Novosti
GRAĐANI OBOLIJEVAJU, A HRVATSKA I EU NE ČINE DOVOLJNO

U Slavonskom Brodu najzagađeniji zrak u EU
Objavljeno 12. siječnja, 2016.
350 tisuća preranih smrti u EU bilježi se svake godine zbog zagađenog zraka

U petak, 8. siječnja, stanovnici Slavonskoga Broda udisali su najzagađeniji zrak u cijeloj Europi, ne računamo li jednu mjernu postaju na dalekom jugoistoku Turske.

Prema podacima koje u realnom vremenu objavljuje kineska tvrtka Aqicn (na internetskoj stranici http://waqi.info/) toga je dana u Slavonskom Brodu zbog zagađenja koje širi rafinerija koja se nalazi u susjednom Bosanskom Brodu izmjereni indeks iznosio 261, a drugi grad na popisu najzagađenijih u Europi toga je dana bilo Skopje - s indeksom 223. Treća je bila mjerna postaja u Beogradu s indeksom 182. Ova tvrtka surađuje sa 68 država diljem svijeta kako bi napravila mapu zagađenja zraka, a podaci se prikupljaju u realnom vremenu s 8028 mjernih postaja.

Podaci koje prikupljaju mjerne postaje odnose se na količinu lebdećih čestica promjera manjeg od 2,5 mikrometra (PM 2,5), koje predstavljaju mješavinu organskih i anorganskih tvari, teških metala i sitnih čestica prašine. Zbog male veličine prodiru i zadržavaju se u donjim dišnim putovima te uzrokuju upalne promjene i smanjuju otpornost na alergije i infekcije. Zbog značajnog utjecaja na zdravlje ljudi, koncentracija PM 2,5 je jedan od najvažnijih pokazatelja onečišćenja zraka. Emisija PM 2,5 je u najvećoj mjeri posljedica izgaranja krutih i tekućih goriva u stacionarnim i pokretnim izvorima.

Kvalitetu zraka u Slavonskom Brodu mjeri i Agencija za zaštitu okoliša, a prema jučerašnjim podacima količina PM 2,5 čestica bila je 86,80, što se smatra visokim, četvrtim od pet stupnjeva zagađenja. Na žalost, posljednje izvješće Agencije o kvaliteti zraka u Hrvatskoj odnosi se na 2014. godinu, a dostupno je i Izvješće o praćenju onečišćenja zraka na privremenoj postaji državne mreže za praćenje kvalitete zraka – Slavonski Brod, no ono se odnosi na razdoblje od 7. ožujka do 8. kolovoza 2014. godine.

Gotovo je trećina europskih gradskih stanovnika izložena onečišćenom zraku. Novo izvješće Europske agencije za okoliš (EEA) pokazuje da mnogi dijelovi Europe imaju probleme s velikim vanjskim koncentracijama onečišćujućih tvari. Ti zagađivači, osim mnogih preranih smrtnih slučajeva svake godine, izazivaju i dodatne troškove zdravstvu i milijune izgubljenih radnih dana. Osim zdravstvenih problema, zagađeni zrak prouzročuje znatne štete ekosustavima, na poljoprivrednim kulturama, suvremenim materijalima i kulturnoj baštini.

Onečišćenje zraka jedna je od glavnih briga građana Europske unije i prema anketama čak 72 % ispitanika smatraju da institucije ne poduzimaju dovoljno mjera za poboljšanje zraka, a 87 % misle kako su respiratorne bolesti ozbiljan društveni problem. Štoviše to potvrđuje i činjenica da od loše kvalitete zraka na godinu umre gotovo pola milijuna ljudi. Zagađenje zraka glavni je uzrok plućnih bolesti, poput astme, koja je danas dva puta raširenija nego prije 30 godina te uzrokuje više od 350 tisuća preranih smrti u Europskoj uniji svake godine.

Eduard SOUDIL
ŠTO SE TO DOGAĐA U KOPAČKOM RITU?

Prema podacima dobivenim s mjerne postaje Državnog hidrometeorološkog zavoda, a koje objavljuje Agencija za zaštitu okoliša, problem s čistim zrakom ima i Kopački rit. Prema oznaci na satelitskoj snimci mjerna postaja nalazi se u blizini dvorca Tikveš, no na internetskoj stranici stoji da je ona u Lugu. Jučer izmjerene vrijednosti za onečišćujuće tvari imale su indeks 101,90 (za lebdeće čestice <10μm), odnosno 123,40 (za lebdeće čestice <2.5μm), što se ocjenjuje “vrlo visokim”, odnosno najvišim stupnjem onečišćenja zraka na skali s pet podjela. Valja istaknuti da unatoč drugačijim predodžbama i prirodni izvori mogu biti veliki onečišćivači zraka, posebno pustinjska prašina nošena vjerom, potom aeroalergeni, čestice morske soli, dim, lebdeći pepeo, plinovi šumskih požara, mikroorganizmi (bakterije i virusi), magla, vulkanski pepeo i plinovi, prirodna radioaktivnost, meteorska prašina i prirodna isparavanja.

O ZAGAĐENJU OBAVIJEŠTEN I MANDATAR VLADE OREŠKOVIĆ

Aktivisti Eko Integrala svakodnevno objavljujući alarmantne vrijednosti upozoravaju odgovorne na gorući problem i traže rješenja. Posebice ističu prekomjernu koncentraciju lebdećih čestica PM2.5 i PM10, a predsjednik Eko Integrala, Peter Tot Đerđ, naglašava kako su “Brođani više od 80 sati bili izloženi neviđenom zagađenju s onečišćenjima iznad 150 indeksnih poena, a s maksimalnim iznosom od 526 poena”, što je deset puta više od granične vrijednosti za lebdeće čestice. Tot Đerđ upozorava i na povišene vrijednosti ostalih tvari poput benzena, dušikova dioksida..., čiji su parametri danima „u crvenom“. Sporošću rješavanja problema zagađenog zraka u Slavonskom Brodu nezadovoljan je i gradonačelnik Mirko Duspara. “Od 2009. godine s četiri ministra razgovarali smo o toj temi. Na žalost, dosad nema nekog pomaka, a problem može riješiti samo vlada RH uz pomoć Europe”, kaže Duspara. Dodaje i kako se tvrtka Janaf prije nekoliko dana pohvalila uspjesima među kojima je i dogovoreni transport milijun tona nafte za potrebe Optima grupe – točnije za Rafineriju Brod, što samo potvrđuje ulogu države u rješavanju ovog problema. Kako još uvijek nije izrađen katastar zagađivača zraka, možda je nepravedno tvrditi da je za sva onečišćenja kriva prekosavska rafinerija, no nedostupne su i informacije o tijeku obećane modernizacije rafinerijskih postrojenja što je trebalo biti okončano sa završetkom prošle godine. Iz gradske uprave je, kaže gradonačelnik, poslan dopis mandataru Oreškoviću kojim ga se upoznaje s problematikom zagađenog zraka od kada je Rafinerija krenula s radom, a očekuje se od nove vlade da se “žešće uhvate u koštac s tim problemom”, s čime su upoznati i svi europarlamentarci.(M.R.)

Možda ste propustili...