Objavljeno 9. siječnja, 2016.
To je vrhunac vinogradarske proizvodnje da bi se zaokružila ponuda
MITROVAC – Na najboljim lokacijama kutjevačkog vinogorja, iznad Mitrovca, Ivica Perak, poznati enolog i mali vinar koji grožđe proizvodi na 11 hektara, uspio je ove godine imati i ledenu berbu. Na pola hektara graševine, na 250 metara nadmorske visine uspio je sačuvati u odličnom stanju grožđe sve do siječnja i prvog snijega i temperatura ispod ništice. Perak ima dugogodišnja iskustva s ledenim berbama jer ih je kao glavni enolog Kutjevačkih podruma prvi put na ovim prostorima organizirao još 1996. godine, a otkada je postao samostalni proizvođač vina, ovo mu je druga ledena berba.
- Mitrovac je jedan od najboljih vinogradarskih položaja, ne samo kutjevačkog vinogorja. Nakon tri godine dočekali smo odlično zdravstveno stanje i snagu grožđa, šećeri i kiseline su bili dobri te smo mogli dio ostaviti i za ledenu berbu. To je vrhunac vinogradarske proizvodnje, da bi se zaokružila ponuda jedne vinske kuće. Od predikatnih vina najznačajnije je svakako ledeno vino. S ovih pola hektara očekujem do 500 litara vina, što je višestruko manje od normalnih berbi, ali sam posebno zadovoljan jer to je najzahtjevnija berba koju samo rijetki vinogradari imaju – rekao je Perak. Dodaje da je graševina najpogodnija sorta za ledene berbe.
- Ovaj kraj ima odlične vinogradarske perspektive, jer kaže se ako vinogradarski kraj ima mogućnosti da ima ledene berbe, to je tipični i potpuni vinogradarski kraj. Kutjevačko vinogorje ima i tu potvrdu, jer od 1996. godine. Kutjevačko vinogorje je posebno pogodno za zahtjevne uzgojne oblike i proizvodnju perjanice među vinima, a to su ledena vina – ističe Perak, koji dodaje da će mu i ovogodišnje ledeno vino puno značiti u zaokruženoj ponudi vinske kuće Perak, koja ima kapacitet podruma od 80 tisuća litara.
- Da bi grožđe došlo u ovu fazu, smrznutih prosušenih bobica, mora se uzgoj prilagoditi i posebno mu se posvetiti još u zelenom stadiju, te dalje tehnologijom pratiti da bi se dobilo zdravo grožđe do siječnja, jer tada tek u našim krajevima dolazi do niskih temperatura ispod 7 stupnjeva. Nekoliko dana imamo temperature od minus 8 stupnjeva, a neki dan čak minus 12, što je bio znak da možemo krenuti u ledenu berbu, jer su bobice potpuno u smrznutom stanju. Sada sama prerada i cijeđenje traju i dva dana, a sama fermentacija i do godine dana – kaže Perak.
- Zbog činjenice da se jako smanjuje količina vina u ledenoj berbi, mnogi se vinogradari ne odlučuju na to, posebno u prijašnjim godinama kada se još uvijek tražilo veće količine vina. Prisutan je i rizik hoće li grožđe izdržati do tih potrebnih uvjeta, što mnoge manje vinogradare odvraća od ledenih berbi. Mnogi se odlučuju za proizvodnju predikatnih vina, no ne i za ovaj vrhunac predikata, ledeno vino – dodaje Perak, koji je uvijek po kvaliteti svojih vina odskakao od drugih. Tomu svjedoče i brojna šampionska i zlatna priznanja i medalje za kvalitetu njegovih vina. Ova ledena berba očekuje svoje rezultate u ledenom vinu koje će biti spremno tek krajem 2017. godine, a tada će biti spremno i za osvajanje novih priznanja.(AGM Kruna)
BUTELJA I DO 60 EURA
O ledenom vinu Perak kaže da ga piju iskusni vinoljupci i pravi zaljubljenici u vino jer butelje takvog vina dosežu i cijenu do 60 eura. Stoga se ledeno vino pakira u manje butelje od 0,2 i 0,375 litara, no svaka vinska kuća koja se ozbiljno bavi vinarstvom teži da i ledeno vino ima u svojoj ponudi.