Regija
BRODSKO POSAVLJE

U tri tjedna 178 oboljelih od gripe
Objavljeno 14. siječnja, 2016.

SLAVONSKI BROD - Gripa je zakucala i na vrata stanovnika brodskog Posavlja pa je u protekla tri tjedna evidentirano ukupno 178 oboljelih, saznajemo od ravnatelja županijskog Zavoda za javno zdravstvo Ante Cvitkovića. Liječnik navodi kako je kod nekolicine pacijenata utvrđen virus gripe tipa A, kao i prošle godine, a ova ne baš bezazlena bolest, pogađa sve - od vrtićke do staračke dobi. Do sada su prijavljena dva slučaja gripe kod četverogodišnjaka, u osnovnoškolskoj dobi (od 7 do 14 god.), prijavljeno ih je 23, u dobi od 15 do 19 godina 20 je oboljelih, a najveći broj oboljelih (125), onih je radno aktivnih (30 do 64 godine), dok je gotovo najmanje oboljelih (8) među starijom populacijom iznad 65 godina.

- To i nije neobično, jer je, osim cijepljenja, kod prevencije bolesti važno izbjegavanje kontakata i boravka među većom grupom ljudi kad je riječ o kapljičnoj infekciji - podsjeća dr. Cvitković. Dodaje kako je ove godine potrošeno svih osam tisuća doza cjepiva, no nabavit će dodatne, ako se javi još zainteresiranih za cijepljenje. Epidemija gripe obično traje osam do devet tjedana, a prošle godine u Brodsko-posavskoj županiji evidentirano je ukupno 2400 oboljelih. Gripu svakako treba shvatiti kao ozbiljnu bolest i treba je preležati - upozorava Cvitković.

To potvrđuje i liječnica opće medicine dr. Slavica Grgurević, koja do sada bilježi četiri slučaja s kliničkom slikom gripe. Među njima je i 25-godišnji mladić koji je došao tražiti pomoć, jer se osjeća slomljeno i potpuno bez energije.

- Gripa kreće naglo s visokom temperaturom, općom slabošću, bolovima u zglobovima i cijelom tijelu. No nije potrebno odmah ići liječniku - kaže Grgurević. Prvih nekoliko dana uz skidanje temperature potrebno je uzimati dosta tekućine, čajeve s medom, limunom, pileću juhu..., a ako nema poboljšanja, zbog mogućih komplikacija tada se treba javiti svom liječniku. Naglašava i obvezno provjetravanje prostora u kojem se bolesnik nalazi te izlazak u polusatnu šetnju čim se snizi temperatura. Ipak naputci se ne odnose na kronične bolesnike, astmatičare, dijabetičare, bronhitičare i one koji su na dijalizi, jer oni se liječniku trebaju javiti odmah.

No dosta je pacijenata koji preventivno u ljekarnama traže sredstva za jačanje imuniteta, poput sredovječne Brođanke koja kaže da se nikada nije cijepila i nikada nije imala gripu, no cijele godine vodi računa o prehrani, a zimi pojačano konzumira voće, kiseli kupus..., provodi vrijeme u šetnji... Ima i onih koji sa simptomima viroze ili gripe dođu u ljekarnu po savjet i lijek.

- Protiv viroze, popraćene curenjem iz nosa i temperaturom, preporučamo antigripine poput paracetamola ili ibuprofen, a ako su gripozni, imaju visoku temperaturu, bolove u cijelom tijelu, najčešće preporučujemo posjet liječniku - kaže zaposlenica ljekarne. M.Radošević

Liječnici savjetuju: Gripu obvezno preležati

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike