Osijek
ERASMUS+ YOUTH MEĐUNARODNI PROJEKT ELEKTROTEHNIČKE I PROMETNE ŠKOLE

Mladi Osječani u Poljskoj dobili nove ideje kako povećati svoju zapošljivost
Objavljeno 13. siječnja, 2016.

Biti zapošljiv naziv je međunarodnog projekta Elektrotehničke i prometne škole koji provode u sklopu europskog programa Erasmus+ Youth (Mladi).

- Nositelj projekta je škola iz Poljske, a mi smo, zajedno sa školama iz Portugala i Turske, partneri u projektu. Polazište projekta je rješavanje problema koji čeka većinu srednjoškolaca, a to je nezaposlenost. Statistike pokazuju da je nezaposlenost među mladima u porastu u cijeloj Europi, a u nekim je zemljama dosegla više od 40 posto. Brojni su razlozi nezaposlenosti mladih: nedostatak pojedinih vještina, pogreške u sustavu obrazovanja, neusklađenost sustava obrazovanja i tržišta rada, strukturni nedostatak radnih mjesta. Što možemo učiniti da povećamo zapošljivost? Kako pronaći posao? Kako učinkovito predstaviti sebe? Ta su pitanja razlog našeg projekta - kaže prof. Karolina Brleković, voditeljica projekta Biti zapošljiv u Elektrotehničkoj i prometnoj školi.

U sklopu projekta 32 mladih ljudi sudjeluje u aktivnostima gdje upoznaje formalno i neformalno učenje te usvaja potrebne vještine za bolju zapošljivost. Projekt traje šest mjeseci i cilj mu je, ističe naša sugovornica, da u konačnici sudionici projekta prenesu stečena znanja i vještine na ostale mlade ljude u okruženju.

U sklopu projekta učenici Elektrotehničke i prometne škole: Dario Ćorluka, Mauro Košaroš, Marko Čačić, Monika Tonkovac, Matej Štajnbrikner, Samir Zolotić i Marko Moker, uz vodstvo prof. Brleković, boravili su u poljskom gradu Opole Lubelskie. “Predstavili smo svoju školu, zemlju, družili se s vršnjacima, stekli nove prijatelje, upoznali okolna mjesta. Osim toga, dobili smo mnogo ideja kako lakše doći do posla, a saznali i kakve su potrebe na europskom tržištu rada. Ukratko, bilo je odlično”, svoje dojmove opisuje Monika. Samir dodaje da mu je to bilo najbolje putovanje do sada, a osim zbog rada na projektu, koji mu je dao nove ideje, zadovoljan je jer je upoznao poljsku kulturu i tradiciju. V. Latinović

ANALIZIRALI STOPU NEZAPOSLENOSTI

“Razmijenili smo znanja vezana uz zapošljivost, analizirali stopu nezaposlenosti, učili kako se piše životopis, radili intervju sa savjetnicima Zavoda za zapošljavanje. Učenici su predstavili svoja istraživanja i prezentacije koje su radili na projektu”, kaže prof. Brleković. Uz to, učenici su lijepo predstavili hrvatsku kulturu, između ostaloga i gastronomijom, u čemu su im pomogli roditelji. Naime, svaka je zemlja organizirala svoju večer, a Osječani su se predstavili domaćim kulenom, sirom i drugim delicijama te dobili pohvale domaćina, kao i partnera iz Portugala i Turske. Učenici su nastupili i na dobrotvornom koncertu, gdje su svirali i pjevali.

Možda ste propustili...

NASTUPNI POSJET VELEPOSLANICE SLOVAČKE HANE KOVAČOVE

Želim povećati zanimanje za slovački jezik i kulturu

VLASTA RAMLJAK GOŠĆA SUSRETA UGODE

Najviše od svega volim teatar, on mi život znači

Najčitanije iz rubrike