Regija
18. MANIFESTACIJA POLJOPRIVREDNO-PODUZETNIČKE IDEJE

OPG-ovi moraju biti
temelj poljoprivrede
Objavljeno 23. siječnja, 2016.

NOVA GRADIŠKA – Kao Hrvatska poljoprivredna komora imamo prigovor na ruralni razvoj. Naše velike tvrtke su preko svojih povezanih društava povlačile maksimalan iznos od pet milijuna eura nekoliko puta. Smatramo da to nije dobro. Nismo protiv toga da veći sustavi povuku i tih pet milijuna eura. Međutim, na taj način neće ostati sredstava za obiteljska poljoprivredna gospodarstava. Očekujemo od novog ministra da se brzo očituje o mjeri IV. ruralnog razvoja i o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, koji u posljednje četiri godine nije dobro funkcionirao, pogotovo popsljednju godinu, jer su zemljište koje je predviđeno za obiteljska gospodarstva preko javnih poziva dobivali veliki sustavi. Zemljište koje je prema programima općina i gradova namijenjeno poljoprivrednim gospodarstvima preko natječaja mora im biti i dodijeljeno. Inzistirat ćemo da temelj razvoja poljoprivrede u Hrvatskoj budu obiteljska gospodarstva - kazao je jučer u Novoj Gradiški Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, na 18. edukativno-izložbenoj i prodajnoj manifestaciji Poljoprivredno-poduzetničke ideje, koju organizira Brodsko-posavska županija s Gradom i suradnicima.

- Prvo što očekujemo od novog ministra poljoprivrede je da blokira sve pravilnike koji su doneseni u protekle četiri godine. Svi su doneseni na štetu 90 posto malih obiteljskih gospodarstava, obrta i malih poduzetnika. Problem je i Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Ništa nije učinjeno - istaknuo je i Antun Vrakić, predsjednik regije Istočna Hrvatska u HPK-u, navevši da je od 105.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u Brodsko-posavskoj županiji u Arcod uneseno samo 67.000 hektara. Na listi zahtjeva s kojima će poljoprivrednici vrlo brzo ići prema novom ministru naći će se, kaže Vrakić, i pitanje kamata za poljoprivrednu proizvodnju, kao i pitanje visine PDV-a u domaćoj poljoprivredi, koji je u Hrvatskoj viši nego u razvijenim zemljama EU. Obrušio se i na prevelik uvoz hrane, koji je u Hrvatskoj sedam puta veći nego u ostalim članicama EU, čiji uvoz hrane iznosi deset posto domaće potrošnje, na što je HPK više puta do sada upozorvao.

- Puno očekujemo od novog ministra poljoprivrede, nadamo se dobroj suradnji. S Agronomskim fakultetom iz Zagreba već smo imali nekoliko projekata, a posljednji je vezan uz navodnjavanje u Brodsko-posavskoj županiji. Iz tih iskustava očekujemo da će ministar napraviti pomake u poljoprivredi Hrvatske, a posebno nas zanimaju pomaci u poljoprivredi Slavonije i Brodsko-posavske županije - izjavio je zamjenik brodsko-posavskog župana zadužen za gospodarstvo, Davor Vlaović. Osim edukacijskog programa organizatori su za 60-ak izlagača iz cijele Hrvatske već tradicionalno omogućili izložbu i prodaju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda s vlastitih OPG-ova.M.Radošević

OČI UPRTE U NOVU VLADU

A da će nova vlada promijeniti odnos prema Slavoniji, koja je sustavno zanemarivana, nada se i župan Danijel Marušić, koji je i otvorio dvodnevnu manifestaciju čiji je cilj educirati poljoprivrednike o najnovijim tehnološkim dostignućima u proizvodnji i šansama koje pružaju fondovi namijenjeni poljoprivrednom i ruralnom razvoju.

Možda ste propustili...

IZNOSI SE KREĆU OD 100 PA SVE DO 700 KUNA

Novčani dar za Božić dobit će 5000 baranjskih umirovljenika

HDZ O GLASANJU I ODLUCI VALPOVAČKOG VIJEĆA

Većina nije podržala ukidanje vijeća mjesnih odbora

ADVENTSKO VRIJEME U VUKOVARU

Ljudima je potreban i duh zajedništva

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana