Osijek
NA OTVORENOM ČETVRTKU

Krtalić: Novine su bogat izvor informacija i mogu se istraživati na mnoge načine
Objavljeno 22. siječnja, 2016.

O novinama s aspekta informacijskih znanosti govorila je na prvom ovogodišnjem predavanju Otvorenog četvrtka na Filozofskom fakultetu doc. dr. sc. Maja Krtalić s Odsjeka za informacijske znanosti. Predavanje je naslovila Novine kao izvor informacija u znanstvenoistraživačkom radu, a naglasak stavila na dva temeljna pitanja: zašto su novine predmet istraživanja u informacijskim znanostima te koliko se i na koji način one koriste kao izvor informacija za znanstvena istraživanja, posebice u povijesti i filologiji.

- Da bi se neka informacija mogla koristiti, ona mora biti sačuvana. Novine su bogat izvor informacija, no paradoks je čuvati nešto, novine, što je namijenjeno odbacivanju. Do starih novina može se lako doći, no pitanje je tko je odgovoran za čuvanje informacija koje se objavljuju u digitalnom obliku - istaknula je docentica Krtalić.

Predavačica je prezentirala odabrane digitalne novinske zbirke te njihove mogućnosti pretraživanja, dijeljenja i korištenja informacija. Predavanje je temeljila na rezultatima istraživanja prikupljenih u jednogodišnjem projektu Novinska građa kao izvor znanstvenih informacija u društvenim i humanističkim znanostima. Istraživanje je pokazalo da znanstvenici koriste novine za svoja istraživanja, ali i da pripadaju posebno zahtjevnoj kategoriji korisnika.

- Novine se mogu istraživati na mnoge načine, od traženja povijesnih podataka koji nisu zabilježeni drugdje do istraživanja jezičnih karakteristika, jezika reklama ili slikovnih prikaza u novinama - zaključila je docentica Krtalić. V. Latinović

Možda ste propustili...

KONCERT TEEN ZBORA INSTITUTA POLIFONIJA

Pomozite im otputovati u Belgiju na natjecanje

HRVATSKO DRUŠTVO ZA BUBREG HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

Kongres nefrologa od 12. do 14. 4.

Najčitanije iz rubrike