Novosti
4,5 MILIJUNA POSJETITELJA

Lani je kroz Portanovu prošla cijela Hrvatska
Objavljeno 13. siječnja, 2016.
HRVATSKI GRAĐANI U PROSINCU SU POTROŠILI 12,6 MILIJARDI KUNA

Hrvatski građani u prosincu su potrošili 12,6 milijardi kuna, ili 400 milijuna kuna više nego godinu prije.

Prema podacima državnog informacijskog sustava koji registrira svaki izdani račun kroz sustav fiskalizacije, a prenio je RTL, u cijeloj 2015. godini izdano je više od 2,35 milijardi računa, a građani su potrošili ukupno 158,3 milijardi kuna, što je za 3,3 milijarde više nego u 2014. godini. Ovi podaci pokazuju koliko je rasla potrošnja pa sukladno tome i optimizam građana. Upravo zbog rasta potrošnje u državnom je proračunu povećan prihod od PDV-a za 2,6 milijardi kuna.

Mjesto u Slavoniji i Baranji kroz koje tijekom godine prokola najveći broj ljudi, ali i novca, vjerojatno je osječki trgovački centar Portanova. Gotovo je nevjerojatan podatak koji smo dobili od Saše Iličina, savjetnika direktora Portanove, kako je taj centar u 2015. godini posjetilo čak 4,5 milijuna osoba. Drugim riječima, statistički gledano svaki stanovnik Hrvatske bio je tijekom protekle godine bar jednom u Portanovi. Posjeta je kulminirala, jasno, u danima oko i poslije novogodišnjih blagdana, kada su zabilježene izuzetne gužve zbog velikih rasprodaja. Međutim, kupci Portanove ne dolaze samo iz Hrvatske.

- Svake godine broj posjetitelja se povećava te kontinuirano bilježimo povećanje broja kupaca i iz susjedne Srbije, Bosne i Hercegovine i Mađarske te stanovnika susjednih županija. Možemo reći da je predblagdansko razdoblje kada Portanova bilježi najveću posjetu te je dolazak u Portanovu dio blagdanskog doživljaja. Godina je krenula s pozitivnim trendom i povećanjem posjete u odnosu na prošle godine, samim time, bez lažne skromnosti, mogu reći da sam osobno, kao i ostatak Uprave, izuzetno zadovoljan. Iznimno sam zadovoljan i suradnjom s našim zakupcima, koji također bilježe povećanje prometa i uspješnosti poslovnih rezultata - kaže Iličin.

Portanova će u ožujku obilježiti pet godina rada. Iličin pojašnjava kako vodstvo i zaposlenici Portanove iz godine u godinu kontinuirano rade da posjetiteljima nadograde doživljaj dolaska u centar te se uz sadržaje koji su stalno na raspolaganju dodatno implementiraju novi sadržaji i načini kojim se poboljšava ponuda.

- Nova godina znači i nove izazove. Imamo u planu nekoliko promjena i nadogradnje ponude centra, ali o njima ćemo kada za to dođe vrijeme. Sada nam je u fokusu proslava pete godine rada, a planiramo je proslaviti kako priliči najvećem regionalnom centru istočne Hrvatske. Jedino što mogu reći je to da posjetitelje očekuje mnogo iznenađenja i zanimljivih događanja - zaključuje Iličin.

Igor MIKULIĆ
Mjesto broj jedan istočno od Zagreba

- Zaista smo zadovoljni svime što smo do sada postigli, mnogo je truda i rada uloženo u sve što vidite u Portanovi. Mogu zaključiti da smo sada postigli cilj koji smo si postavili prije gotovo punih pet godina, a to je da Portanova postane mjesto broj jedan za šoping, zabavu i druženje istočno od Zagreba. Naravno da uvijek ima prostora za poboljšanje, a imajući to na umu trudimo se i dalje pozorno slušati želje naših posjetitelja kako bismo zadovoljili sve njihove potrebe - naglašava Iličin.

Dobra prometna rješenja

Portanova uz novu južnu obilaznicu, kojom sada najveći broj građana ulazi u Osijek iz smjera zapada, doista opravdava svoje ime, kao veduta zapadnog ulaza u Osijek. Prometna rješenja izgrađena oko Portanove, priznaje to Iličin, obilaznica i novi kružni tok, od velikog su značaja za olakšan dolazak posjetitelja tom centru. “To pridonosi boljem doživljaju Portanove i povećava zadovoljstvo naših posjetitelja, a to je ono čemu težimo”, kaže Iličin.