobodnih radikala (karcinom i sl.) te omogućavaju brži oporavak od posljedica štetnog djelovanja slobodnih radikala. Ljekoviti učinci kivija mogu doista biti iznenađujući.

Pomoć u dijetama

Kivi je voće koje ima prednost u dijetalnoj uporabi ispred papaje, manga i naranče ako je riječ o kardiovaskularnim poremećajima. Kivi se preporučuje u dijetoterapiji te kod komplikacija s urinarnim sustavom (kamenci, pijesak, infekcije), reumatoidnog artritisa, karcinoma jetre i jednjaka i kod djece s tegobama respiratornog sustava (kašalj, kronični kašalj, astma).

U nestašici hrane listovi kivija mogu se konzumirati za jelo kuhani. Sok od peteljki (stabljike) dobro je sredstvo za izbacivanje pijeska iz mjehura, žuči i sl. Antioksidansi su velika zaštita od karcinoma te se savjetuje svakodnevna konzumacija voća, a redoslijed sadržaja njihovih antioksidativnih vrijednosti je sljedeći: naranča 6,82, crveno grožđe 5,99, kivi 5,54, grejp 4,54, bijelo grožđe 2,89, banana 2,10, jabuka 1,92, rajčica 1,57, kruška 1,23, lubenica 0,88. Moguće kontraindikacije su eventualno javljanje alergija.

Ivan LESINGER
Ljekoviti sadržaj

Sto grama sadrži 46 kalorija i 0,3 posto masnoća, potom proteina, ugljikohidrata, aktinidina, plifenola, karotina, flavonoida, antocijanina, luteina, klorofila, folata 5 posto, kalija 11 posto, celuloznih vlakana, magnezija, natrija, željeza, mangana, bakra 5 posto, puno vitamina C, vitamin E, K, B...

Čaj

1 jušna žlica suhih usitnjenih listova, 2 dl vode. Uputa za pripremu: Vrućom vodom prelijemo listove, poklopimo da odstoji pola sata i procijedimo. Uputa za uporabu: Pijemo 1-3 šalice čaja prema potrebi.

Plod

Uzimamo dnevno 3-6 plodova kivija u tri navrata (ujutro, u podne i navečer).

Rakija

Rakija se priprema na isti način kao i od ostalog voća, osim što je kod vrenja potrebno dodati malo kvasa (vrelko). Najbolje je pripremati rakiju u kombinaciji s drugim vrstama voća.

Uputa za veterinare

Listovi kivija (čaj od listova) dobro su sredstvo za njegu domaćih životinja, posebno pasa od šuge.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike