Novosti
NOVI PREMIJER MORAT ĆE SE ODUPRIJETI STRANAČKIM DIKTATIMA

Ako Orešković u pregovorima bude samo promatrač, nova vlada neće dugo trajati
Objavljeno 15. siječnja, 2016.
- Tihomir Orešković je profil koji Hrvatskoj treba - kaže Krešimir Macan

Vezani članci

RAZGOVORI NA ČEKANJU ZBOG OREŠKOVIĆEVA ODLASKA U KITZBUEHEL

Imena ministarskih kandidata utvrđena, ali lista je za javnost tajna

Mandatar vlade Tihomir Orešković već se razletio svijetom loveći zamah za novi hrvatski uzlet.

Koliko će teško, u zagrljaju HDZ-a, koji ga je i postavio za mandatara, ali i utjecaja Mosta, biti premijeru koji će provoditi svoje ideje otrhvavati se uskim stranačkim interesima, razgovarali smo s pojedincima koji imaju praktična iskustva ili znanja o toj “sivoj zoni”.

Na upit koliko će Oreškoviću nešto slabije baratanje hrvatskim jezikom biti otegotna okolnost u svakodnevnom radu, PR stručnjak Krešimir Macan kaže da je to tek stvar mjesec dana boravka u Hrvatskoj. “Nakon toga možda će još imati naglasak, ali će savršeno raspravljati na hrvatskom jeziku, tako da će mu 'stanje' ili 'sranje' biti bitna razlika”, kaže Macan.

Na upit kako komentira što neki drugi pokušaji dovođenja premijera “sa strane” u nekim drugim državama nisu bili baš uspješni, Macan kaže kako je Orešković profil koji Hrvatskoj treba. I to je, kaže, važnije nego činjenica da dolazi izvana. “Ima iskustvo na tržištu i u upravljanju velikim proračunom, u dosadašnjem je radu uvijek morao rezati troškove, a povećavati zaradu. To je ono što i Hrvatska mora raditi. Dakle, Orešković ima apsolutno sve predispozicije da kvalitetno odradi taj posao i zato smo ga pozdravili. Jer kako ćete inače nekome povjeriti vlastiti novac? Radije bih ga povjerio njemu nego Karamarku, Milanoviću ili Petrovu jer oni očigledno nemaju nikakve reference za upravljanje našim novcem”, kaže Macan. Objašnjavajući zašto je Orešković “bitna faca” i u pregovorima o sastavu vlade, kaže da ga se ne može ignorirati jer ovisno kako se postavi već tu, definira si poziciju za budućnost. “Ako bude promatrač u pregovorima, ostat će to cijelo vrijeme. I onda toj vladi ne bih dao dug rok trajanja. Takve vlade mogle su funkcionirati u vrijeme Franje Tuđmana, jer je u predsjedničkom sustavu on njima davao zadatke, a vlade odrađivale. No mi smo sada parlamentarna demokracija i predsjednik vlade je prvi među jednakima i najodgovorniji. I ne može njemu netko sa strane, bio to Karamarko ili Petrov, davati zadatke, nego ih on daje svima”, rekao nam je Macan.

Premijer - najvažnija osoba u državi

Nije mali broj ni onih koji smatraju kako Oreškoviću prijeti opasnost da bude poput Medvedeva, sa šefom Putinom (Karamarkom u ovom slučaju) iza sebe. I Macan kaže kako je to veliki rizik “ovog eksperimenta”, jer, ako dođe u takvu poziciju, siguran je da neće dugo izdržati. “Orešković se mora izboriti za svoj prostor i poziciju jer je, prije svega, predsjednik Vlade RH”, ističe Macan, dodajući kako će on dnevno biti u situacijama gdje će se morati postavljati kao premijer. “Jer ako nešto ujutro odlučite, a onda vam netko poslijepodne promijeni tu odluku, onda to, siguran sam, neće dugo trajati. To je izazov za mandatara, da se, jednom kada bude izabran, izbori za poziciju predsjednika vlade kao prve osobe u Hrvatskoj. Jer mi smo parlamentarna demokracija, a po tom je ustroju pozicija premijera najvažnija funkcija u državi. Ne može postojati paralelna vlast ili struktura. To jednostavno neće držati vodu, u tom slučaju raspast će se koalicija i imat ćemo prijevremene izbore”, kaže Macan.

Na upit je li njegova izvanstranačka pozicija slična onome što čeka Oreškovića, gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić rekao nam je pak kako to možda i nije usporedivo, jer nacionalna razina zahtijeva jake nacionalne teme, a lokalna je komunalna.

Osječko iskustvo

- Ali to iskustvo trebalo bi koristiti na sljedeći način: ako sam ja uspio u Gradu Osijeku spojiti lijeve i desne, podijeljeni grad premostiti konkretnim projektima i dobiti takav prostor u kojemu smo, unatoč tome što imamo samo jednog vijećnika više u ove dvije i pol do tri godine, uspjeli manevrirati i odraditi sve. Dakle, ako je u pitanju tolerancija i posvećenost projektima, onda su političke razlike nevažne. Bitno je da se okupljamo oko pravih ideja i projekata i to je prilika koja pokazuje da sam u gotovo nemogućim uvjetima grad koji sam naslijedio totalno podijeljen usmjerio i smirio do te razine da o svemu možemo bez svađe razgovarati, to je model koji pokazuje da se isplati ući u takav eksperiment. A oni će u Saboru imati i više mandata razlike u svoju korist nego što mi imamo ovdje - zaključuje Vrkić.

