Ekonomija
PROIZVOĐAČI PELETA:

Predloženi pravilnik o obnovljivim izvorima energije donio bi štete drvnom sektoru
Objavljeno 9. siječnja, 2016.
Posao s proizvodnjom peleta nije unosan kao prije nekoliko godina, upozorio je Lovrak

Udruga proizvođača biomase, briketa i peleta (CROBIOM) protivi se, kako kažu, brzopletom donošenju pravilnika o obnovljivim izvorima energije.

Pravilnik je u javnoj raspravi do 13. siječnja. Njegovo usvajanje i donošenje bilo bi, smatraju u CROBIOM-u, brzopleto te traže odgodu, jer drže da predloženi pogoduje određenim skupinama, a članovima Crobioma onemogućava završetak započetih projekata vezanih uz obnovljive izvore energije. Udruga je jučer održala proširenu sjednicu Izvršnog odbora na kojoj je upozoreno na štete koje bi nastale da se donese predloženi pravilnik.

Zakon o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji stupio je na snagu 1. siječnja ove godine, a sukladno njemu ministar gospodarstva trebao bi donijeti spomenuti pravilnik. Rok za njegovo donošenje je šest mjeseci, no, kako je istaknuo član izvršnog odbora CROBIOM-a Željko Lovrak, zbog nekog razloga forsira se donošenje novog pravilnika prije dolaska nove vlade. Lovrak je kazao kako su kvote postrojenja na biomasu predviđene programom do 2020. godine popunjenje krajem studenoga 2015., što je limitirajući faktor za sve ulagače iz drvne industrije, ali i za druge investitore koji su zainteresirani za ovaj sektor.

Udruga je još u prosincu skrenula pozornost na cjelokupnu situaciju vezanu uz potrebu većeg korištenja biomase i drvnih goriva, status kogeneracijskih postrojenja te na ugovaranja s HROTE-om, kao i na ugovaranje drvne sirovine s Hrvatskim šumama. Naime, posao s proizvodnjom peleta nije unosan kao prije nekoliko godina, upozorio je Lovrak, jer je zbog nekoliko blagih zima tržište zasićeno, a cijene peleta na europskom i hrvatskom tržištu u 2015. pale su za 20 posto zbog uvoza iz SAD-a.

Direktor Hrvatskog drvnog klastera Marijan Kavran upozorio je kako je devet dana prekratak rok za usvajanje pravilnika o obnovljivim izvorima energije. Zbog svoje važnosti, ali i činjenice da je riječ o dokumentu na 60 stranica sa 107 članaka, on traži mnogo dužu javnu raspravu. Kavran drži da predloženi pravilnik diskriminira manje i favorizira veće proizvođače, koji mogu sagraditi postrojenja snažnija od pet megavata. Takva su postrojenja, ističe, upitna s ekonomskog i sirovinskog aspekta, navodeći kako u zemljama s velikim udjelom proizvedene energije iz biomase država upravo potiče manje proizvođače.

Kavran je naglasio kako bi primjenom tako predloženog pravilnika nastale višestruke štete za cijeli drvni sektor. Predloženi pravilnik, ističe on, nije usklađen s europskom regulativom te diskriminira i pojedine korisnike jer ne vodi računa o malim kogeneracijama. Zbog toga će, naglasio je Kavran, tražiti produženje roka za usvajanje pravilnika.

Igor MIKULIĆ
Pelete Hrvatska proizvodi, ali ih premalo koristi

Udruga CROBIOM zauzima se za podizanje udjela biomase i drvnih goriva u energetskim strategijama RH i provođenje europskih politika obnovljih izvora energije. Neke članice EU-a poput Austrije i baltičkih zemalja, navodi se iz te udruge, već su premašile udio od 30 posto energije proizvedene od biomase, a u Hrvatskoj je takva proizvodnja još uvijek simbolična. Zbog toga je potrebno, drže u CROBIOM-u, pristupiti reviziji kvota. Podsjećaju kako država može kroz sustav javne nabave potaknuti veće korištenje peleta i drugih drvnih goriva u javnim objektima koji sada koriste fosilna goriva, ali i nastaviti poticanje ugradnje peći na pelet i biomasu, što može biti veliki doprinos postizanju energetskih ciljeva postavljenih od EU-a. U Hrvatskoj se godišnje proizvodi između 260 i 300 tisuća tona peleta i 90 posto završava u izvozu.

260 - 300

tisuća tona peleta u Hrvatskoj se godišnje proizvodi

90 %

proizvodnje peleta završava u izvozu

Marijan Kavran

direktor Hrvatskog drvnog klastera

Pravilnik diskriminira manje proizvođače

- Devet dana prekratak je rok za usvajanje pravilnika o obnovljivim izvorima energije. Zbog svoje važnosti, ali i činjenice da je riječ o dokumentu na 60 stranica sa 107 članaka, on traži mnogo dužu javnu raspravu. Predloženi pravilnik diskriminira manje i favorizira veće proizvođače, koji mogu izgraditi postrojenja snažnija od pet megavata. Takva su postrojenja upitna s ekonomskog i sirovinskog aspekta. U zemljama s velikim udjelom proizvedene energije iz biomase država upravo potiče manje proizvođače.

Možda ste propustili...

POKRENUTI STVARNU AKCIJU U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Zagađenje plastikom nalazi se svagdje oko nas

Najčitanije iz rubrike