Regija
NATOPLJENA POLJA NA ORANICAMA U ĐAKOVŠTINI

Kiše je previše - temperatura
ispod ništice nosi katastrofu
Objavljeno 16. siječnja, 2016.
Poljoprivrednici u poljima kopaju kanale i ispuštaju vodu

ĐAKOVO – Kiša, koja je jučer neumorno natapala Đakovštinu, nakon što se otopio snijeg, stvorila je 'bazene' na dijelu polja na kojima su jesenas zasijani usjevi. Oko Đakova, gdje je jučer palo 16,8 milimetara kiše po metru četvornom, u odvodnim kanalima zadržavala se voda. Ovolike količine padalina u Đakovštini, smatra predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić, nisu dobrodošle jesenskim usjevima.

- Nakon topljenja snijega ostalo je dosta vode u poljima, nisu dobre ni ovolike količine padalina. Polja nam plivaju, a uljana repica ne podnosi veliku vlagu, pšenica ju još i može podnijeti, ječam možda dan-dva. Pretjerana kiša u siječnju nije dobra. Druga bi priča bila da je pao snijeg, on bi zasigurno dobro došao. Bit će još gore spuste li se temperature i dođe do smrzavanja. To će biti katastrofa - kaže Brlošić.

A da upravo to očekuje usjeve, najavljuje vremenska prognoza u kojoj za Đakovštinu nema naznaka snijega, no već od nedjelje predviđaju se temperature ispod ništice.

– Dođu li na ovako vlažnu i mokru zemlju niske temperature, to neće biti dobro za jesenske kulture. Kao uvijek, naši poljoprivrednici su u poljima, kopaju kanale i ispuštaju vodu tamo gdje je to moguće napraviti. Kad je zemlja vlažna, brzo se smrzava i jednostavno biljku, pogotovo onu koja je mala, čupa iz zemlje, pokida joj korijenje i od nje nema ništa. Ovo je previše kiše u kratkom vremenu u Đakovštini - kaže Brlošić.

Zamjenik župana osječko-baranjskog, dr. Željko Kraljičak, pak, kaže kako je u ostatku županije, za razliku od Đakovštine, kiša dobro došla.

– Niska je razina podzemnih voda i dobro je da se voda akumulira. Nezgodno je za niska područja na kojima su usjevi, osobito za ona gdje nisu kvalitetno napravljeni odvodni kanali koji bi mogli spasiti potapanje kulture - kaže Kraljičak.

– Zima nije bila hladna, značajno razdoblje proteklo je uz temperature s više od pet stupnjeva u plusu, što je godilo pšenici te je ona u dobroj kondiciji i očekuje brzu prihranu, za dva do tri tjedna - dodaje Kraljičak.

- Što bi se tek dogodilo da je bilo više snijega? Nismo imali padalina ove zime, što da smo imali 30 ili 40 centimetara snijega? Ovo je sve površinsko ležanje vode koja će se vrlo vjerojatno povući. Ležanje na brazdi ne smeta, istina, pod usjevima smeta dugoročno - smatra Kraljičak.

Maja MUŠKIĆ

Matija Brlošić

predsjednik HPK

Kad je zemlja vlažna, brzo se smrzava i biljku čupa iz zemlje

Željko Kraljičak

zamjenik župana osječko-baranjskog

U ostatku županije, za razliku od Đakovštine, kiša je dobrodošla

Možda ste propustili...

OBILJEŽENE OBLJETNICE ROĐENJA VELIKANA

Cvijeće pred bistama Kršnjavoga i Bilinskog

Najčitanije iz rubrike