Osijek
U ZOOLOŠKOM VRTU

Pripremali hranu za ptice, a hranilice stavljali na drveće
Objavljeno 4. siječnja, 2016.

Dok u toploj sobi boje crteže životinja na radnim listovima, kroz prozor gledaju klokane kako skakuću u dvorištu svoje nastambe.

U tom lijepom prizoru uživalo je dvadesetak djece okupljene u Zimskoj školi, koja se u osječkom Zoološkom vrtu održava svakog radnog dana u vrijeme zimskih školskih praznika, od 28. prosinca do 8. siječnja.

- Radionice obuhvaćaju edukativni program o životinjama, kao i zabavan, praktični dio. Ovaj put odabrali smo teme o hibernaciji, velikim zvijerima Hrvatske, životu u krošnji, pripremu hrane za ptice stanarice u kućama za ptice. Osim toga, djeca, u pratnji edukatora, obilaze nastambu nosatih rakuna, a upoznaju se i sa životom jelena lopatara - kaže prof. Tatjana Elez, edukatorica u Zoovrtu.

Veselo i zabavno bilo je i prilikom našeg posjeta. Prvo je bio edukativni dio. Kako se zove vrsta majmuna koji pjeva? Koju životinju prati glas da je najpametnija od svih ptica? Zašto se ptice sele? To su samo neka pitanja koja je edukatorica Elez postavila djeci, a ona su odgovore upisivala u radne listiće.

Uslijedio je praktični dio Zimske škole. Djeca su pripremala hranu za ptice, a hranilice, koje su sama izradila, zatim stavljala na grane drveća. Hranilice su pravili od kartona za toaletni papir u obliku koluta. Premazali su ga kikiriki maslacem, umočili u sjemenke te zakvačili na grane drveća. Također, hranilice su izrađivali od praznih tetrapak-kutija za mlijeko i plastičnih boca, koje su također punili sjemenkama i vješali na drveće.

Najzanimljiviji dio bilo je stavljanje hranilica na grane drveća, a u toj su aktivnosti željeli sudjelovati svi mališani. Edukatorica Elez poziva djecu da dođu i ovog tjedna, a posebice posljednji dan, 8. siječnja. Tada će lava, kralja životinja, hraniti borovim iglicama, koje, kaže, on obožava.

Vesna LATINOVIĆ
TKO DOĐE JEDNOM, DOLAZI SVAKI DAN

Desetogodišnja Lucija došla je prvi dan u Zimsku školu i odlučila dolaziti svakodnevno. “Tada smo hranili nosate rakune. Svidjelo mi se, jer volim životinje i ovdje je jako zabavno”, rekla nam je Lucija. I šestogodišnji Tin uživa u Zimskoj školi u Zoološkom. On je bio na Noći šišmiša, oduševio se i zato je sada odlučio doći. “Sviđa mi se kako hranimo ptice, bojimo, ali i doznamo mnogo toga o životinjama”, rekao nam je Tin.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana