Novosti
EUROPA: ZAPOSLITE STARIJE

Poticaji za zapošljavanje starijih od 50 godina moraju čekati novu vladu
Objavljeno 18. siječnja, 2016.
Nove mjere mogle bi zaposliti 15.000 dugotrajno nezaposlenih

Iako su do posljednjeg trena najavljivali uvođenje nove mjere - realizaciju “Garancije 50+”, odnosno poticanje zapošljavanja starije radne snage, morat će ipak pričekati formiranje nove vlade i donošenje proračuna.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava izradilo je podlogu za uvođenje nove mjere, poticanja zapošljavanja starije radne snage. Na to su ga potaknule dvije situacije. Prva je svakako dobar uspjeh postignut u okviru europskog programa Garancija za mlade, odnosno mjerom oslobađanja poslodavaca od plaćanja "bruto 2" zaposle li osobu mlađu od 30 godina.

- Tu imamo više od 30 tisuća ugovora na neodređeno vrijeme - ističu u Ministarstvu rada.

No iz Europske komisije prema hrvatskoj Vladi stigle su i primjedbe kako bi trebali popraviti i situaciju oko niske stope aktivnosti radno sposobnog stanovništva starijeg od 50 godina. Takvih je, prema ukupnom broju nezaposlenih u Hrvatskoj, gotovo trećina. Danas je u evidenciji Zavoda za zapošljavanje ukupno 290 tisuća nezaposlenih, a njih 80 tisuća starije je od 50 godina. Još drastičniji omjer je na primjeru Osječko-baranjske županije. Od ukupno 32.133 nezaposlenih iz prosinca čak ih je 29,2 posto starije od 50 godina.

Iz ministarstva koje zasad još vodi Mirando Mrsić procjenjuju kako bi, na razini države, 15.000 dugotrajno nezaposlenih moglo biti zaposleno s novim mjerama. Mirando Mrsić, ministar na odlasku, ističe, pak, kako će se i iz saborskih klupa boriti za ovu mjeru.

Osnova Garancije za starije od 50 godina oslobađanje je poslodavaca od plaćanja doprinosa u cijelosti ili djelomično. Tako bi poslodavac koji zaposli radnika kojemu do stjecanja uvjeta za starosnu mirovinu nedostaju tri godine staža potpuno bio oslobođen doprinosa na plaću od ukupno 17,2 posto za zdravstveno osiguranje, zapošljavanje te zaštitu zdravlja na radu. Za radnika kojemu do dobi potrebne za starosnu mirovinu nedostaje od tri do pet godina poslodavcu bi se doprinosi smanjili za 75 posto, odnosno plaćao bi 25 posto doprinosa na plaću. Za zapošljavanje radnika kojemu do starosne mirovine nedostaje od pet do sedam godina staža poslodavac će plaćati 50 posto doprinosa na plaću, a u slučaju zapošljavanja radnika kojemu do starosne mirovine nedostaje od sedam do 15 godina staža poslodavac bi plaćao 75 posto doprinosa na plaću.

Projekcije efekata provedbe Garancije 50+ rađene su na pretpostavci da će se ta nova mjera početi provoditi od svibnja. Osim donošenja državnog proračuna kojim se osiguravaju sredstva za aktivnu politiku zapošljavanja, za realizaciju ove mjere trebalo bi izmijeniti i Zakon o doprinosima, kojim bi se utvrdile olakšice za poslodavce koji će zapošljavati stariju radnu snagu. Te su izmjene, poručuju zaključno iz Ministarstva, pripremljene, kao i odluka koju treba donijeti Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Sredstva za financiranje ove mjere došla bi iz Europskog socijalnog fonda, iz kojeg Hrvatska može povući do 500 milijuna eura do 2020. godine.

Dario KUŠTRO
UOBIČAJENO - ZA I PROTIV

Jednako kao i u primjeru zapošljavanja mladih, u verziji zapošljavanja starijih javljaju se različita razmišljanja. Jedni upozoravaju kako je upitno kakve oni vještine imaju i koliko su potrebni u poduzećima, drugi upozoravaju kako stariji radnici imaju i dugotrajan staž pa se onda moraju plaćati i dodatni koeficijenti na njih. Oni koji pozdravljaju ovu mjeru pozivaju se na radno i još više životno iskustvo osoba starijih od 50 godina.

80

tisuća trenutno nezaposlenih osoba starije je od 50 godina

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike