Osijek
FUN CAKE FACTORY: SLASTIČARI NE SMIJU KORISTITI LIKOVE IZ CRTIĆA

Trcović: Ako ne smijem na torte stavljati Elzu i Malce, pitam se hoću li uopće raditi
Objavljeno 12. siječnja, 2016.
Djeca će biti razočarana kada ne budu mogla dobiti željenu rođendansku tortu, kaže K. Pavlović iz Pekarstva Kadulja

Više od bilo kojeg dara, dijete će nerijetko razveseliti rođendanska torta s likom iz njemu omiljenog Disneyjevog crtića. Međutim, svaki slastičar koji na torti upotrijebi lik ili likove iz Snježnog kraljevstva, Munjevitog Jurića, klasične likove poput Mickeya Mousea, ili nekog junaka iz filmske franšize Star Wars, mogao bi dobiti tužbu i kaznu od 100 do 300 tisuća kuna!

Naime, odvjetničko društvo Ćurković, Ćurić, Janušić i Banić iz Zagreba odaslalo je obavijest slastičarnicama gdje im je rečeno da je stavljanje Disneyjevih likova na torte kršenje autorskih prava, a jedina tvrtka u Hrvatskoj koja to pravo zadržava je Fun Cake Factory (koja ima ekskluzivno pravo i na one koji su suvlasništvo Nicklelodeona, Astley baker davies i Univesal studija).

Iako (još) osobno nisu zaprimili nikakvu obavijest od spomenutog odvjetničkog društva, ova je vijest uznemirila i šokirala osječke slastičare koji, priznaju, zapravo žive od izrade torti za dječje rođendane ukrašene upravo najpopularnijim dječjim junacima.

- Samo takve torte i radim! Ako je to točno i ako doista neću smjeti koristiti popularne junake, pitam se što ću raditi i hoću li uopće. Zatečena sam, a vjerujem da će i djeca biti nesretna. Treba reći djetetu da ne može dobiti svoj omiljeni lik iz crtića na tortu za rođendan! - zaključila je Dajana Trconić, vlasnica osječkog obrta “Slatka kuća”, koja još nije primila upozornje, no vjeruje da će joj sve biti jasnije kada ga i ako ga primi.

Ništa manje burno nije reagirala ni Marija Sesar iz “Katinih kolača”, koja smatra da takva odredba nije u redu, to više što se, kaže, nikada ni jedan lik ne može na tortu naslikati identično dva puta. Štoviše, ako je točno da se i nadalje na torte mogu stavljati pokrivke s Disneyjevim likovima, onda će, kaže Sesar, očito u budućnosti biti prisiljeni napraviti “običnu” tortu, a pokrivku će potom kupiti i postaviti roditelj.

Malci, Munjeviti Jurić, likovi iz Snježnog kraljevstva i brojni drugi likovi iz trenutačno najpopularnijih crtića traženi su i u Pekarstvu Kadulja, odnosno u slastičarnici te tvrtke. Upozorenje smatraju neutemeljenom i potvrđuju kako su i u njih upravo zabranjeni likovi - najtraženiji.

- Od pamtivijeka crtamo Toma i Jerryja na torte, kao što su sad djeca oduševljena nekim drugim likovima i potpuno je bez veze ukinuti im to njihovo veselje. Nismo dobili upozorenje, dakle više ćemo znati kad ga primimo. No, osobno to smatram nečijom fiks-idejom koja će se, očito, morati poštovati, na razočaranje djece - rekla je Kristina Pavlović iz Pekarstva Kadulja.

Kako bilo, Ninja Kornjača, Elza ili Ana iz Snježnog kraljevstva, i brojni drugi likovi zabranjeni su za upotrebu u slastičarstvu na temelju odredbe Međunarodnog prava za zaštitu intelektualnog vlasništva. No, kako to objasniti djetetu kojemu je torta s omiljenim junakom iz crtića najveća rođendanska želja?

Marija MIHELIĆ

DAMIR BANIĆ

odvjetnik

Za tuđe intelektualno vlasništvo treba platiti naknadu

Telefonski smo kontaktirali odvjetničko društvo Ćurković, Ćurić, Janušić i Banić, gdje smo od odvjetnika Damira Banića doznali da nisu odaslana upozorenja svim slastičarima u Hrvatskoj, no onima kojima su poslali, to su učinili kako bi ih obavijestili o njihovim obvezama u slučaju upotrebe spomenutih likova.

- Slastičari mogu kontaktirati izravno Disney i tražiti reguliranje svojih prava, to apsolutno mogu učiniti. Pravilo je jednostavno: za svako tuđe intelektualno vlasništvo treba dobiti odobrenje i platiti naknadu, upozorio je Banić.

S druge strane, doznajemo da je nekolicina zagrebačkih slastičara koja je dobila obavijest zgrožena i zbunjena nedorečenošću propisa. Navodno je i predstavnica slastičara u Udruzi ugostitelja zatražila uvid u ugovor s nositeljem licence, tvrtke Finsbury food iz Engleske, koja je ekskluzivni partner tvrtki Fun Cake Factory u Hrvatskoj. Nedvosmislen odgovor, koliko je poznato, (još) nije dobila.

DOPUŠTENI TRAKTOR TOM, BOB GRADITELJ, MAŠA I MEDVJED, WINXICE

Likovi čija je uporaba zabranjena slastičarima su Malci, Peppa Praščić, junaci iz Star Warsa i klasični Disneyevi likovi, Spužva Bob Skockani te troje napopularnijih iz Snježnog kraljevstva - Elza, Ana i Olaf. Za razliku od njih, na torte se i nadalje smiju staviti Maša i medvjed, Bob Graditelj, Traktor Tom ili Winxice.

Možda ste propustili...

PANEL-RASPRAVA NA 10. KREATIVNOJ RIZNICI

Primjeri kružne kreativnosti su već posvuda oko nas

OPREMANJE ŠKOLSKIH KNJIŽNICA

Pomozite osječkoj OŠ Svete Ane

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

Najčitanije iz rubrike