Osijek
ZIMSKA ŠKOLA INFORMATIKE POSTALA TRADICIJA I BREND GRADA NA DRAVI

Rasadnik kompjutorskih genijalaca, poput osječke Silicijske doline
Objavljeno 11. siječnja, 2016.

Zimska škola informatike za srednjoškolce postala je osječki brend. Ne samo zato jer ima tradiciju dugu 23 godine, već i zbog toga što je godinama rasadnik kompjutorskih genijalaca. Stoga su ovu manifestaciju organizatori, predavači i polaznici nazvali osječkom Silicijskom dolinom.

Pokazala je to i ovogodišnja Zimska škola informatike, održana ove godine prvi put na trima lokacijama, u Domu tehnike, gdje i počela prije više od dva desetljeća, u 3. gimnaziji (prirodoslovno-matematičkoj) te, prvi put, na Odjelu za matematiku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera. Okupila je 37 darovitih informatičara, srednjoškolaca iz cijele Slavonije i Baranje, koji ne kriju zadovoljstvo sudjelovanjem.

- Drugi sam put u Zimskoj školi informatike, a razlog je to što me informatika zanima i želim saznati nešto više od onoga što učimo u školi. Program Zimske škole vrlo je zanimljiv, posebice su bila interesantna predavanja, nimalo suhoparna, s veoma atraktivnim konceptom izlaganja - kaže Franko Cebić, učenik 2. razreda 3. gimnazije u Osijeku. Naš mladi sugovornik svoju budućnost vidi u informatici, što će to biti, još precizno ne zna, no siguran je da će se baviti softverom i hardverom.

Jedina djevojka u Zimskoj školi informatike, Ivana Perović, učenica 1. razreda Gimzije Beli Manastir, kaže: “Prvi sam put u Zimskoj školi i doista je odlično. Imam priliku naučiti mnogo iz informatike, i to na jednom mjestu. Uz to, pružila mi se prilika čuti predavanja koja inače ne bih nigdje čula, zahvaljujući zanimljivim predavačima.” Ivana dodaje kako danas srednjoškolci imaju malo prilike u redovitoj nastavi naučiti nešto o informatičkim tehnologijama.

“Informatika je nama u gimnaziji obvezan predmet samo u prvom razredu, što je nedopustivo u 21. stoljeću. Smatram da bi informatika trebala biti obvezan predmet od prvog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole, jer to je tehnologija 21. stoljeća koja se brzo mijenja. Stoga su ovakve škole jedini način da mi učenici sustavno nešto naučimo iz tog područja”, zaključuje Ivana, koja se nakon srednje škole želi baviti prirodnim znanostima. U tome će joj dobro poslužiti dodatno znanje iz informatike. V. Latinović

Posložile se zvijezde

Subota, 9. siječnja, bio je zadnji dan trodnevne Zimske škole informatike, a voditeljica ove manifestacije, prof. Snježana Barabaš Seršić, svim je sudionicima podijelila diplome. Prije godinu dana bila je vrlo nezadovoljna, jer se Zimska škola, nekada hrvatski brend, na koju su dolazili najbolji srednjoškolci iz cijele Hrvatske, sudionici državnih natjecanja iz informatike, svela na lokalni događaj, koji je okupljao informatičare iz nekoliko osječkih i županijskih srednjih škola. Ove godine, kaže, posložile su se zvijezde, a poput feniksa ponovno je rođena ona stara škola, ali prema novom konceptu. Zaslužan je za to, između ostalih, izv. prof. dr. Domagoj Matijević, predsjedniku Katedre za računarstvo Odjela za matematiku. On ističe da svi predavači rade volonterski na ovom projektu, u cilju populariziranja informatike među mladima.

PREDAVAČI - BIVŠI POLAZNICI

Zanimljivo je da su predavači na Zimskoj školi uglavnom nekadašnji polaznici ove manifestacije te da svi imaju impresivan CV. Jedan od njih je Vasilije Perović, danas student Sveučilišta u Cambridgeu; Denis Sušac direktor je softverske tvrtke Mono i bivši predsjednik Osijek Software Cityja, dok se dipl. ing. Domagoj Kusalić, magistar računalne znanosti, školovao na Standfordu, radio u Los Angelesu i Velikoj Britaniji. Dr. sc. Tomislav Jakopec, doktor informacijskih znanosti, studirao je u Varaždinu, doktorirao u Zadru, a radi na Odsjeku za informacijske znanosti osječkog Filozofskog fakulteta. Predavači su bili doktori znanosti Slobodan Jelić i Domagoj Matijević te dipl. ing. Domagoj Ševerdija s Odjela za matematiku, kao i dipl. ing. Matija Bogdanović iz 3. gimnazije. Predavači su bili i učenici Antun Ivanković, Antonio Stipić, Juraj Botkuljak, Bruno Kovač, a gost predavač student Vasilije Perović.

Najčitanije iz rubrike