Dome slatki dome
SOBNO BILJE - LIJEPO I ZDRAVO UZ ZIMSKU NJEGU

Lončanice daju dušu domu
Objavljeno 21. siječnja, 2016.
Biljka treba veće količine vode ako je zrak suh, ako je držimo na svijetlom mjestu, na visokoj temperaturi

I zimi možemo obogatiti dom zelenilom. U cvjetnim lončanicama uživat ćemo ako nam takve biljke budu zdrave i lijepe. A sobno bilje bit će nam lijepo i zdravo samo ako ga pravilno njegujemo.

Da bi sobne biljke bile zdrave i lijepe, a nama na veselje, treba zadovoljiti njihove vegetativne faktore, a to su: vlaga, toplina, zrak, svjetlo i hrana. Količina vlage vezana je uz stadij biljke, dakle stadij nicanja, stadij rasta mladih i većih biljaka i stadij mirovanja. Svaka će biljka zahtijevati veće količine vode ako je ozračje suho, ako je držimo na svijetlom i sunčanom mjestu, na visokoj temperaturi. Veće potrebe za vodom biljka će imati i ako ima snažan rast, jako zakorjenjenje i normalno ako potječe s vlažnog staništa. Manje količine vode dodajemo biljci ako je visoka relativna vlaga zraka, ako je niža temperatura, pri polaganijem rastu, pri mirovanju, kad biljka ima slabo razvijen korijenov sustav i ako potječe sa suhog staništa.

Toplina je od izuzetne važnosti za opstanak sobnog bilja, odnosno za odvijanje životnih procesa u biljci. Minimalna temperatura u kućnim uvjetima je oko 0 stupnjeva, pri toj temperaturi već veliki broj lončanica propadne, dok tropske biljke mogu podnijeti maksimalne temperature čak do 60 stupnjeva Celzijevih. Za vrijeme mirovanja moramo biljci osigurati manje topline. Često takve lončanice koje ulaze u stadij mirovanja izdvajamo od ostalih i premještamo ih u negrijane svijetle prostore, gdje se ne mogu smrznuti. Većina lončanica može se podijeliti na biljke kratkog ili dugog dana te na neutralne. Biljke kratkog dana pretežito potječu s ekvatorijalnog područja, dok biljke dugog dana potječu s kontinentalnog područja i traže dnevno osvjetljenje već od 14 sati. Biljke kratkog dana u našim će uvjetima cvjetati tijekom zime, dok će biljke dugog dana u nas cvasti tijekom ljeta za najdužih dana.

Gnojidbu i prihranu lončanica možemo započeti već nakon stvaranja korijenove mase i samo ako je to biljci potrebno. Prije početka mirovanja biljke prestajemo prihranjivati. Međutim, danas više za prihranu ne koristimo klasično organsko gnojivo, tj. zreli stajski gnoj, već na tržištu nalazimo razne organske i anorganske preparate i pripravke gotovo specijalizirane za prihranu pojedinih vrsta biljaka, čime biljku možemo dugo održati raskošnu i u dobroj kondiciji. Danas najčešće koristimo specijalizirana brzo topiva hranjiva koja biljka može brzo koristiti i koja jednostavno brzo utječu na kondiciju i izgled biljke. Primjenu hranjiva moramo kontrolirati. Premalo prihrane utječe na slabiji izgled i rast biljke. Dok preobilno gnojenje i prihranjivanje može kratko vrijeme pozitivno djelovati na biljku, ali zbog "prehranjenosti" može doći do ugibanja biljke. Osnovno je pravilo pri gnojidbi češća prihrana s manjim količinama. Ne zaboravimo, suhe lončanice nikada ne smijemo prihranjivati, lončanice moraju bar malo biti vlažne.(J.Kn.)

Toplina

je izuzetno važna za opstanak sobnog bilja

Zemlju treba mijenjati

Biljke u loncu imaju malo zemlje iz koje biljka brzo iscrpi hranu, pa zemlju u loncu moramo mijenjati. Kada mijenjati zemlju u loncu ovisi u kojoj se fazi biljka nalazi (fazi mirovanja, glavnog rasta, zriobe ili mirovanja). U fazi mladosti biljka ne iscrpi tako brzo hranjiva iz zemlje u loncu kao u vrijeme brzog ili glavnog rasta, kada biljka najjače koristi hranu i najbrže raste i razvija se. Velike količine hrane biljka iscrpi i u vrijeme stvaranja generativnih organa. U fazi mirovanja različito je da li je biljka potpuno u mirovanju ili ima zimski stadij mirovanja kada crpi hranu tek toliko da bi opstala na životu.

Možda ste propustili...

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike