Osijek
SVJETSKO ZBORSKO NATJECANJE U ST. PETERBURGU

Brevisice idu u Rusiju!
Velikim koncertom u HNK-u
prikupljaju novac za putovanje
Objavljeno 16. siječnja, 2016.
Koncert “Brevisice i prijatelji” održat će se 24. siječnja * Ulaznice stoje 50 i 80 kuna

Višestruko nagrađivani Vokalni ansambl Brevis, pozvan je, kao jedini predstavnik Hrvatske, na svjetsko zborsko natjecanje - 3. World Children and Youth Choral Championship - koje će se od 15. do 20. veljače održati u Sankt Peterburgu u Rusiji.

Nastup na Svjetskom prvenstvu za mlade pjevačke zborove u Sankt Peterburgu prilika je za osječke pjevačice da u međunarodnom okruženju predstave hrvatsku glazbenu kulturu i umjetnost, kao i visoke rezultate svoga umjetničkoga rada.

- Zbor će se natjecati u kategoriji pjevačkih zborova do 25 godina starosti, a natjecanje se odvija u čak četiri etape, u kojima se treba predstaviti različitim glazbenim programima. Tako će se Brevis predstaviti skladbama iz svog bogatog repertoara, ali i onima posebno pripremljenim za ovo natjecanje. Na natjecanju će nastupiti 38 pjevačkih zborova s prostora bivšeg Sovjetskog Saveza i Europe - kaže Antoaneta Radočaj-Jerković, dirigentica i umjetnička voditeljica Vokalnog ansambla Brevis.

Brevis je jedan od najpoznatijih i najuspješnijih hrvatskih djevojačkih zborova. Do sada su uspješno nastupili na nizu koncerata diljem Hrvatske i u inozemstvu, osvojili brojne nagrade te s velikim ponosom već 20 godina djeluju kao kulturni ambasador grada Osijeka.

- Zbor je do sada više puta nastupio na međunarodnim natjecanjima na kojima je osvojio brojna odličja. U Rusiji će nas predstaviti zbor sastavljen od četrdesetak pjevačica u dobi od 14 do 25 godina - kaže naša sugovornica.

No, problem je financiranje putovanja. Stoga su Brevisice, svjesne kriznog vremena kada je teško osigurati potrebna sredstva za putovanje, osmislile nekoliko akcija kako bi prikupile donacije, otputovale u Sankt Peterburg i još jednom predstavile Hrvatsku na međunarodnoj sceni zborskog pjevanja.

“Brevisice i prijatelji” naziv je humanitarnog koncerta na kojemu će Brevisice, predvođene dirigenticom Antoanetom Radočaj-Jerković, uz klavirsku pratnju Davora Dedića, nastupiti zajedno sa svojim prijateljima. Koncert će se održati u Hrvatskom narodnom kazalištu, 24. siječnja u 19.30 sati, a donacijske ulaznice po cijeni od 50 i 80 kuna mogu se kupiti na blagajni Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

- Na koncetu će pjevati i Dječji zbor Osječki zumbići, s kojim Brevisice imaju poseban i blizak odnos, jer je većina njih svoju zborsku pjevačku karijeru započela upravo u Osječkim zumbićima. Gosti su i članovi osječkog sastava No Jazz Band, koji uz Brevisice veže dugogodišnji klavirski suradnik Davor Dedić, član tog poznatog osječkog jazz sastava - otkriva dirigentica Radočaj-Jerković.

Goran Bošković iz osječke grupe Fluentes s Brevisicama je surađivao na koncertnom spektaklu Brevis goes to Hollywood 2012. godine, a sa Zumbićima je snimio nekoliko pjesama za nosač zvuka Mjesto za mene udruge Breza, pa se i on rado odazvao pozivu Brevisica, kako bi im pomogao otputovati u Rusiju.

Na koncertu će pjevati i studenti solopjevanja osječke Umjetničke akademije, također prijatelji Brevisica, koje s nekoliko članica VA Brevis vežu studentski dani koje provode zajedno na Odsjeku za glazbenu umjetnost UAOS-a.

Brevisice su već više puta, svojim izvrsnim rezultatima, potvrdile da su ponos Osijeka i cijele Hrvatske. Stoga ih svi koji to žele mogu podržati u ovome projektu koji će promicati hrvatsku kulturu i baštinu, kao i ime našeg grada, u samom vrhu svjetskog zborskog pjevanja.

Vesna LATINOVIĆ
Brevis buvljak

Osim koncerta, Brevisice su odlučile organizirati i Brevis buvljak, na kojemu će, po prihvatljivim cijenama, prodavati odjeću, torbe, nakit, cipele i ostale odjevne predmete. Osim koncerta i buvljaka, održat će se još nekoliko akcija, o kojima će se više moći saznati na njihovoj FB stranici i u Glasu Slavonije. Sve će skupljene donacije biti iskorištene za troškove putovanja zbora na natjecanje u Sankt Peterburg.

Brevis je jedini predstavnik Hrvatske na 3. World Children and Youth Choral Championshipu

Možda ste propustili...

OD 10. SVIBNJA NOVA REGULACIJA PROMETA U OSIJEKU

Gundulićeva će se zatvoriti od Stepinčeve do Radićeve

DANI OTVORENIH VRATA PU OSJEČKO-BARANJSKE

Interes mladih za poslom u policiji izimno je velik

Najčitanije iz rubrike