Regija
OPĆINA JAGODNJAK OLAKŠALA ŽIVOT PODUZETNICIMA

Jednoglasnom odlukom
ukinuli porez na tvrtke
Objavljeno 11. siječnja, 2016.
Do prošle godine svaka je tvrtka u općinski proračun uplaćivala godišnje 500-tinjak kuna

JAGODNJAK - Jednoglasnom odlukom Općinskog vijeća općina Jagodnjak ukinula je porez na tvrtke. Do prošle godine, naime, svaka je tvrtka u općinski proračun uplaćivala godišnje po 500 kuna (ili više, s obzirom na broj poslovnih jedinica), a od ove će taj namet biti u kategoriji ''prošlog svršenog vremena''.

- U sklopu raznih reformi odlučili smo ukinuti ovaj parafiskalni namet. Znam da je riječ o, na neki način, simboličnim sredstvima, ali tako se kreće - priča načelnik općine Jagodnjak, Anđelko Balaban, ističući kako im je osnovni cilj postati svojevrsni partner tvrtkama s područja općine, točnije sumještanima - poduzetnicima, koji se svakodnevno grčevito bore za dobit. To je, nastavlja, ujedno i doprinos zapošljavanju, odnosno otvaranju novih radnih mjesta, i to u situaciji kada je obrtnicima i poduzetnicima najteže.

- Tvrtke i obrtnici plaćaju razne komunalne naknade, kako prilikom otvaranja poslovnih prostora, tako i svakog mjeseca, odnosno tijekom godine. Osim toga, dosta toga izdvajaju i za državu. Po meni, ovaj je namet, popularno zvan ''porez za ploče'', bio poput poreza na zrak - slikovito objašnjava Balaban, svjestan činjenice da će mnogi biti stava kako je riječ o ''mazanju očiju'', budući da je riječ o simboličnom iznosu, zbog kojeg će općinski proračun biti ''tanji'' za 10-ak tisuća kuna godišnje jer na području općine Jagodnjak ima 20-ak tvrtki odnosno obrta. No, nastavlja, počinje se s malim iznosima, koji, bez obzira na komentare, čovjeka čine zadovoljnijim.

- Mi, kao jedna od manjih općina na području Republike Hrvatske, želimo na neki način upozoriti da vlasnicima tvrtki i obrta treba bar pokušati pomoći. Veliki gradovi, poput Zagreba i sličnih, od ovog parafiskalnog nameta ubiru milijunske iznose, pa je sigurno da se većina mojih kolega neće složiti s ovakvim načinom razmišljanja, ali drago mi je da je naša inicijativa i odluka naišla na odobravanje od podutenika u općini Jagodnjak - podvlači Balaban, ističući kako je najbolji poticaj poduzetnicima, zapravo, oslobađanje od nekih nameta, upravo poput onih sličnih plaćanju poreza na tvrtku.

Ivica GETTO
NIJE PUNO, ALI VESELI

Za komentar ukidanja poreza na tvrtku zamoli smo nekoliko obrtnika i poduzetnika iz ostalih dijelova Baranje. ''Maloprije sam uplatio porez na tvrtku u visini od 400 kuna. Iznos nije velik, ali bilo bi dobro da ga nema'', kaže jedan ugostitelj. U Belom Manastiru se, saznajemo iz gradske uprave, ovaj porez kreće od 300 do 2000 kuna godišnje, ovisno o nizu čimbenika. Sličan odgovor dobili smo od poduzetnika s područja općine Kneževi Vinogradi, u čijem su vlasništvu dva poslovna prostora, pa mu je, automatski, porez ''na ploču'' dvostruko veći. ''Nije mi problem platiti porez na tvrtku, premda bih bio sretniji da ga nema, kao ni većine ostalih nameta'', poručio je.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike