Svijet
PRIJETNJA SVJETSKOM MIRU VIŠE NISU SAMO ISLAMISTI

Ovo je 10 vjerojatnih
ratova u 2016. godini
Objavljeno 7. siječnja, 2016.
Države moraju udvostručiti svoje napore za pronalaženje političkih dogovora

Tijekom proteklih pet godina povećao se broj oružanih sukoba u svijetu, a u 2016. godini ne treba očekivati poboljšanje situacije pri rješavanju vojnih kriza, piše Foreign Policy.

Analitičari tog američkog lista analizirali su trenutačnu situaciju i u konzultacijama s vojnim analitičarima sastavili popis deset najvažnijih i najužarenijih točaka kojima će svjetska zajednica morati pokloniti pažnju tijekom ove godine.

Do najžalosnijih humanitarnih posljedica izazvanih ratnim sukobima, prema mišljenju autora teksta, može dovesti nastavak sukoba u Siriji, Iraku, Južnom Sudanu, Afganistanu, Jemenu i Čadu. Na popisu su i unutarnji sukobi u Turskoj (sve intenzivniji sukob Turaka i Kurda) i u Libiji gdje i dalje traje građanski rat, a dijelove zemlje pod kontrolom drže teroristi Islamske države.

Osim toga, zabrinutost izaziva i stanje u Burundiju, gdje raste nezadovoljstvo stanovništva zbog odluke aktualnog predsjednika da se kandidira treći put na tu funkciju. Na popisu mogućih i vrlo vjerojatnih sukoba u 2016. je i Južno kinesko more, gdje se Sjedinjene Države pokušavaju suprotstaviti jačanju pomorskog utjecaja Kine.

Foreign Policy piše da većinu nabrojenih sukoba nije moguće riješiti, "jer su u njih umiješane ekstremističke organizacije čiji ciljevi i ideologije ne dopuštaju da se rat rješava pregovorima, a to poništava napore za uspostavljanje mira."

- Vrijeme je da se u 2016. godini odustane od mišljenja da je samo borba protiv nasilnog ekstremizma način da se očuva svjetski mir ili čak način da se rješava kriza u jednoj zemlji, naprimjer u Siriji - piše u članku.

Većina nabrojenih sukoba zahtijeva suradnju na nekoliko razina, među svim sudionicima svjetskih političkih procesa. "Države moraju udvostručiti svoje napore za pronalaženje političkih dogovora i iskoristiti i najmanje mogućnosti za postizanje kompromisa", piše Foreign Policy.

Eduard SOUDIL
Iran i Saudijska Arabija sve bliže ratu

Rusko ministarstvo vanjskih poslova ističe kako je Moskva ozbiljno zabrinuta zbog eskalacije tenzija između Saudijske Arabije i Irana. Ističu da su spremni posredovati kako bi se smanjile tenzije na Bliskom istoku. "Moskva je ozbiljno zabrinuta zbog svake daljnje eskalacije tenzija na Bliskom istoku, naročito tenzija koje uključuju ključne regionalne sile - Saudijsku Arabiju i Iran - s kojima Rusija tradicionalno ima prijateljske odnose", navodi se u izjavi ruskog ministarstva vanjskih poslova. Moskva je pozvala te dvije zemlje, ali i druge zemlje Perzijskog zaljeva, da se suzdrže od svih poteza koji bi mogli pogoršati aktualnu situaciju i dovesti do još većih napetosti u regiji.

Najčitanije iz rubrike