Dome slatki dome
ODABERITE STOLICE ZA SVOJ DOM

Dobro dizajnirane i izuzetno udobne
Objavljeno 21. siječnja, 2016.
Ako je prostorija manja, odaberite stolice sitnijeg formata i svjetlijih boja

Stolica, kao neizostavan element uređenja interijera, ima značajnu ulogu jer, osim mogućnosti udobnog sjedenja, treba biti i ukras prostora.

Povijest stolica seže daleko u prošlost. Čak 3000 godina p.n.e. u starom Egiptu su se izrađivale stolice različitih oblika. Iako su njihov dizajn i udobnost neusporedivi s modernim stolicama, bile su, kao i ostale iz različitih povijesnih stilova, bitne za razvoj ovog nužnog komada namještaja svakog kućanstva te javnih, ugostiteljskih, društvenih i drugih prostora.

Velik izbor

Stolice su uvijek bile tema mnogih dizajnera i arhitekata te su neki od njih, osim po zadivljujućim arhitektonskim zdanjima, ostali poznati i po vrhunski dizajniranim stolicama. Iako dizajnirane prije nekoliko desetljeća, i danas su u trendu jer takav dizajn i kvaliteta imaju svoje mjesto u svim stilovima uređenja.

Odabir stolica vrlo je zahtjevan zadatak jer se na tržištu nalazi velik izbor različitih modela, boja, materijala i dimenzija, koji ih čine svojstvenima i posebno prigodnima za određene prostore i namjene.

Prilikom odabira stolica pozornost je potrebno usmjeriti na prostor u koji će se smjestiti. Ako je prostorija manja, odaberite stolice sitnijeg formata i svjetlijih boja. Na taj će način biti manje upadljive u prostoru i on će se doživljavati većim i prostranijim.

Veliki i osvijetljeni prostori stvoreni su za odabir stolica većeg formata u tamnim, svijetlim ili intenzivnijim bojama. Pogrešan odabir u velikom prostoru moguć je ako postavite premale stolice, koje svojom dimenzijom neće biti usklađene s veličinom prostorije. Iako je prostornost poželjna, njezin pogrešan odnos s dimenzijom pojedinih komada namještaja može prostor učiniti ispraznim i neugodnim za boravak.

Odabir stolica ovisit će i o tipu prostorije u koju se smještaju. Kuhinjske stolice trebaju biti praktične za pomicanje, udobne za sjedenje te lake za čišćenje. Smještaj tapecirane stolice u kuhinji pokazat će se vrlo lošim izborom zbog svakodnevne izloženosti prljanju hranom ili tekućinom. Plastična, drvena ili metalna stolica s jastučićem kvalitetan je odabir za prostore u kojima je povećana mogućnost prljanja.

Udobnost i kvaliteta

Udobne stolice, tapecirane tkaninom ili kožom, odličan su izbor za blagovaonice povezane s dnevnim boravkom jer će, osim za objedovanje, idealno poslužiti kao dopuna sjedećih mjesta u dnevnom boravku. Odabir materijala za stolice trebao bi ovisiti o postojećem namještaju. Ako dominira drveno pokućstvo, stolice u istom stilu su odlična dopuna ambijentu. Dobar izbor su i stolice ili polufotelje koje su potpuno presvučene tkaninom, kožom ili nekim umjetnim materijalom te iste u kombinaciji s drvenim ili metalnim elemenima.

Moderni, minimalističkim prostori prihvaćaju gotovo sve tipove stolica - od modernih, izvedenih u drvu, metalu ili plastici do retro - stilskih, kao svjesnih kontrasta i naglasaka u prostoru.

Odabir završne obloge je individualan, ali treba paziti koliko je odabrani materijal ugodan za sjedenje, izaziva li znojenje, je li hladan, osjetljiv na prljanje ili habanje. Boju stolica nastojte uvijek uskladiti s nekom od boja u interijeru i uzorcima na zastorima ili grupi za sjedenje.

I na kraju financijski faktor... Na tržištu se nalazi toliko različitih modela i cijena da ćete sigurno moći odabrati dobro dizajniranu i udobnu stolicu, koja će biti u skladu s potrebama interijerskog rješenja i vašim financijskim mogućnostima.

Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh.

Prilikom

odabira stolica pozornost je potrebno usmjeriti na prostor u koji će se smjestiti

TESTIRAJTE prije kupnje

Prije kupnje obvezno ispitajte kvalitetu željenih stolica te ih testirajte sjedeći neko vrijeme na njima. Udobnost je toliko važan faktor da će vam i najbolje dizajnirana stolica postati neugledna ako ne pruža potrebnu udobnost. Pravilan i ugodan položaj leđa u vrijeme sjedenja jedan je od najvažnijih zahtjeva koji svaka stolica treba ispuniti.

Možda ste propustili...

DA ORHIDEJE DUGO I LIJEPO CVATU

I biljke vole piti zeleni čaj

TEST: EINHELL TE-SW 18/610 LI-SOLO

Za čiste staze i sve površine oko objekta

VIŠE VOLI VRUĆINU NEGO HLADNOĆU

Begonija ima više od 1800 vrsta

Najčitanije iz rubrike