TvObzor
TSK (TAMBURAŠI SLAVONSKE KRVI)

Ljubav je nepresušan izvor inspiracije
Objavljeno 15. siječnja, 2016.

Zgodni, mladi i sjajni glazbenici – epiteti su koji krase petoricu Slavonaca koje je u Osijeku spojila, a što drugo nego - ljubav prema glazbi. Nakon nekoliko proba i “radnih” sastanaka jednoglasno su odlučili udružiti instrumente i tako je počela glazbena avantura TSK-a! No, ovaj je tamburaški sastav sve samo ne klasičan. Iako se još uvijek profiliraju u glazbenom smislu, na neke kompromise nikada ne bi pristali, a njihov zvuk je vješto komponiran spoj tradicionalnih tamburaških nota spojenih s modernim aranžmanima. Odmak od konvencionalnog vidi se i u njihovim videospotovima. Osnovna je ideja benda postavljena i utvrđena, no on se i dalje razvija te kreativnost i talente svojih članova oslobađa u različitim smjerovima. “Tamburaši slavonske krvi” su Ivan Rendulić (prim), Božidar Grgić (berda), Vjekoslav Filipović (vokal, kontra), Vjekoslav Gregić (basprim) i Davor Mihaljević (basprim). Evo što nam je u razgovoru za TV Obzor rekao basist Božidar Grgić.

Album prvijenac

Prošlo je mjesec dana od objave vašeg albuma prvijenca “To nisam ja”. Sada kad su vam se slegli dojmovi, koliko ste zadovoljni?

- Jako smo zadovoljni kritikama koje čujemo od ljudi. Zapravo, kad bolje razmislimo, nismo čuli još ni jednu lošu kritiku. Sviđa nam se što svatko ima neku svoju najdražu pjesmu, doista su sve zastupljene i upravo zbog toga smatramo da smo napravili dobar posao.

Za razliku od većine ostalih mladih bendova, vi sami pišete svoje pjesme, što je za pohvalu. No, znači li to da ne biste prihvatili ponude hitmejkera?

- Istina je, imamo taj blagoslov i sreću da sami pišemo svoje pjesme, ali na ovom se albumu nalaze i neke pjesme koje su djelo naših prijatelja. Trudit ćemo se tako i nastaviti. Nismo nikome zatvorili vrata, niti to znači da se u budućnosti na albumima neće naći pjesme nekog poznatog autora. Sigurno je, međutim, da će se pjesma morati uklopiti u naš strip te da ime tog autora ili autorice neće biti presudno.

U čemu najčešće pronalazite inspiraciju za pjesme?

- U svakodnevnom životu. Ljubav je nepresušan izvor inspiracije (smiješi se).

Suradnja s Anom Opačak

Pjesmu “Kad sam s tobom” snimili ste s Anom Opačak iz showa “The Voice”. Kako je došlo do suradnje Osječana i Splićanke?

- Kad nam je naš prijatelj Goran Bošković ponudio pjesmu i rekao da ju zamišlja kao duet, dugo smo razmišljali koja bi nam pjevačica izričajem najbolje odgovarala. Nakon dosta traženja čuo sam Anu, pustio dečkima snimku i odluka je bila jednoglasna. Konačnim smo proizvodom jako zadovoljni i jedva čekamo proljeće da snimimo spot.

Krajem studenoga predstavili ste zanimljiv videospot za pjesmu “Da mi te jutrom buditi”. S kim ste surađivali, kako biste opisali spot i kako je bilo na snimanju?

- Spot je radila već uigrana i provjerena ekipa. Naš prijatelj Boris Sekulić, koji je s nama i ranije surađivao, smislio je scenarij i ujedno odradio redateljski posao, snimatelj je bio Filip Tot, a Maida Srabović radila je montažu. Glumci su novost, pa smo odlučili te uloge povjeriti našim prijateljima Ines Milas i Krunoslavu Džombiću. Iako im je oboma ovo bio prvi spot, brzo su se snašli i sjajno odigrali svoje uloge. U spotu smo ispričali jednu lijepu ljubavnu priču, a na snimanju je bilo jako zabavno. Budući da se svi jako dobro poznajemo, atmosfera je bila vesela i opuštena.

Gdje će fanovi moći čuti kako pjesme zvuče uživo?

- Pri kraju smo s dogovaranjem termina i lokacije za koncert na kojem ćemo promovirati album. Koncert će se održati u kinu Urania u Osijeku, a datum je, kao i naš bend, vrlo neobičan - 29. veljače (smijeh). Sve detalje svakako ćemo objavljivati na našoj web-stranici i društvenim mrežama.

Glazbeni početci kod Batoreka

Za one koji ne znaju - kako ste se uopće okupili u ovom sastavu?

- Većina nas je svoje prve tonove odsvirala u Tamburaškoj školi Batorek gdje smo se i upoznali, a pjevača Vjeku upoznao sam na jednom projektu u Isusovačkoj klasičnoj gimnaziji u Osijeku. Nakon toga nismo dugo razmišljali, nego smo odmah prionuli na posao.

Čime se još bavite osim glazbom?

- Trenutno se dijelimo na one koji su završili studij pa sad traže posao i one koji još uvijek studiraju (smijeh). Pjevač Vjeko završio je studij kiparstva na Likovnom odsjeku naše Umjetničke akademije u Osijeku, Davor je završio Elektrotehnički fakultet, dok su ostali još studenti – Vjekoslav na Građevinskom fakultetu, Ivan na Glazbenom odsjeku Umjetničke akademije, a ja na Pravnom fakultetu.

I jedno pitanje specijalno za ženski dio publike TSK-a: ima li među vama slobodnih ili baš svi imate djevojku koju “jutrom budite”?

- Ha, ha, ha... Zanimljivo pitanje! Nisu svi zauzeti, imamo još dvojicu slobodnih, ali nećemo otkriti tko su (smijeh).

Koje su vam najveće želje, ciljevi i planovi za 2016. godinu?

- Većina se želja, ciljeva i planova odnosi na što kvalitetniju promociju albuma. Dakle, što više koncerata, nastupa, gostovanja kako bismo ljudima što više približili našu glazbu, a svakako imamo u planu i nastaviti snimanje novih materijala kako bi prošlo što manje vremena do idućeg albuma.

Razgovarao: Adrian ANDREJEK
PRIZNANJA ZA TALENT, RAD I TRUD

Rad, trud i talent TSK-a dosad je prepoznala brojna publika, ali i struka, pa je tako pjesma “To nisam ja” osvojila treće mjesto na temelju ocjena glazbenih urednika i slušatelja 12 radijskih postaja na Festivalu “Šokačke pisme – Županja 2012.”. Godinu dana kasnije na istom je festivalu drugim mjestom nagrađena pjesma “Komadić vjetra”, a ovaj su put pjesme birali posjetitelji internetske stranice festivala te glazbeni urednici velikog broja radijskih postaja koje emitiraju tamburašku glazbu. Njihov veliki hit “Kao ringišpil” nagrađen je na Festivalu “Pjesme Podravine i Podravlja – Pitomača 2014.“.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike