Novosti
STROŽE KONTROLE MIGRANATA NA SCHENGENSKOJ GRANICI

Slovenija i Austrija Hrvatsku planiraju ostaviti “izvan zidina”
Objavljeno 16. siječnja, 2016.
Europa polako zatvara granice za izbjeglice

Vezani članci

ZIMSKI TRANZITNI CENTAR

U Brod stiže sve manje migranata

Austrija, Njemačka i Slovenija pregovaraju oko ograničavanja ulaska migranata u te zemlje, a plan predviđa da te države zajednički nadziru migrantski tok na granici Slovenije i Hrvatske.

Konkretniji pregovori o suradnji njemačke, austrijske i slovenske policije na jačanju kontrole migrantskog vala vođeni su u srijedu u Šentilju na razini ravnatelja slovenske i austrijske policije, ali političke odluke triju vlada još nema, kazao je za STA Karl-Heinz Grundboeck, iz službe za odnose s javnošću austrijskog ministarstva unutarnjih poslova, dodavši da zato ne može govoriti o pojedinostima ni koliko će policajaca čuvati slovensku schengensku granicu.

Slovenski mediji u četvrtak su, pozvavši se na neslužbene informacije ljudi bliskih vladi slovenskog premijera Mire Cerara, pisali o navodnom “planu B”, kojim Slovenija na svojoj granici namjerava zaustaviti migrantski val ako se ne nađe zajedničko rješenje na razini EU-a, a navodno bi u slučaju potrebe i velikog migrantskog priljeva koji se ne bi mogao kontrolirati bila spremna postaviti bodljikavu žicu na svih 670 kilometara kopnene granice s Hrvatskom.

U svakom slučaju, Hrvatska bi mogla ostati s druge strane schengenskog prostora, što bi nas moglo izolirati i prouzročiti veće ekonomske štete.

Žica, vojska i strože kontrole

Na razgovoru s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel slovenski premijer Miro Cerar predstavio je prijedlog za pojačan nadzor nezakonitih prelazaka granica na balkanskoj izbjegličkoj ruti. Taj isti prijedlog uskoro bi se trebao predstaviti i drugim europskim kolegama. Cerar smatra da u slučaju nerješavanja tog problema idućih tjedana i mjeseci Europi prijeti teška kriza, koja može donijeti nove zidove između europskih dražava, a posljedično i raspad EU-a. Slovenski je premijer nakon sastanka izvijestio da se s kancelarkom Merkel suglasio da Europa mora i dalje tragati za zajedničkim rješenjem izbjegličkog problema na njegovu izvoru, u Siriji, Libiji i drugdje, uz bolju zaštitu vanjskih granica EU-a.

Austrijski Kronen Zeitung piše o detaljima Cerarova projekta, kojim s Austrijom i Njemačkom želi ograničiti dolazak izbjeglica u EU, a projekt se temelji na uspostavljanju strogog graničnog nadzora na slovensko-hrvatskoj granici, koji bi zajedno provodili slovenski, njemački i austrijski policajci. Austrijski list se poziva na neslužbene informacije i prenosi plan prema kojem bi austrijska vlada trebala donijeti odluke kojima će zaoštriti svoju politiku prema migrantima uvođenjem strožeg graničnog nadzora. Kako navodi austrijska ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner, riječ je o zaustavljanju nezakonitih prelazaka austrijske granice i vraćanju ekonomskih migranata.

”Čekaonica” na granici sa Slovenijom

Prema novom sustavu nadzora, migranti bi se prije puštanja u Austriju podvrgnuli strožim provjerama, a uskoro bi njemački i austrijski policajci trebali stići u pomoć slovenskim kolegama na granicu s Hrvatskom, o čemu je, kako piše austrijski list, već postignut načelan dogovor. Austrija navodno planira i opsežno korištenje vojske kako bi se uspostavila bolja kontrola zelene granice.

Njemački Spiegel piše da Austrija sa Slovenijom i Hrvatskom dogovara posredovanje austrijskih policajaca na slovenskoj ili hrvatskoj granici, s ciljem zaustavljanja onih migranata, na granici Hrvatske ili Slovenije, koji bi pokušali prijeći granicu bez dokumenata ili s krivotvorenim dokumentima. U svim tim zemljama pojačava se antiimigrantsko raspoloženje i postoji pritisak konzervativnih stranaka da se postavi gornja granica broja izbjeglice koje zemlje mogu primiti prije nego što zatvore granicu. U slučaju prekoračenja tog broja spominje se mogućnost stvaranja posebnih zona za migrante, svojevrsnih čekaonica na granici sa Slovenijom. Ako se uspostavi sustav zajedničke kontrole Njemačke, Austrije i Slovenije, izvan njega će ostati Hrvatska, što se može smatrati svojevrsnim kažnjavanjem jer u proteklom razdoblju nismo slušali pozive iz EU-a da odvajamo ekonomske emigrante od izbjeglica i popisujemo izbjeglice u skladu sa schengenskim pravilima.

Vuk TEŠIJA

Hrvatska bi mogla ostati s druge strane schengenskog prostora, što bi nas moglo izolirati i prouzročiti ekonomske štete

Možda ste propustili...