Novosti
METEOROLOZI NAJAVLJUJU:

Uskoro još jedan žestoki udar hladnoće u Hrvatskoj
Objavljeno 10. siječnja, 2016.

Sve je veći broj meteorologa koji najavljuju da nas za nekoliko dana vrlo vjerojatno čeka još jedan žestoki udar hladnoće s temperaturama do minus 10 ili 12 Celzijevih stupnjeva.

- Dok je meteomodel Ec u posljednjim izlazima pojačavao količinu hladnoga zraka, koji bi se od sredine mjeseca trebao spustiti u naše krajeve, očekivali smo da će u idućim izlazima to biti malo ublaženo. Za sada se to ne događa. Stanje na ovom modelu još više ide na ruku svima onima koji priželjkuju još jedan nalet prave zime. Anticiklonalni blok nad Atlantikom gotovo da više nije upitan. Ciklona s juga Atlantika, koje su se mnogi pribojavali, na svojoj bi prednjoj strani slala topao zrak s juga nad Atlantik te tako još više jačala postojanu anticiklonu. U takvim okolnostima s već dobro ohlađenog sjeveroistoka kontinenta sjurila bi se veća količina hladnog zraka prema jugu i zapadu Europe. Ciklone sa sjeverozapada, pod pritiskom Atlantika ustupit će mjesto anticikloni, a one će nastaviti put dalje na sjever i sjeveroistok. Ipak, jedna količina vlažnog i nestabilnog zraka upala bi i nad područje srednje Europe, a zatim i Sredozemlja. Najprije bi se stvorila ciklona negdje na sjeveru Italije te vrlo brzo premjestila dalje na jugoistok i istok. Upadom u Jadran ciklona bi na svojoj prednjoj strani povukla nešto toplog zraka s juga. Premještanjem dalje na istok na zadnjoj strani te ciklone vrlo brzo bi došlo do prelijevanja hladnog zraka sa sjeveroistoka kontinenta nad naše područje. U daljem razvoju situacije ciklone bi se zadržavale negdje nad balkanskim poluotokom, dok bi se u isto vrijeme anticiklona s Atlantika produžila nad skandinavski poluotok. U takvoj sinoptičkoj situaciji naše područje dobilo bi pošiljku izrazito hladnog zraka sa sjeveroistoka Europe. Iako ovaj model za sada ne vidi stvaranje ciklona nad Jadranom, siguran sam da će se s ovom količinom hladnoće koju ovaj model crta u idućim danima i to promijeniti, ističu meteorolozi s FB stranice Vremenska prognoza by Silvio, na kojoj se nekoliko puta dnevno ažuriraju i analiziraju najnoviji vremenski podaci.(E.S.)

DO SRIJEDE TOPLO UZ ČESTU KIŠU

Dakle, još do sredine tjedna toplo uz čestu kišu osobito na Jadranu. Od četvrtka hladnije, osjetno na kopnu, a zatim stiže i novo pogoršanje koje bi na kopnu u petak moglo donijeti novi snijeg. Odmicanjem ciklone na istok na Jadranu bi jačala bura, a na kopnu sjeverac i sjeveroistočnjak, uz osjetan pad temperature zraka posvuda.

Možda ste propustili...

KAŽNJAVANJE UPORNIH PROMETNIH PREKRŠITELJA

Policija oduzela 1148 vozila

20. TRAVNJA U HOTELU SHERATON U ZAGREBU

Predstavljanje uglednih škola

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”