Novosti
ĐAKOVŠTINA OPLAKUJE BRAĆU

Josip i Leon bili su nerazdvojni, zajedno su otišli i u smrt
Objavljeno 5. siječnja, 2016.
Braća će biti pokopana 5. siječnja na mjesnom groblju u Josipovcu Punitovačkom

Vezani članci

TRAGEDIJA U JOSIPOVCU PUNITOVAČKOM

Dva brata, u dobi od osam i 11 godina, utopila se u ledenom ribnjaku

Kakvi su se to crni oblaci nadvili nad Đakovštinom pa da ona u samo nekoliko tjedana bilježi tragediju za tragedijom, u trenutku ugašene mlade živote – pitaju se njezini stanovnici koji oplakuju nove žrtve.

Jer, samo 15 dana od stravične tragedije u kojoj je petero studenata, koji su studirali u Mostaru, automobilom sletjelo u Neretvu pri povratku kući u Hrvatsku za blagdane i njih je četvero, dvoje iz Đakovštine i dvoje iz vinkovačkog kraja, poginulo, Đakovština je od nedjelje suočena s novom nezapamćenom tragedijom u kojoj je obitelj Ane i Branka Vavre iz Josipovca Punitovačkog ostala u jednom trenu bez dvoje od troje djece. U privatnom, nedovršenom, prije tri mjeseca iskopanom ribnjaku, udaljenom 600 metara od roditeljske kuće, u nedjelju oko 14 sati, u dječjoj igri, život su izgubila dva brata - osmogodišnji Josip i tri godine stariji Leon, upavši u studenu vodu iz koje su kasnije izvučeni i prevezeni do KBC-a Osijek, no njihova mala tijela i srca nisu izdržala...

Kobna strmina

Iako se njihova majka Ana poput lavice borila da ih spasi, skočivši za djecom u ledenu vodu, a potom za njom dotrčao i otac, spasa dječacima nije bilo. Neslužbeno doznajemo, prvo dijete iz vode izvadili su roditelji, a drugo tamošnji vatrogasci. Neslužbeno, dječaci su hodali uz strmi rub ribnjaka, strmina je prvo povukla jedno dijete prema zaleđenoj vodenoj površini, no led je pod udarcem od pada dječaka pukao, a on upao u ledenu vodu. Potom je, da spasi brata, za njim krenuo i drugi dječak, koji je također završio u vodi. Dubina ribnjaka, pričaju Josipovčani, iznosi dva i pol ili tri metra, a kobnom trenutku pridonijela je i studen vode zbog čega su mala tijela izvučena pothlađena.

– Ribnjak je ograđen, izuzev dijela od desetak metara, do borova, gdje nije bilo ograde i djeca su, očito, prošla kroz taj neograđeni dio - kaže Josipovčanin koji dobro poznaje Vavre i njihove sinove.

– Ma, što da vam kažem, tragedija kakva se ne pamti. Uzorni, dobri ljudi, dobra djeca - kaže naš sugovornik.

Od nedjeljne večeri u kuću Vavrinih slijeva se rijeka rodbine, prijatelja i znanaca izraziti sućut, a učinili su to i predstavnici općine predvođeni načelnicom, josipovačke OŠ Josipa Kozarca na čelu s ravnateljem, predstavnici vodoprivrednog poduzeća gdje je zaposlen otac tragično preminulih dječaka.

Meni više ništa ne treba...

- Braća su bila nerazdvojna. Krasna dječica, dobro odgojena, iz uzorne obitelji, djed prosvjetni radnik, otac je zaposlen, mama domaćica - kaže nam stanovnica susjednih Punitovaca.

Braća Josip i Leon Vavra bit će pokopni u utorak (5. siječnja) u 14 sati na mjesnom groblju u svome selu. Općina Punitovci ponudila je pomoć od boli shrvanim roditeljima.

– Meni više ništa ne treba - odgovorio je, doznajemo, na to shrvani otac Branko.

Sudbina je htjela da za svog kratkog života nerazdvojna braća zajedno odu i u smrt.

Kako doznajemo od Darija Premeca, glasnogovornika PU osječko-baranjske, policija Županijskom državnom odvjetništvu podnosi izvješće o ovoj tragediji kod Đakova. Policija šalje upozorenje građanima da ne hodaju po zaleđenim vodenim površinama, ma koliko im se sigurne činile. Vesna Žnidarić Bolarić, iz PU osječko-baranjske, navodi kako su u proteklih nekoliko dana u Slavoniji i Baranji prisutne niske temperature zraka i tla, zbog kojih su gotovo sve vodene površine na otvorenim prostorima zaleđene.

- Dio građana nije svjestan opasnosti kod klizanja ili hodanja po zaleđenim površinama rijeka, jezera ili ribnjaka. Koliko god atraktivno izgledale, ovakve aktivnosti mogu biti iznimno opasne, pa čak i smrtonosne. Stoga, apeliramo na sve građane da se suzdrže od hodanja ili klizanja po zaleđenim površinama rijeka, bajera, jezera ili ribnjaka, kako ne bi doveli sebe i druge u opasnost, jer uvijek postoji mogućnost puknuća leda i propadanja u zaleđenu vodu - apelirala je na građane Vesna Žnidarić Bolarić.

Suzana ŽUPAN/Sandra LACIĆ
SPASIO PRIJATELJA IZ ZAMRZNUTOG JEZERA

Darko Stiplošek, tada 13-godišnjak, spasio je 2009. godine kolegu Stjepana Hegeduša koji je propao kroz led na zaleđenom prirodnom jezeru Đola u Dardi. Stjepan je u jezeru uočio bocu i odlučio otići po nju po zaleđenoj površini jezera. Kada je došao blizu boce, propao je kroz led. Pokušao je doći do obale, no ledena kora jezera nije mu to dopuštala. Iako se ondje našlo nekoliko šetača, svi su samo promatrali što se događa, no Stjepan je pronašao letvu i prišao Darku. Vikao mu je da se uhvati za letvu, što je Darko i učinio. Stjepan je uspio odvući Darka do mjesta gdje je led bio deblji, a na kraju i izvući ga na sigurno.

TRODNEVNA ŽALOST U PUNITOVCIMA

Općina Punitovci, doznajemo od načelnice Jasne Matković, zbog tragične smrti braće Vavra proglasila je za ponedjeljak, utorak i srijedu trodnevnu žalost. U ponedjeljak je u zgradi općine za njih održana i komemoracija.

ZIMSKE OPASNOSTI

Na opasnosti od hodanja po zaleđenim vodama, ali i općenito na opasnosti koje prijete u nastalim zimskim uvjetima, upozorio je i Županijski centar 112 Osijek. “Građane molimo da ne izlaze na zaleđene površine rijeka i drugih voda, te se uz oprez kreću po zaleđenim ulicama”, poziva Zvonko Grgec, voditelj Područnog ureda Osijek. Dodao je da građani posebnu pozornost obrate na opasnosti od ledenica i snijega s krovova zgrada, te apelirao na sve službe i građane da intenzivno čiste snijeg i led s pješačkih zona, prilaza institucijama i ustanovama te snijeg i led s krovova gdje predstavljaju opasnost za prolaznike.