Ekonomija
PRED GAŠENJEM NEKADAŠNJA GOSPODARSKA PERJANICA

Podnesen zahtjev za stečaj OLT-a
Objavljeno 14. siječnja, 2016.
Tvrtka nije uspjela riješiti pitanje duga državi, odnosno Poreznoj upravi

OLT Osijek d.d. i dalje je u poziciji da netko drugi (is)kroji njegovu sudbinu.

Od prošlog našeg izvješća (sredinom studenoga), kada se vodila borba za osiguravanje uvjeta za redovitu opskrbu električnom energijom, što je u međuvremenu regulirano, novost je što je (ipak) podnesen zahtjev za pokretanje stečaja.

Podnijela ga je Uprava, razlog je stari - neriješeno pitanje duga državi, odnosno Poreznoj upravi.

Očekuje se objava ročišta sa strane nadležnog Trgovačkog suda i poziv vjerovnicima, kako to već nalaže uobičajena trgovačko-sudbena procedura.

No zbunjujuće je u toj košmarnoj situaciji oko jedne od najpoznatijih ali i najintrigantnijih osječkih tvrtki to što posla i želje za novim izazovima i dalje ima.

Darko Marković, koji je nakon jednogodišnjeg staža Ivana Kosa, dakle u vrijeme trajanja predstečajne nagodbe, naslijedio fotelju direktora, kaže kako se i dalje radi.

- Pomalo se završavaju zaključeni poslovi, ispunjavamo svoje preuzete obveze - kaže Marković.

Pa i pojedinici koji imaju utjecaja na upravljačku strukturu smatraju kako stečaj nije rješenje, ali, naravno, treba povući crtu, jer OLT ima iskusan kadar, donekle i upotrebljivu tehnologiju, koja daje još uvijek traženu robu na tržištu.

No istina je i da se prikupljaju i u staro željezo prodaju neupotrebljivi strojevi i odbačeni metalni dijelovi kako bi se stvorio prihod više.

Nije čudno što se u takvim uvjetima javlja i pad elana, prije svega među radnicima. Jer i prema njima postoje neispunjene obveze, ovih se dana očekuje isplata plaće za listopad. U OLT-u je ostalo raditi još, kako doznajemo, 70-ak radnika, od kojih najmanje desetak ispunjava uvjete za mirovinu, a dob ostalih radnika također je blizu onoj za mirovinu.

Inače, OLT već duže nije u situaciji da sam odlučuje o svojoj sudbini. To više što nije realiziran očekivani kredit, odnosno svježi kapital koji je trebao pokrenuti kotač zamašnjak.

- OLT može preživjeti godinu dana samo iz svoje supstance, ali bojim se da za više, ako se ovako nastavi, nema snage - nije skrivao u svojoj posljednjoj izjavi za Glas Ivan Kos u funkciji direktora.

U tom slučaju izvjesna je sudbina - stečaj, a potom i likvidacija.

Odnosno OLT će tada svojom pozicijom i površinom biti tek “topovsko meso” za namirenje potreba vjerovnika...

Dario KUŠTRO

Darko Marković

direktor OLT-a

Pomalo se završavaju zaključeni poslovi, ispunjavamo svoje preuzete obveze

Možda ste propustili...

KUPCIMA NA RASPOLAGANJU VIŠE OD 65.000 PROIZVODA U OSAM PRODAJNIH KATEGORIJA

U PEVEX-u 15 % popusta na sve cijene

Najčitanije iz rubrike