TvObzor
KAKO SAM PROVEO SLOBODNE DANE TIJEKOM BLAGDANA

Sedam filmova vrijednih spomena
Objavljeno 8. siječnja, 2016.
Proteklih nekoliko tjedana potpisnik ovih redaka svaki je slobodan trenutak proveo pred velikim i malim ekranima, mahnito gledajući brojne filmove koje je propustio tijekom godine. Sljedećih osam naslova toplo preporučujem, a, vjerujte, dobrih filmova ima

O kako sam samo bio u krivu! Naime, cijelu 2015. godinu izbjegavao sam filmove, osim naravno blockbustera poput “Osvetnika”, “Terminatora” i ostalih gluposti koje ispadaju iz njedara Hollywooda. I mahnito sam pratio serije. No, o tome sam već pisao prije nekoliko tjedana. Međutim, posljednjih nekoliko tjedana, dok sam u očekivanju novih sezona “Vikinga” i “Crnih jedara” i dok ne uspijem pronaći podnapise za “The Black Panthers” odlučio sam gledati filmove.

Svi odmah u kino

A sve je krenulo odlaskom u kino. Naravno da sam otišao u turbo max 3D verziji gledati “Ratove zvijezda: Sila se budi”. I uživao sam. U gotovo svakom kadru. Jer, naime, ja sam jedna nostalgična osoba, koja se raznježila kada su se pojavili Han Solo i Chewbacca. No, ako ćemo iskreno, J.J. Abrams je veliki ziheraš pa smo zapravo dobili “Novu nadu” za 21. stoljeće. S dovoljnom dozom “Imperija...”. Jer nema kadra u ovome filmu koji ne podsjeća na prvi film iz Lucasove originalne trilogije. Od pješčanog planeta na kojemu upoznajemo glavnu glumicu preko veće zvijezde smrti (koja se ipak tako ne zove) do okršaja oca i sina na kraju, sve je isto kao i prije. Ali je tako lijepo upakiran božićni poklon da zapravo nikome iskreno nije važno što je unutra.

No, zato me iznenadio jedan drugi naslov koji sam izbjegavao gotovo cijele godine. “Ja, Earl i umiruća” je ONAJ indie film godine o kojemu svi pričaju. Redatelj Alfonso Gomez-Rejon snimio je toplu i vrckavu priču o odrastanju trojca, Grega, Earla i Rachel, djevojke koja boluje od raka, ali bez pretjerane patetičnosti s nekoliko nezaboravnih scena koje će vam se urezati u pamćenje. Vrhunac filma svakako šašave parodije klasičnih filmova koje Greg i Earl snimaju poput “Eyes Wide Butt” ili “Rosemary Baby Carrots”.

Kako to nalaže tradicija, Woody Allen, koji je usput rečeno napunio osamdeset godina, objavio je film. “Nerazuman čovjek” sigurno neće ući u vrhunac njegova stvaralaštva, no uspijeva biti zabavan što je u njegovu slučaju i više nego dovoljno. Joaquin Phoenix, koji tumači depresivnog profesora filozofije, odličan je, kao uostalom i ostatak glumačke ekipe. Jer tko osim Woodyja može u prvim minutama filma krenuti odmah u glavu s teorijama o bitku, smrti te drugim filozofima i pritom biti nepodnošljivo zabavan i pitak. Nitko. Samo Woody.

Španjolci imaju konja za utrku

Novi filma ima i Noah Baumach. Iako smo o “While We're Young” pisali prije nekoliko brojeva, on se ove godine pojavio i s novim ljubimcem Sundancea “Mistress America”. I opet je uposlio Gretu Gerwig koja je zajedno s njim napisala scenarij o usamljenoj tinejdžerici kojoj se život okrene naopačke kad upozna svoju buduću impulzivnu posestrimu avanturističkog duha. Zabavan film koji ćete pogledati u dahu.

Isto je i s jednim od najboljih crtića godine “Izvrnuto obrnuto”. Crtićem koji je više namijenjen roditeljima nego njihovoj djeci. Uglavnom, Riley iliti Rajka (u Hrvata?!) djevojčica je na pragu puberteta. No, mi zapravo cijeli film pratimo njene emocije Sreću, Strah, Tugu, Ljutnju i Gađenje. Film koji sam gledao u društvu gdje su svi bili oduševljeni Srećom, a jedini ja Tugom.

“Močvara” je film Alberta Rodrigueza. Sjajan napeti kriminalistički triler osvojio je 10 nagrada Goya i posebnu nagradu žirija na filmskom festivalu u San Sebastianu. Uglavnom, na krajnjem jugu Španjolske u malom zaboravljenom gradiću brutalno je ubijeno nekoliko mladih tinejdžerica. A dva detektiva potpuno suprotna i suprotstavljena karaktera morat će pronaći serijskog ubojicu. Usporedba s prvom sezonom “Pravog detektiva” mislim da je dovoljna preporuka da pogledate ovaj film.

Film godine

Iako smo o “Timbuktuu” pisali nedavno u rubrici “Sve u deset”, jednostavno ovaj film zaslužuje svu vašu pozornost jer se radi o jednom od najboljih filmova posljednjih nekoliko godina. I jedan je od kandidata za “Oscara”, a s obzirom na temu vjerskog fundamentalizma, siguran sam kako će redatelj Abderrahmane Sissako kući otići sa zlatnim kipićem. Film koji će vas ostaviti bez teksta, o kojemu ćete tjednima poslije pričati svima koje poznajete s nekoliko scena koja će vam se zauvijek urezati u sjećanje. Mene je posebno dirnula scena nogometa. No, umjesto da vam ju prepričam, još jednom ću vas zamoliti da ga pogledate.

Piše: Nikola KUČAR
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike