Osijek
STATISTIČKA (NE)VJEROJATNOST: MAJI BEL OBISTINILA SE “ZAFRKANCIJA”

Obje su se moje kćeri odlučile roditi na Novu godinu - 2014. i 2016.
Objavljeno 22. siječnja, 2016.
U šali su govorili da bi obje bebe mogle biti rođene na isti dan, ali i da su šanse za to minimalne

Termin za Elu bio je 15. siječnja 2014., a za Leu 12. siječnja 2016. Kada smo došli na redoviti pregled za trudnoću, iznenadili smo se kako su termini blizu jedan drugom i kroz zafrkanciju znali reći da bi obje mogle biti rođene na 1. siječnja, iako smo znali da su šanse za to minimalne - kroza smijeh kaže 32-godišnja Osječanka Maja Bel.

“Zafrkancija” se obistinila - Maja je obje svoje djevojčice rodila na prvi dan nove godine. Iako nije jedina na svijetu kojoj se to dogodilo, svakako je među malobrojnima koji se mogu pohvaliti tom zabavnom statističkom (ne)vjerojatnošću.

Premda se može činiti posve neprimjerenim pitati majku, posebice dvostruku, je li tijekom trudnoća imala planove za doček Nove godine, Maja kaže da su u prvoj trudnoći ona i suprug Dario planirali doček s Majinom sestrom Anom Labor i njezinim suprugom. Usput, i Ana je u to vrijeme bila - u drugom stanju.

- Ona nas je sve iznenadila i 30. prosinca 2014. rodila Miju, koja je dva dana starija od moje Ele. S obzirom na to da smo dvije godine poslije obje bile ponovno trudne, bili smo pametniji za iskustvo pa nismo planirali doček i spremali svečane toalete, nego smo ostali kod kuće. Pola sata prije ponoći dobila sam trudove i 1. siječnja rođena je Lea - dodaje Maja.

I sada, kada je zeznula statistiku, kaže da nije ni pomislila da će Ela i Lea biti rođene na isti dan. Još joj je to sve pomalo čudno i vjerojatno će tako biti do njihova sljedećeg rođendana.

- Nadam se da neće biti svađe oko toga čiji je to zapravo rođendan. Morat ćemo još smisliti što i kako s tortama. Možda jednu zajedničku veliku ili, pak, da svaka ima svoju? Znam samo da će tih dana u godini u našem domu sigurno biti mnogo djece i da će cure kada narastu zajedno dočekivati Novu godinu i slaviti rođendane - nasmijala se Maja svojim i njihovim slatkim mukama.

S obzirom na to da još uvijek pokušava uhvatiti ritam sa svojim dvjema bebama, Maja se nije stigla pozabaviti svjetskim zanimljivostima i saznati kakva je zapravo bila šansa (statistički) roditi dvoje (ili više) djece na isti datum, tko je rekorderka u svijetu ili postoji li možda neki klub za majke koje su djecu rodile na isti dan.

Brza pretraga po “svemrežju” donosi slučaj majke iz Hrvatske koja je troje od četvero svoje djece rodila na prvi dan ljeta, kao i dva para prirodno začetih blizanaca rođenih u Velikoj Britaniji na isti dan. No sve su to izuzetci.

Narcisa VEKIĆ
KAO DA JE SVE NAMJEŠTENO

Ma kakvo to iskustvo bilo, a zna uistinu biti od neizmjerne lakoće i uživanja do stvarno drugog stanja, trudnoća je u životu svake majke (pa i oca) važno stanje koje se ne zaboravlja. Maja je imala sreću da je obje trudnoće prošla zajedno sa sestrom Anom, pa je imala s kim dijeliti radosti i probleme.

- Sestra mi je najbolja prijateljica i bilo je divno oba ta “putovanja” proći s njom. Kada smo i drugi put objavile da smo trudne, svi su se u nevjerici smijali i govorili da je to nevjerojatno i da smo to namjestile. Bile smo najveća podrška jedna drugoj, kako u trudnoći tako i nakon porođaja. Onda je slijedio naljepši dio: šetnje i zajedničko igranje. Ela i Mia su nerazdvojne, i u vrtić idu zajedno. Uistinu ih je lijepo gledati kako odrastaju brinući se jedna o drugoj. Sve dijele. Kada se nešto kupuje Eli, kupuje se i Miji i obrnuto. Vjerujem da će se tako Roko i Lea uklopiti u njihov svijet.

Možda ste propustili...

KOD SPOMEN-OBILJEŽJA U PERIVOJU KRALJA TOMISLAVA

79. obljetnica oslobođenja Osijeka od fašista

ROBERT SEMEŠI KOORDINATOR U MKD-U NÉPKÖR

"I ti možeš naučiti mađarski, hrvatski je neusporedivo teži"

URUČENE USPOMENICE NA MEMORIJALNU HODNJU OSIJEK - VUKOVAR

Svake godine sve više učenika želi dati svoj obol žrtvi Vukovara

Najčitanije iz rubrike