Ekonomija
PANNONIAN GRAIN ŠIRI PROIZVODNJU

Velika potražnja za uljem i brašnom proizvedenim od lješnjaka iz osječke miniuljare
Objavljeno 20. siječnja, 2016.
Hladno prešana ulja Pannonian grain uskoro i u trgovačkim lancima

Miniuljara Pannonian grain, koja proizvodi hladno prešano ulje, smještena u osječkom Poduzetničkom inkubatoru Bios, raditi je počela 1. srpnja 2015. godine. Tvrtku vodi osnivačica i direktorica Zdenka Šalić, a u uljari je zaposlen još jedan djelatnik.

Ideja o pokretanju posla s proizvodnjom ulja, priča Šalić, dugo je “ključala” u njezinoj glavi, a od samog početka do realizacije i pokretanja proizvodnje prošlo je godinu i pol dana. U pokretanju posla svakako je, ističe ona, izuzetna bila financijska potpora u obliku polovice nepovratnih sredstava koju je dobila od Agencije za plaćanje u poljoprivredi, za kupnju strojeva i opreme. Bez toga bi bilo vrlo teško krenuti, a potporu je tvrtka dobila i u prosincu 2015. od Grada Osijeka, od 20 tisuća kuna za kupnju strojeva.

- Proizvodimo hladno prešano ulje od konoplje, lana, lješnjaka, suncokreta, koštica od grožđa..., kao i proizvode koji nastaju u toj preradi, poput konopljinog ili lanenog brašna i proteina. Promociju i prodaju proizvoda do sada smo obavljali uglavnom na različitim sajmovima. Međutim u pregovorima smo s trgovačkim lancima, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu, kako bismo preko njih plasirali naše proizvode. Očekujem da bi ova godina, s obzirom na moguće ugovaranje značajnijih poslova, mogla biti presudna za naš rad i razvoj. Naime, ulazak u trgovačke lance znači proizvodnju prilično velikih količina ulja i brašna, tako da ćemo već od početka veljače vjerojatno zaposliti još jednu do dvije osobe kako bi proizvodnja išla u tri smjene - kaže Zdenka Šalić.

Sadašnji kapacitet pogona je relativno mali, riječ je o proizvodnji do četiri tisuće litara ulja mjesečno. No, od početka veljače kapacitet će biti znatno veći, s obzirom na to da će pogon biti dopunjen kupljenim novim strojevima.

Ulje i brašno od lješnjaka za sada je novost na našem području, jer ih u Slavoniji i Baranji, koliko je poznato, nitko ne proizvodi. Ulje se koristi u kozmetici, a brašno u proizvodnji slastica. Potražnja za lješnjakovim uljem i brašnom je velika, napominje Šalić, ističući kako malobrojni proizvođači u Hrvatskoj gotovo sve što proizvedu i izvoze.

Miniuljara je smještena u Biosu, uz tendenciju da se rastom proizvodnje i razvojem tvrtke steknu uvjeti da Pannonian grain jednog dana ima vlastite prostore s proizvodnim pogonom.

Igor MIKULIĆ

Sve sirovine za dosadašnju preradu Pannonian grain kupovao je isključivo na domaćem - hrvatskom tržištu. “Moram priznati kako mi je žao što se poljoprivrednici premalo bave proizvodnjom konoplje, lana i drugih kultura, odnosno da se boje izići izvan okvira proizvodnje standardnih žitarica. U Slavoniji i Baranji ne možemo pronaći dostatne količine sjemenki lana i konoplje, za količinu naših proizvoda koje traži tržište. Čitavo prošlo ljeto istraživala sam proizvodnju sirovine i razgovarala s poljoprivrednicima i utvrdila da ih se jako mali broj usudi krenuti u proizvodnju kultura koje mi tražimo. Uglavnom je razlog tomu njihovo neznanje ili nedostatak mehanizacije za takvu proizvodnju. Radit ću i dalje na animaciji poljoprivrednih proizvođača, premda nije isključena ni mogućnost da na unajmljenoj poljoprivrednoj površini sami pokrenemo proizvodnju lana i konoplje”, kaže Zdenka Šalić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike