Gastro
VINARIJA BRZICA - NAGRADE POTAKNULE NA NOVA ULAGANJA

Ove godine počinjemo gradnju nove vinarije i kušaonice
Objavljeno 22. siječnja, 2016.

Za Vinariju Brzica, odnosno OPG Brzica, prošla je godina bila izuzetno uspješna. Obiteljsko gospodarstvo Snježane i Ive Brzice ubiralo je plodove mukotrpnog rada i velikih ulaganja u vinograde i proizvodnju vina proteklih godina.

A konkretni plodovi toga su zlatne medalje za vina te vinarije, posebice za merlot i cabernet sauvignon, praktično na svim ocjenjivanjima na kojima su se pojavila - od Dana vina i turizma u Osijeku i sajma Gast u Splitu, preko Festivala graševine u Kutjevu, do zagrebačkog Vinocoma. Kruna uspjeha na kraju prošle godine bila je dodjela prve nagrade i Suncokreta ruralnog turizma OPG-u Brzica, kao najboljem obiteljskom gospodarstvu u kategoriji Vinski turizam. Nemali doprinos Vinarija Brzica imala je u tom natjecanju kod dodjele zlatne povelje sponzora i organizatora, odnosno povelje Agroproteinke d.d. za najbolju destinaciju ruralnog turizma, koju je osvojila Erdutska vinska cesta.

Valja reći kako je Suncokret ruralnog turizma Hrvatske jedinstveni godišnji nacionalni projekt nagrađivanja turističkih seljačkih obiteljskih gospodarstava, poduzetnika u ruralnom turizmu, ruralno-turističkih projekata i manifestacija te tradicijske gastronomije ruralnih područja.

Vinarija Brzica na hrvatskom je vinskom tržištu relativno mlada. Vinoljupcima su njezini proizvodi dostupni unatrag pet godina i izjava Ive Brzice, koji je prije nekoliko godina isticao kako se na tržištu može izboriti samo kvalitetom svojih proizvoda, pokazala se odličnom vodiljom, jer vinski brend Brzica zahvaljujući kvaliteti postaje sve poznatiji.

Vinogradi su smješteni na južnoj padini Erdutske kose ili jedinstvenog vinogorja koje omeđuje Dunav s čak tri strane. U vinogradima približno dvije trećine trsova otpada na crne vinske sorte - cabernet sauvignon, merlot i vranac. Bijele sorte čine graševina (četiri petine) i chardonnay. Premda je dominacija crnih vinskih sorata pri sadnji vinograda bila pomalo neuobičajena, s obzirom na to da u nas dominiraju bijele vinske sorte, nagrade za crna vina koja proizvodi Brzica pokazale su kako je taj potez bio opravdan te da i crnim sortama izvrsno odgovaraju klima i tlo Erdutskog vinogorja.

- Nagrade koje smo osvajali proteklih godina potaknule su nas na nova ulaganja. Ove godine krećemo u gradnju nove vinarije i nove kušaonice. Investicija je to od oko 2,5 milijuna kuna. Vjerujemo da ćemo na taj način ostvariti novi korak u našoj proizvodnji i razvoju vinarije - najavio je za naš prilog Ivo Brzica.

Vinarija s čarobnima pogledom

l Brzica godišnje proizvodi oko 50 tisuća boca vina. Prodaje ga isključivo u boci. Posebna je priča sama vinarija smještena u podzemnom dijelu nove kuće na vrhu brda. S tog prostora kuće, odnosno njezina dvorišta, puca nevjerojatan, čaroban pogled na sjever i Bačku, Dunav i njegove rukavce, šume..., koji oduševljava doista sve posjetitelje ove vinarije.

Vinarija Brzica u gradnju nove vinarije uložit će 2,5 milijuna kuna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike