Novosti
MEĐU NAJJEFTINIJIMA, ALI...

Plin je u od 2008. godine
Europi poskupio za 25 %,
a u Hrvatskoj čak 73 posto
Objavljeno 11. siječnja, 2016.
Ipak, nižu cijenu od one u Hrvatskoj u EU-u plaćaju samo kućanstva u Estoniji i Litvi

U razdoblju od 2008. do 2015. cijena plina za kućanstva u Hrvatskoj porasla je za 73 posto, a u EU-u za 25 posto.

Cijene plina za kućanstva tijekom 2015. godine u Hrvatskoj su iznosile 13,13 eura po GJ, a u EU-28, 18,44 eura po GJ. Nižu cijenu plina od hrvatskih kućanstava tijekom 2015. plaćala su još samo kućanstva u Estoniji i Litvi. Tijekom promatranog razdoblja cijene su se smanjile u Danskoj, Luksemburgu, Mađarskoj i Rumunjskoj.

Burza električne energije

Cijena plina za industriju tijekom 2015. godine u Hrvatskoj bila je 10,69 eura po GJ, što je za 7 posto niže nego 2014. godine. U EU-28 2015. godine cijena plina za industriju iznosila je 9,25 eura po GJ što je za gotovo 8 posto niže nego prethodne godine. U odnosu na 2014., cijene plina za industriju smanjile su se u svim zemljama EU-28 osim u Danskoj i Estoniji, gdje su ostale nepromijenjene. U Hrvatskoj je cijena plina u industriji 2015. godine 75 posto viša nego što je bila 2008. godine. U istom razdoblju na razini EU-28 cijene plina porasle su četiri posto. Ipak, smanjenje cijena zabilježeno je u Belgiji, Češkoj, Njemačkoj, Irskoj, Litvi, Nizozemskoj, Rumunjskoj, Sloveniji i Švedskoj.

Kao što je liberalizirano tržište nafte i naftnih derivata, početkom studenoga s radom je počela Hrvatska burza električne energije (CROPEX) što označava posljednji korak liberalizacije tržišta električne energije u Hrvatskoj.

Što će to značiti za krajnjega potrošača u ovome je trenutku teško prognozirati, no očekuje se da će rad burze utjecati na cijene kao što je to bilo kod goriva. Potencijalni članovi burze domaći su i strani proizvođači i trgovci strujom, a službena valuta je euro. U Hrvatskoj je registrirano 17 operatera električnom energijom, od kojih je njih 10 aktivno, podsjeća Ekonomski institut Zagreb u svojim sektorskim analizama.

Odgođena liberalizacija plina

- Za razliku od tržišta električne energije, liberalizacija tržišta prirodnog plina odgođena je sve do kraja ožujka 2017. godine do kada vrijedi Vladina odluka o određivanju opskrbljivača na veleprodajnom tržištu plina iz veljače 2014. godine. Tom je odlukom HEP određen glavnim opskrbljivačem plina za kućanstva i preuzeo je nekadašnju ulogu INA-e ili njezine tvrtke kćeri Prirodni plin d.o.o. Svi proizvođači plina dužni su prodavati energent po reguliranoj cijeni i uvjetima upravo HEP-u, a HEP će, ponovno po reguliranim cijenama, prodavati plin lokalnim opskrbljivačima zaduženim za isporuku plina kućanstvima. Svoju odluku Vlada je obrazložila nepripremljenošću subjekata na tržištu plina za liberalizaciju. Tako se još sljedeća godina valja iskoristiti za unapređivanje sustava zaštite krajnjih kupaca i mehanizama zaštite ugroženih kupaca, unapređivanje organizacijske i tehničke kvalificiranosti opskrbljivača u obvezi javne usluge te uspostavu efikasnog postupka promjene opskrbljivača plinom na razini kućanstva, tumače u Ekonomskom institutu Zagreb.

Eduard SOUDIL
Struja je skuplja za 33 posto

U Hrvatskoj cijena električne energije za industriju tijekom 2015. godine iznosila je 0,09 eura po kWh, kao i u EU-28. Međutim, u odnosu na 2008. godinu cijene električne energije u Hrvatskoj porasle su 17 posto, dok je taj porast u EU-28 u istom razdoblju iznosio 2 posto. U 13 zemalja EU-a zabilježen je pad cijena električne energije za industriju u promatranom razdoblju. Pad je bio najznačajniji u Češkoj i Mađarskoj i iznosio je oko 30 posto. Najveći rast cijena u promatranom razdoblju primijećen je u Estoniji (47 posto), Latviji (38 posto) i Ujedinjenoj Kraljevini (53 posto). Tijekom 2015. godine cijena električne energije za kućanstva iznosila je 0,13 eura po kWh. Na razini EU-28 cijena je 0,21 euro po kWh. U razdoblju od 2008. do 2015. cijene električne energije za kućanstva u Hrvatskoj povećale su se za 33 posto. Istovremeno, rast cijena u EU-28 iznosio je 31 posto. Pad cijena električne energije za kućanstva zabilježen je u Mađarskoj (27 posto), a u Češkoj su cijene ostale na istoj razini.

13,13

eura po GJ (gigadžul) bila je cijena plina za hrvatska kućanstva tijekom 2015. godine

18,44

eura po GJ bila je prosječna cijena plina za kućanstva u 28 zemalja EU-a

u 2015. godini za pun spremik autoplina od 167 do 245 kuna

Autoplin je još uvijek vrlo isplativ, ali ne kao prije 2008. godine, kad mu je cijena bila na 30-ak posto cijene benzina. Trenutno se se za litru benzina može kupiti oko 2,25 litre autoplina. Vozači koji koriste autoplin tijekom 2015. godine litru su najmanje plaćali krajem lipnja (3,34 kune), a najviše sredinom ožujka (4,91 kuna). Dakle, najjeftiniji spremnik od 50 litara bio je 167 kuna, a najskuplji 245,5 kuna, razlika je bila 78,5 kuna. Ugradnju plinske instalacije u automobil potrebno je platiti oko pet tisuća kuna. potrebno je platiti i obvezni atest Centra za vozila Hrvatske koji košta oko 1100 kuna, a nakon 10 godina mora se obaviti samo atest spremnika plina. Vozači automobila na plin prilikom registracije plaćaju i 550 kuna godišnje naknade za ceste, jer u cijeni litre autoplina nema te naknade koja se uračunava u cijenu litre benzina i dizela (zbog toga je, između ostalog, autoplin toliko jeftiniji od benzina ili dizela goriva).

bolja zaštita

kupaca razlog je odgode liberalizacije tržišta plina

Najčitanije iz rubrike