Kaže i da, ako je to čovjek koji je u poslovnom smislu savladao svijet, onda ne vidi razloga da ne može svladati malu Hrvatsku. “I tu sam, a da ne poznam čovjeka osobno, spreman prognozirati i reći da je to pravi čovjek na pravom mjestu i ostaje samo da se međusobno udruže poslovni i politički interesi. Ako im je svima na pameti Hrvatska, onda to ne bi trebao biti promašen projekt nego dobitan”, zaključuje Vrkić.

Igor BOŠNJAK

IVAN VRKIĆ

gradonačelnik Osijeka

To može biti dobitna kombinacija

- Mislim da bi tu mogla biti dobra sinergija. To jest eksperiment koji kod nas još nije provjeren, no činjenica je da smo dobili mandatara koji ima svjetsku reputaciju i stručnost. S druge pak strane, mislim da je u trokutu između dva zamjenika - potpredsjednika Petrova i Karamarka - ako premijer bude prakticirao stručno znanje koje ima, a spomenuti politički dvojac u “zaleđu” bude sinergijski udružio znanje i političku moć u funkciji razvoja Hrvatske, to dobitna kombinacija. Ne vidim razloga da bi se u to trebalo sumnjati, ako su svi zajedno usmjereni tako da su im u prvom planu reforme i razvoj Hrvatske, a ne zakulisne političke igre koje bi eventualno mogle nadvladati prostor u kojemu se može slobodno funkcionirati i raditi - ističe Vrkić.

KREŠIMIR MACAN

PR stručnjak

Principi kompanije mogu se preslikati na državu

Na pitanje može li država koja se vodi kao kompanija biti uspješna, Krešimir Macan kaže da tu postoje razni pristupi. “Načelno vjerujem da se puno tih kompanijskih principa može preslikati na državu, a kompromise treba raditi tamo gdje je to potrebno. Imamo socijalno odgovorni model javnog zdravstva, općenito zaštite najugroženijih i tome slično. Dakle, ne želimo doći na model SAD-a, gdje čovjek kojemu izgori kamper završi kao beskućnik na cesti. Imamo ih i mi, ali u znatno manjoj mjeri. Svi kod nas imaju zdravstveno osiguranje, koliko god da nas košta. To je model koji ćemo zadržati i tu radite kompromise, ali i taj dio može biti optimiziran. Ali ne možete od njega tražiti da će nužno biti profitabilan”, ističe Macan.

NAČIN IZBORA MINISTARA MOGAO BI REZULTIRATI KVALITETOM

Kada je riječ o izboru ministara kao na natječaju za posao, gdje svi predlažu, a Orešković bira, Krešimir Macan kaže da se uvijek tako odlučivalo, samo javnost možda toga nije bila svjesna. “HDZ je oduvijek tražio prijedloge od svojih županijskih organizacija. No možda je glavna promjena ova kvalitetna. Prije su stranke nudile bilo koga tko želi doći u Zagreb i raditi. Mislim da će se sada pokušati da kvaliteta bude na prvom mjestu, a ako je to još stranačka osoba - super. To bi mogla onda biti prva reforma, ako se dogodi takva promjena u razmišljanju. Time bi taj tim već imao dobar početak. A ako se vratimo na to da ćemo samo baš podijeliti fotelje, koliko Mostu, koliko Domoljubnoj koaliciji, i zadovoljiti neke stranačke interese, onda je pitanje može li s takvim timom mandatar raditi posao ili će on vući za sve njih. To će biti jako izazovno za njega”, smatra Krešimir Macan.

SJEDNICA SABORA NA KOJOJ ĆE SE GLASATI O VLADI 22. SIJEČNJA

Prvo redovito zasjedanje Sabora počinje u petak, 22. siječnja, a na njemu će mandatar Orešković predstaviti svoju vladu i njezin program te će se izabrati saborski odbori, najavio je predsjednik Sabora Željko Reiner. “Sjednicu smo odlučili sazvati u petak da se dovrše svi dogovori jer bismo, da smo ju sazvali u srijedu, mogli samo izabrati odbore, a to bi bio trošak. U ovom času mislim da se nitko ne zauzima za povećanje troška”, rekao je akademik Reiner. Sjednica će biti maratonska, jer je plan da se najprije imenuje Odbor za izbor i imenovanja, nakon čega će slijediti stanka kako bi taj odbor mogao predložiti ostale saborske odbore, njihove čelnike i sastav. Zatim će se Saboru obratiti mandatar Orešković, koji će predstaviti program svoje vlade i samu vladu. Nakon toga će biti rasprava, pa glasanje o povjerenju vladi.

PROGRAM

VLADE I NJEZIN SASTAV OREŠKOVIĆ PREDSTAVLJA SABORU 22. SIJEČNJA

Možda ste propustili...

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren